12 OCAK, ÇARŞAMBA, 2022

Çocuklar Klimt’in “Hayat Ağacı” Tablosu ile Tanışıyor

Yazar Heinz Janisch ile illüstratör Sahar Bardaie’nin birlikte hazırladığı, Gustav Klimt’in en bilinen tablolarından biri olan Hayat Ağacı’nı çocuklarla tanıştıran Güneş Ağacı adlı kitap Olcay Geridönmez’in çevirisiyle Ginko Çocuk’tan çıktı.

Öykünün kahramanı “mavi kelebek” neşe ve sevinç içinde keşfetmeye davet ettiği ışıltılı bahçede çocuklara rehberlik ediyor. Bir sanat eserine yaklaşma, keşfetme, bakmaktan öte görme, hissetme deneyimini yaşatıyor. Güneş Ağacı kitabının sonunda hem ünlü ressamın duvar freskinin tamamı hem de ressam hakkında aydınlatıcı bilgiler yer alıyor.

Janisch, kitabı şu sözlerle özetliyor: “Bu öyküde geçen ‘ünlü ressam’ın adı Gustav Klimt’tir. Anlatılan tablo, ‘Hayat Ağacı’ olarak bilinir. Daha büyük bir eserin, ‘Stocklet-Frizi’ adıyla anılan duvar mozaiğinin bir parçasıdır aslında.

Bu tabloda da mavi bir kelebek vardır…

​İstedim ki bu mavi kelebek hem Gustav Klimt’in hem de Sahar Bardaie’nin resim dünyasında gezinsin, aralarında bağ kurulsun. İstedim ki söz ve resim, kültürlerarası diyaloğun, geçmişle şimdiki zamanın buluşmasına vesile olsun.”

0
993
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage