01 MART, PAZARTESİ, 2021

Holger Maik Mertin “Bizim Analog Benliğim” Performansıyla Barın Han’da

Güncel sanatçılara kendilerini ifade edebilecekleri yeni bir alan yaratma amacıyla kurulan Barın Han, 2, 3 ve 4 Mart tarihlerinde Holger Maik Mertin’in “Bizim Analog Benliğim” başlıklı mekân - ses performansını sanatseverlerle buluşturacak. Aralık ayından bugüne kadar çalışmalarını Barın Han sanatçı atölyesinde sürdüren mekân ve ses sanatçısı Holger Maik Mertin bu performansında odayı bir enstrüman hâline getirip, Barın Han’ı akustik bir vaha ve meditasyon alanına dönüştürüyor. Barın Ailesi, Jochen Proehl, Csaba Kézér, Çağla Demirbaş, Özgür Can Taşçı, Hasan Kurtluk, Hülya Kızıltaş katkılarıyla hayata geçirilecek performansın dokümantasyonunu Özgür Can Taşçı çizerek üstleniyor. 

Her oda, her bina bir müzik enstrümanı olabilir düşüncesiyle hareket eden Holger Maik Mertin’in işlerinde mekânda hareket akustik deneyimden ayrı düşünülemeyecek temel bir kavram hâline geliyor. Vücut ve mekân, ses üretme sürecinde bir araya gelip birlikte hareket ediyor. Sanatçı sürdürülebilirlik ve minimalizm kavramları arasında ilişki kuran ve çevresindeki halihazırda bulunan materyalleri kullanarak toplumsal mesaj vermeyi amaçlıyor. Mimari ve mekânı müzik enstrümanları olarak kullanmak üzerine yoğunlaşan ve gündelik olarak kullanılan alanları bir sese dönüştüren sanatçı, tamamen içten gelen bir tercih ile her anın, müzikal ve sanatsal bir ana dönüşebileceğini belirtiyor.

Holger Maik Mertin önsöz olarak şunları söylüyor: “Işıkları kapatıyoruz. “Bizim analog Benliğim”, dijital titreşimlerin ortasında bir platform. Burada odanın kendisi bir enstrüman hâline geliyor - akustik bir vaha ve bir meditasyon alanı. Yapısal ve duygusal bir değişimin üstesinden gelmek istiyorum. Barın Han’ın elektriğini kesiyor ve onu oluşturan katmanları kurcalıyorum. Benim için performansa tanıklık eden izleyiciler son derecede önemliler, odayı onlarla birlikte şekillendireceğiz. Sizi bir ütopyaya davet ediyorum. Bu ütopya değişim ve gelişimin yeni bir yolunu müjdeliyor. İnsan medeniyeti olarak bir evrime ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Bu evrim etrafımızdaki mimariyi ve mekanları birçok açıdan kavrayabilmek ile ilgilidir. Yer bir zemin olabildiği gibi bir o kadar da müzik enstrümanı olabilir.”

​“Bizim Analog Benliğim” adlı performans 2, 3 ve 4 Mart’ta 15:00 - 20:00 saatleri arasında Barın Han’da gerçekleşecek ve izleyiciler diledikleri bir zaman diliminde ziyaret edebilecek. Performans alanına ise aynı anda en fazla 15 kişi alınacak.

0
1641
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage