16 MAYIS, PAZARTESİ, 2022

Depo’dan İki Yeni Sergi: “Canlıların Geçici Meclisi” ve “islomania”

Depo, Hakan Topal’ın “Canlıların Geçici Meclisi” başlıklı kişisel sergisi ile Manuel Çıtak’ın “islomania” başlıklı kişisel sergisine 2 Temmuz’a kadar ev sahipliği yapıyor. 

Hakan Topal’ın projeleri toplumsal ve sanatsal araştırmaya başvururken, üretim pratiği sanat, teknoloji, hukuk ve eleştirel sorgulamanın kesişiminde yer alıyor. Sanatçı yirmi yıllık üretim süreci boyunca olağanüstü hâl bölgelerinden, neoliberal dönüşümlere, ekolojik yıkıma ve Türkiye’de, özellikle Anadolu’da uzun zamandır süregiden meselelere odaklanıyor. “Canlıların Geçici Meclisi” sergisi Türkiye’de daha önce gösterilmemiş, birbiriyle ilintili üç projeden oluşuyor. Bunlar; Roboski ailelerinin sessiz video portrelerinden oluşan belge nitelikli kavramsal bir video olan Ölü Doğa (2012-16), iki performatif video ve bir yerleştirmeden oluşan Toprak.Su.Kül., I ve II (2014, 2022) ve Orta Doğu’nun göçmen kuşlarından biri, nesli tükenmekte olan kelaynaklardan yola çıkan bir yerleştirme olan Altın Kafes (2022).

Manuel Çıtak’ın ilk kişisel sergisi olan “islomania”, adını ilk olarak yazar Lawrence Durrell’in Reflections on a Marine Venus (1953) isimli kitabında kullandığı ve bir hastalık olarak tanımladığı “ada sarhoşluğu”ndan alıyor. Geniş Açı Proje Ofisi’nden Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler’in küratörlüğünü yaptığı sergi, bugüne dek belgesel fotoğraf tarzında ürettiği siyah beyaz işleriyle tanınan Çıtak’ın yeni bir arayış içerisine girdiği yakın dönem fotoğrafları yer alıyor. Sanatçının sergide yer alan eserleri doğanın el değmemişliği ve azametini gösteren, adanın “dışarı kapanmışlık” hissini kuvvetlendiren genel manzaralar; büyük boşluklarda adeta ölçeği belirleme görevi üstlenmiş insanlar veya başka canlıların doğayı izlediği, “zamanın durduğu” fotoğraflar ve fotoğrafının çekildiğinin farkında olan veya olmayan insanların doğayla tek vücut olduğu daha yakın plan “arınma” fotoğrafları olarak nitelendirilebilir.

Hakan Topal’ın “Canlıların Geçici Meclisi” başlıklı kişisel sergisini ve Manuel Çıtak’ın “islomania” başlıklı kişisel sergisini 2 Temmuz’a kadar Depo’da görebilirsiniz.

Künye:
1. Manuel Çıtak, Aragida, 2019
​2. Hakan Topal, "Altın Kafes" projesinden video detayı / Video still from "The Golden Cage" project, 2022

0
1340
0
  • 16-05-2022
    0
    749
    0
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
    Genç Yazarlara Faydalı İpuçları: “Hadi Bir Şeyler Yazalım!”
  • 16-05-2022
    0
    880
    0
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
    Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” Sergisi SANATORIUM’da
  • 16-05-2022
    0
    923
    0
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
    “Farkında Mısın?” 2. Ulusal Fotoğraf ve Kısa Video Yarışması İçin Başvurular Başladı
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage