30 EKİM, CUMA, 2020

Ekoloji ile İlişki İçindeki Bedenselleşme Pratikleri

​Nazlı Gürlek Hodder’ın ekoloji ile ilişki içinde bedenselleşme pratikleri üzerine araştırmasını içeren ilk kişisel sergisi “Bedende” 7 Kasım 2020 tarihinde Evliyagil Dolapdere’de sanatseverlerle buluşacak.

Nazlı Gürlek Hodder’ın “Bedende” sergisi sanatçının 2018-2020 yılları arasında yaptığı resimler, desenler, kolajlar, enstalasyonlar ve video çalışmalarından oluşuyor. Odağındaki konuların eko-feminizm, yeryüzünün bedeni ile insanın bedeninin birliği, şifa ve direniş aracı olarak sanatın oluşturduğu Nazlı Gürlek Hodder’in Evliyagil Dolapdere’de gerçekleşen sergisi volkanik taşlar, toprak, bakır ve bitkisel yağlar gibi yeryüzü kaynaklı malzemeler kullanarak ürettiği yerleştirme ve objeleri, resmettiği veya kolajladığı kâğıt ve tuval yüzeyler ile bir araya getiriyor. Nazlı Gürlek Hodder’in üretiminin temelini oluşturan ve performatif sürecin izi olarak gördüğü resimleri, soyutlama ve figürasyon arasında gezinerek sanatçının fiziksel hareketlerinin, duygularının, hislerinin ve zihinsel monologlarının izlerine ortak oluyor. İçgüdüsel biçimde kurguladığı ritüellerinde bedenin maddesel, duygusal ve ruhsal boyutlarını keşfe çıkan sanatçının doğum, ölüm, yaratım, simya, mitoloji, ekoloji, şifa, direnç ve bilinçaltı gibi temalar da bu sürece eşlik ediyor. Aynı zamanda Anadolu ve Orta Asya'nın şamanik şifa öğeleri, dans terapi teknikleri ve arkaik sembolizmler ile bir araya getiriliyor. Sonuçta ortaya çıkan işler, geçirgen sınırlara sahip, yaşamın tamamıyla devamlılık ve akış içinde olan, kırılgan ve değişken bir yapı olarak bedenin potansiyeline tanıklık ediyor.

​Pandemi, sosyal mesafe ve iklim değişikliğinin hakimiyetinde geçen 2020'nin güncel bağlamında sanatın ne olabileceği üzerine bir tartışma önerisinde bulunan “Bedende”, izole durumdaki öznenin doğal oluş hâli olarak içsel gücü araştırıyor ve toplum üzerine düşünürken bedenlerimizi de devreye sokmamızı öneriyor. 7 Kasım 2020 tarihinde Evliyagil Dolapdere’de ziyarete açılacak olan Nazlı Gürlek Hodder’ın “Bedende” sergisi 10 Ocak 2021 tarihine kadar sanatseverleri ağırlayacak. 

0
2807
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage