16 HAZİRAN, ÇARŞAMBA, 2021

Deniz Tortum’un “Maddenin Halleri” Filmi 19 Haziran’da MUBI’de

Yönetmen Deniz Tortum’un 39. İstanbul Film Festivali ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünün sahibi olan filmi Maddenin Halleri  19 Haziran’dan itibaren MUBI’de izleyiciyle buluşuyor.

Maddenin Halleri, Deniz Tortum’un babasının yıllar boyunca hekimlik yaptığı hastaneye dair keşfettiği ayrıntılarla, sağlık çalışanlarının günlük hayatına ve yakın zamanda yıkılarak tarihten silinen binaların hafızasına sıra dışı bir bakış atıyor. Film izleyiciyi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin koridorlarında, ameliyathanelerinde, pek az kişinin girebildiği odalarında bir gezintiye çıkartıyor. Ayrıca filmin sonunda İstanbul Modern Müzesi Sinema Programı Küratörü Müge Turan ile yönetmen Deniz Tortum’un gerçekleştirdiği soru - cevap bölümü yer alıyor. Bu bölüm izleyiciyi film hakkında düşünme ve tartışma fırsatı veriyor.

Film geçen yıl önemli belgesel festivallerinden biri olan Dokufest’in Balkan bölümünde yarışmış, 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde İyi Belgesel Ödülü’nü kazanmıştı. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel seçilen film, Engelsiz Filmler Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini, ABD prömiyerini yaptığı Imagine Science Film Festivali’nde ise Labocine Özel Mansiyon Ödülü’nü kazanmıştı. Boston Globe filmi şu sözlerle tanımlıyor: “Frederick Wiseman’ın Hospital’ı ile Lars von Trier’in The Kingdom dizisini harmanlarsanız, ortaya Deniz Tortum’un bu hipnotik ve unutulması güç filmi ortaya çıkardı.”

Maddenin Halleri’nin yapımcılığını Anna Maria Aslanoğlu, Öykü Canlı ve Aslı Erdem ortak yapımcılığını Fırat Sezgin’in üstleniyor. Filmin kurgusunu Sercan Sezgin, müziklerini Alican Çamcı, renk düzenlemesini James Norman ve ses tasarımını ise Ernst Karel ile Yalın Özgencil yaptı.

0
938
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage