08 EKİM, CUMA, 2021

Engelsiz Filmler Festivali’nin Programı Açıklandı

Puruli Kültür Sanat tarafından 11 - 17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 9. Engelsiz Filmler Festivali, son dönemin beğenilen uzun ve kısa metrajlı 38 filmden oluşan programıyla çevrim içi ve fiziki olarak sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin programında Ulusal Uzun Film Yarışması, Kısa Film Yarışması, Absürt, Oditoryum, Kaleydoskop ve Çocuklar İçin seçkileri yer alıyor.

Türkiye ve dünya sinemasının son dönemde öne çıkan filmleri Ankara ve Türkiye’deki tüm sinemaseverlerle buluşturacak olan festival, tüm filmlerde her yıl olduğu gibi göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse ayrıntılı altyazı seçenekleri sunuyor. Fiziki gösterimler Ankara’da, 11 - 13 Ekim tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, çevrim içi gösterimleri ise 11 - 17 Ekim tarihleri arasında buradan yapılacak. Festival kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra yönetmenlerle gerçekleştirilecek söyleşiler de yayımlanacak.

Toplamda 38 filmin gösterileceği festivalin bu yılki programında Ulusal Uzun Film Yarışması, Kısa Film Yarışması, Çocuklar İçin, Oditoryum, Kaleydoskop ve Absürt seçkileri yer alıyor. Festivalin bu yıl kısa film türünün gelişimine katkı sağlamak, bu alandaki üretimin ilerleyen yıllarda daha da artmasına öncülük etmek ve kısa film yönetmenlerine destek vermek amacıyla gerçekleştirdiği Kısa Film Yarışması’na 20 farklı ülkeden 66 kısa filmin başvuru yapıldı. Festivalin Kısa Film Yarışması’nda 8 ülkeden 13 kısa film izleyiciyle buluşacak. Seçici kurul üyeleri tarafından belirlenen finalistler arasında Egor Gavrilin’in 40 Yaş Üstü Erkekler İçin Örgü Kulübü (Knitting Club For Men Over 40), Aslak Danbolt’un Anne (Mamma), Deniz Telek’in Anuş,(Anoush), Victoria Warmerdam’ın Bıyık (Mustachio), Zeynep Dilan Süren’in Büyük İstanbul Depresyonu (The Great İstanbul Depression), Radik Kudoyarov’un Hediye (The Gift), Vladimir Koptsev’in Hemşiremin Merhameti (My Sister's Mercy) Yasemin Demirci’nin İklim Değişimi (Climate Change), Marco Arruda’nın Magnética, Farnoosh Abedi’nin Malakout, Kayahan Kaya’nın Peşimdeki Polis (The Police After Me), Sami Morhayim’in Susam, ve Hüseyin Aydın Gürsoy’un Toz olmak (Turning to Dust) filmleri yer alıyor. Finale kalan filmler En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarışacak. Seyirci Özel Ödülü’ni ise izleyiciler verdikleri oylarla belirleyecek.

Ulusal Uzun Film Yarışmasın’da Barış Sarhan’ın dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve oyuncu olmak isteyen bir AVM güvenlik memurunun trajikomik hikâyesini anlatan ilk uzun metrajı Cemil Şov, Faysal Soysal’ın katıldığı pek çok festivalden ödüllerle dönen ve darbe sonrası travmalara ve kadın cinayetlerine getirdiği özgün bakış açısıyla farklı siyasi, ahlaki ve felsefi bakış açıları sunan filmi Ceviz Ağacı, Azra Deniz Okyay’ın tüm ülkede elektriklerin kesildiği bir günde dört farklı karakterin kesişen hikâyelerini anlatan ve 77. Venedik Film Festivali’nin Eleştirmenlerin Haftası bölümünde “Büyük Ödül”e layık görülen Hayaletler, Ferit Karol’un kendi hâlinde bir aile babası olan Orhan'ın zor günler geçirdiği süreçte ailesiyle arasındaki ilişkiye odaklanan ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Behlül Dal En İyi İlk Film” ödülünü kazanan filmi Kumbara ve Cihan Sağlam’ın bir süredir ilişkilerinde problemler yaşadığı eşi Sevgi'nin kendisini aldattığını düşünen Ahmet'in hikâyesine odaklanan ve 31. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde “En İyi İlk Film” ödülünü kazanan Uzun Zaman Önce filmleri yer alıyor. Seçici kurulun belirleyeceği En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri ile seyircilerin belirleyeceği Seyirci Özel Ödülü, 17 Ekim Pazar günü yapılacak törenle sahiplerini bulacak.

Bunların yanı sıra festivalde yer alan Oditoryum, Kaleydeoskop ve Absürt isimli seçkilerle farklı türdeki filmler izleyiciyle buluşacak. Ayrıca festivalde geleceğin sinefil adaylarını sinemanın büyülü dünyasıyla tanıştırarak, minik izleyicilere film izleme alışkanlığı ve sinema kültürü kazandırmayı amaçlayan Çocuklar İçin başlıklı seçkide yer alıyor. 9. Engelsiz Filmler Festivali’nin programı hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
1005
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage