21 MAYIS, CUMA, 2021

Gedik Filarmoni Orkestrası “Köprüler” ile CRR Konser Salonu’nda

Keman Sanatçısı Önder Baloglu liderliğinde Gedik Filarmoni Orkestrası, 21 Mayıs (bugün) akşamı saat 20.00’de CRR Konser Salonu’na konuk olacak. “Köprüler” başlıklı konserde Kamran İnce’nin Intermezzo isimli eseri aracılığıyla ilk dönem bestecilerden Cemal Reşit Rey ve dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say bir araya gelecek.

Antik Anadolu kültüründen bu yana biriktirdiğimiz ses hazinelerinin ortaya çıkarılması üzerine yoğunlaşan Gedik Filarmoni Orkestrası, dünyaca ünlü bestecimiz Kamran İnce’ye İstanbul Filarmoni Derneği’nin 75.yılı onuruna verdiği siparişle bir eserin daha Dünya Prömiyerini gerçekleştirecek. Fazıl Say’ın Türk müziğinden ilhamla 2015 yılında yaylı orkestra için bestelediği Chamber Symphony Op. 62 eseri dünya prömiyeri 2015 yılında New York Carnegie Hall’da Orpheus Oda Orkestrası ile birlikte yapmıştı. Üç bölümden oluşan bu eser İstanbul’da ilk kez “Köprüler” konserinde Gedik Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirilecek.

Fazıl Say Chamber Symphony Op. 62 eseri hakkında şunları söylüyor; “20 dakikalık bu eserde, günümüz Türkiyesi’nin kültürel karışıklığını, hayallere dalınan bir anlatım ile izleyeceksiniz.  Bu eserde anlatmak istediklerimi özellikle ritimler ve ölçü vuruşları ile yapmayı denedim.  İlk bölüm, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan 7/8 ‘devr-i hindi’dir. Hicaz makamındaki klasik saray müziğinden esinlenerek “eski İstanbul” için belli bir nostaljiyi işaret eder. İkinci bölüm daha sakin ve sükunetlidir. Burada özellikle çağımızın romantizme duyduğu ihtiyacın altını çizmek istedim. Son bölüm ise çok süratli bir köçekçe dansıdır. İstanbul'un eski Roman semti Sulukule artık yok. Ama zamanında dans ve eğlence mekânlarına ev sahipliği yapıyordu.  Ve bu son bölüm Türk-Roman müziğinin tüm enerjik ve coşkulu unsurlarını bünyesinde barındırıyor.”

Gedik Filarmoni Orkestrası’nın “Köprüler” başlıklı konserini 21 Mayıs (bugün) saat 20.00’de CRR Konser Salonu YouTube hesabından izleyebilirsiniz.

0
1334
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage