03 MAYIS, PAZARTESİ, 2021

İspanya’nın Çarpıcı Bir Panoraması: “Sessizlik Zamanı”

Luis Martín-Santos’un Franco diktatörlüğü gölgesinde savrulan savaş sonrası İspanyası'nın en az Guernica tablosu kadar yıkıcı ve çarpıcı bir panoramasını sunan romanı Sessizlik Zamanı, Yıldız Ersoy Canpolat’ın çevirisiyle Sel Yayıncılık tarafından yeniden Türkçede yayımlandı.

İspanyol edebiyatının mihenk taşlarından biri sayılan Sessizlik Zamanı, yıllarca sansürlenip yasaklandı. Dili bir devrimci araç olarak kullanan Martín-Santos, İspanyol edebiyatının Ulysses'i olarak anılan bu eserinde doğrusal bir anlatım yerine, şehrin tüm katmanlarının rejim tarafından bastırılmış sesine bilinç akışı tekniğiyle ses katar.

Sessizlik Zamanı, kanser gibi yayılan falanjist rejimi, birer deney faresi misali labirentlere sıkışmış ve yalnızca elindeki değerlere tutunan halkı, aile ve evlilik kurumunu, entelektüalite ve bilimi, geleneksel rolleri, ideal toplumu, lümpen orta sınıfı ve altkültürü, faşizmin tekdüzeleştirip sunileştirdiği her toplumsal nüveyi bu insanlık trajedisinin ortasında yeniden yoğurarak içsel konuşmalar ve yepyeni kelimelerle bezeli bir dille, yer yer çelişkili, çalkantılı ve bir o kadar da gerçeğin keskin soğukluğunu iliklere dek hissettiren panoramik bir duyguyla sunuyor.

0
666
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage