04 TEMMUZ, PAZARTESİ, 2022

Evelyn Waugh’un İlk Romanı “Gerileyiş ve Çöküş”

Evelyn Waugh’un ismini Edward Gibbon’ın ünlü eseri Decline and Fall of the Roman Empire’dan alan, mizah dozu yüksek romanı Gerileyiş ve Çöküş, Sanem Erdem’in çevirisiyle Yedi Yayınları’ndan çıktı.

Waugh’un ilk romanı da olan Gerileyiş ve Çöküş, en komik eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Oxford’dan “ahlaka aykırı davranışı” nedeniyle atılan Paul Pennyfeather kısa süre içinde kendini Galler’de bir okulda öğretmenlik yaparken bulur. Buradaki meslektaşları kuşkularla dolu Prendy ve başı beladan kurtulmayan ya da düpedüz sarhoş olan Yüzbaşı Grimes gibi uyumsuz tiplerdir. Paul’un okuldaki günleri çekici Margot Beste-Chetwynde’in sahneye çıkmasıyla değişecek, Paul kendisini İngiliz yüksek sosyetesi içinde bulmayı beklerken farklı bir akıbete doğru ilerleyecektir.

“İnsanların,” dedi Mr. Prendergast, “böyle bir şeyden haberleri olmasaydı âşık olacaklarına ya da evlenmek isteyeceklerine inanmıyorum. Yurtdışı gibi tıpkı: Var olduğundan haberleri olmasaydı kimse yurtdışına çıkmak istemezdi. Aynı fikirde değil misiniz?”

0
2497
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage