09 ŞUBAT, CUMA, 2024

Ekrem Yalçındağ’ın “Natures” Sevil Dolmacı İstanbul'da

Türk çağdaş sanatının öncü isimlerinden Ekrem Yalçındağ’ın “Natures” başlıklı kişisel sergisi, 13 Şubat-18 Mart tarihleri arasında Sevil Dolmacı İstanbul’da sanatseverlerle buluşacak.

Ekrem Yalçındağ’ın, İstanbul’da dokuz yıl aradan sonra gerçekleştireceği “Natures” sergisinin kurulumu Yalçındağ ile birlikte Zürihli küratör Dorothea Strauss iş birliğinde gerçekleşti. Sanatçının son dönemde farklı tekniklerden ürettiği çalışmalarını bir araya getiren sergide, öne çıkan eserler arasında yer alan Natures serisi, izleyicilere sanatçının evrimini ve farklılaşan tekniklerini keşfetme fırsatı sunuyor. Yalçındağ’ın tekniği, Natures serisinde tuvalin her yerine boyalı ahşap levhalar basarak dairesel formlar alan ince çizgi ağıyla örtüşen “ağaç izleri” yaratıyor. Sanatçı, bu izleri yaşam ve büyüme izleri olarak yorumlayarak resminde çelişki gibi görünen dünyaları bir araya getiriyor. Andy Warhol’un etkisi altında tuval zeminine serigrafi baskı şeklinde uygulanan büyük bitki motifleri, Yalçındağ'ın eserlerine ayrı bir boyut kazandırıyor. Sergide ayrıca Yalçındağ’ın daha önce görülmemiş yeni işleri ve yeni serileri de yer alıyor. Infinity serisi ve geometrik eserleri bu sergi ile ilk kez izleyiciyle buluşacak. Sanatçı, izleyicilerine özgün bir dünya sunan eserlerinde ahşap ve serigrafi baskı kullanıp, minyatür fırça ile birleştirdiği yağlı boya resim tekniğini kullanıyor.

Yalçındağ temelde, rengin süs işlevini (yükünü) süs yoluyla aşıyor. Böylelikle, rengin nesneler ya da yüzeyler yerine, sadece kendine sadık kaldığı bir algı düzeneği çıkıyor ortaya. Bir başka deyişle, süslemenin olanaklarıyla, renge adeta mutlak bir özgürlük kazandırıyor. Yalçındağ’a göre, Türkiye’de çeşitli nedenlerle yanlış algılansa da süs sanatta tamamlayıcı bir eleman değil, başlı başına bir kişisel üslup. Sanatçı, tarihi çok eskilere dayanan süslemenin Henri Matisse’le birlikte sanat yapıtı olarak doğrudan resme geçtiğini ve daha sonra da süslemenin başlı başına otonom bir sanat yapıtı olarak kullanıldığını hatırlatıyor.

Natures serisi ilk olarak Kunstforum Viyana’da, Robert Fleck’in küratörlüğünde düzenlenen “Seeing the World Anew” sergisiyle izleyiciyle buluştu. Daha sonra MoMAD Dubrovnik’te Hermann Nitsch Foundation isimli müze sergileriyle uluslararası platformda yer aldı. En son olarak Sevil Dolmacı Dubai’de sergilendi.

0
1168
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage