21 HAZİRAN, SALI, 2022

Eda Gecikmez’in “Kuş Görülmez Fakat Sesi Ağaçtadır” Sergisi Goethe-Institut Ankara Galeri Vitrin’de

Eda Gecikmez’in Akyanaklı Arap Bülbülü’nün göç hikâyesine odaklandığı “Kuş Görülmez Fakat Sesi Ağaçtadır” başlıklı kişisel sergisi 31 Ağustos’a dek Goethe-Institut Ankara Galeri Vitrin’de sanatseverlerle buluşuyor.

Suriye’deki iç savaştan etkilenen canlı türlerinden biri olan Akyanaklı Arap Bülbülü (Pycnonotus Leucotis) daha önce Fırat nehri boyunca uzanan Deir Ez Zor bölgesinde yaşıyordu. Bu bülbüller savaştan dolayı doğadaki dengeleri bozulup evlerini terk eden diğer milyonlarca mülteci gibi Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı. 2013 yılından itibaren Urfa’nın Birecik ilçesinde gözlemlenen Akyanaklı Arap Bülbülü, Türkiye ulusal kuş envanterine girdi.

Eda Gecikmez; 2016-17 döneminde Beyrut’ta, Ashkal Alwan Plastik Sanatlar Derneği’nde başladığı bu araştırma projesinde, yerinden edilen bir kuşun izini sürerek katmanlaşan ve birbiri içine geçen hikâyelere odaklanıyor. Sanatçı araştırma süresince biriktirdiği imajları mürekkep desenlere dönüştürerek görsel bir yığın yaratıyor ve Fırat nehrini bu desen kolajının üzerinde gezdirerek izleyiciye sunuyor. Sanatçının kaleme aldığı bir kolaj metin, yine bu desenler ve nehrin suları ile karışarak bir kitapçık şeklinde sergiye eşlik ediyor.

Sergi kapsamında Engin Sustam ve Aylin Vartanyan Dilaver’in de aralarında bulunduğu misafirler ile bir çevrim içi konuşma programı da düzenlenecek.

​Eda Gecikmez’in “Kuş Görülmez Fakat Sesi Ağaçtadır” başlıklı kişisel sergisini 31 Ağustos tarihine kadar Galeri Vitrin’de ziyaret edebilirsiniz.

0
2785
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage