.artSümer, Cansu Çakar’ın son dönem üretimlerinden oluşan “Hat ve Hata” başlıklı ilk kişisel sergisini 21 Ocak - 4 Mart tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak.
Yeryüzünün mevcut hudutlarını unutup, ona kendince yeni sınırlar çizmeye çalışan “Hat ve Hata” sergisi hem Arapça hem de Türkçe dillerinde yer alan ve aynı kökten gelen “hat ve hata, yazı/çizgi ve yazık/günah” sözcükleri arasındaki temel anlam ilişkilerinden esinlenerek, bu bağlantılara filizlenip büyüyebileceği bir alan yaratıyor. Sanatçı sergisini kişisel hikâye anlatımını titizlikle işlediği bir “hat” üzerinden izleyicilere sunuyor. Bir hattın izini sürme eylemi, Çakar’ın kişisel sergisi bağlamında iki farklı yoruma kapı aralıyor: Bunlardan ilki, belirli bir yön üzerinde sistematik olarak ilerlemek fikrini akla getirirken; ikincisi spesifik bir alana işaret eden bir sanat dalını akla getirebiliyor.
Sanatçının çalışmalarına konu olan mimari yapılar, tarihsel ve kültürel mirasın bugüne devrilen kalıntıları ve artık görmeye pek de alışık olmadığımız boşluklar izleyicileri hatalı yorumlar yapmaya davet ediyor. Tarihsel imge ve deyimler Çakar’ın yer yer hicivden beslenen söylemleri eşliğinde, günümüzle ilişkileniyor.
Künye:
1. Cansu Çakar, Halikarnas, 2022, Kağıt üzerine guaj, suluboya, mürekkep ve altın, 70x100 cm
2. Cansu Çakar, Halikarnas (detay)