22 MAYIS, PAZAR, 2022

Esra Carus’un Yeni Sergisi “Hafızayı Onarmak” Maçka Sanat Galerisi’nde

Maçka Sanat Galerisi, sanatçı Esra Carus’un kâğıt ve porselen malzemeyi bir araya getirerek yeni illüzyonlar yarattığı “Hafızayı Onarmak” başlıklı kişisel sergisini 4 Haziran’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

Esra Carus, sergisinde geçmişle bugünün aynasında, artık muğlak olanın arasında, gerçeği sorguluyor. Sanatçı sergide yer alan eserleriyle kendine ve izleyiciye “Hafızayı onarmak mümkün mü, eldeki parçalarla en baştaki hakikate ulaşılabilir mi, gerçeklik dediğimiz tam olarak ne?” sorularını soruyor. Carus’un işleri hemen her zaman, parçalanma görüntüleriyle, kayan yüzeyler, yanılsama yaratan katmanlar, boşluklar ve yeniden birleştirmelerle kendini dışa vuruyor. Sanatçının terk edemediği geçmiş deneyimlerini temsil eden önceki işlerinden arta kalmış ya da tamamlanmamış malzemeler bu serginin ilham kaynağını oluşturuyor. Sergide yer alan eserler, bu anlamda sanatçının yaratım süreçlerine derinden bir bakış sunuyor.

Esra Carus, sergideki yeni işlerinin aslında geçmişte ürettiklerinin birer parçası, anısı veya izdüşümü olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Bu sergide, geçmişte yapmış olduğum işlerden arta kalan veya kullanmadığım kâğıt ve porselen malzemeyi yeni bir bütünlük içinde bir araya getirdim. Bugün onlara baktığımda sanki düzgün bir cümleyi bölüp parçalayarak bir şiir dizesi haline dönüştürmeye çalıştığımı görüyorum… Savaşlar, çatışmalar ve yıkımların gölgesinde, yüzyıldan fazla bir süredir gerçeği, nesnel olanın yerine duygu, inanç, tahmin ve önyargılar ikame ediyor. Her inkâr başka çöküntülere neden oluyor ve başlangıç noktasını unutturuyor, hakikate ulaşmayı engelliyor. Temel sorum aslında şu: Arkasında ne var? Eldeki parçalarla, belki kısmen eksik, ama yeni ve hakikati tamamen yok edilmemiş bir ifadeye ulaşma çabası benim düşünce dünyamın hareket noktası…”

​Esra Carus’un “Hafızayı Onarmak” başlıklı kişisel sergisini 4 Haziran’a kadar pazar ve pazartesi hariç haftanın her günü 12.00 - 19.00 saatleri arasında Maçka Sanat Galerisi’nde ziyaret edebilirsiniz.

0
1467
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage