15 MAYIS, PAZAR, 2022

Harper Lee'nin Kayıp Romanının Hikâyesi: “Hiddetli Saatler”

Casey Cep’in 1970’lerde Alabama’da ailesinden beş kişiyi, sigorta parası için öldüren Peder Willie Maxwell’in çarpıcı hayat hikâyesinden yola çıkarak Harper Lee’nin kitabını “yazamamasına” odaklanan çalışması Hiddetli Saatler - Harper Lee'nin Kayıp Romanının Hikâyesi, Zeynep Tür’ün çevirisiyle Ketebe Yayınları’ndan çıktı.

Cep; bir yandan Harper Lee’nin davaları takip etme yolculuğundan hareketle 1970’lerin Alabama’sında siyahilerin maruz kaldığı ayrımcılığa odaklanarak kültürel ve politik çıkmazlara yer veriyor, diğer yandan Lee’nin yayımlanmayan “Rahip” romanının kitaplaşamama serüvenini gözler önüne seriyor.

“Peder Willie Maxwell, inatçı ve başarılı avukatı Tom Radney sayesinde hüküm giymekten kurtulsa da maktullerden birinin yakını tarafından, son kurbanının cenazesinde öldürülür. İşin ilginç tarafı, Maxwell’in katili Robert Burns de aynı avukat tarafından savunulur.

​Burns’ün mahkemelerini, adını söylemese kimsenin tanımayacağı bir isim takip edecektir: Harper Lee. Yıllar önce yakın arkadaşı Truman Capote’un Soğukkanlılıkla romanı için malzeme toplayan Lee, bu sefer adını “Rahip” koyduğu romanı için çalışmaktadır: Davaları her ayrıntısına kadar not eder, sayısız insanla görüşür, suçlularla ilgili dedikoduları dinler ve bir taslak metin bile hazırlar. Fakat bu kitap, hiçbir zaman yayımlanmaz.”

0
878
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage