27 EYLÜL, PAZARTESİ, 2021

Can Akgümüş’ün “Terminal” Sergisi Arthan Galeri’de

Arthan Galeri, Can Akgümüş’ün “Terminal” başlıklı ikinci kişisel sergisine 1 Ekim - 21 Kasım tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Serginin ana hattını Can Akgümüş’ün son dört yılda odaklandığı “hafıza” meselesi oluşturuyor. Kişisel hafıza, hafızanın birikimi ve dönüşümü ile kolektif hafıza arasında yeni yollar arayan sanatçı, yeni sergisinde fotoğraf, heykel ve yerleştirme gibi farklı medyumları kullanarak izleyiciye hafızanın çok katmanlı yapısını yeniden keşfetme fırsatı sunuyor. Üretim sürecinde mermer ve pirinç gibi doğal malzemeler kullanan sanatçı, anlatımını anı ve imge üretimi üzerinden kurguluyor.

Terminal, gündelik kullanımda taşıtların yolcularını ilk aldığı ve/veya son bıraktığı yerdir. Ne gelen ne de giden oraya ait değildir; terminal araçsal bir mekândır. Orada kalınamaz ve yaşanamaz. İki kapalı ucu olan bir çıkıştır: aslında ne oraya varılır ne de oradan ayrılınır. Aynı zamanda terminal, ölümcül hastalıkların son dönemine verilen isimdir. Terminal dönem ise yaşamın uzatılamayacağı, hastaya yapılan tüm müdahalelerin acıyı dindirmeye yönelik olduğu dönemdir. Her iki farklı anlamında da terminal bitişlere ve başlangıçlara işaret eder. Bununla beraber hafıza, hayatın ana damarlarından birisini oluşturur. Kişinin öz yaşam öyküsünde hafıza; başına gelen olaylar, hatırlamak üzere özenle ayırıp sakladığı özel anılarının yanı sıra bir daha asla hatırlamamak üzere mahzene indirip rafa kaldırdığı hatıraların oluşturduğu bir havuza dönüşür. Kadim anıların birikerek doldurduğu bu havuz hayat devam ettikçe genişler ve derinleşir. Bu bağlamda biriktirilen ancak yeniden üretilemeyen hafıza, ölü hafızadır. İnsanın doğumundan itibaren öz yaşam öyküsünü araçsal bir mekân olarak içinde barındıran Terminal, hepimizin beklediği bir duraktır.

Can Akgümüş’ün “Terminal” başlıklı sergisini 1 Ekim - 21 Kasım tarihleri arasında Arthan Galeri’de ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1. Hazineler VI, 2020 50x70cm, Arşivsel Pigment Baskı
​2. Tekrarlayan Hakikat II, 2020, 80x100cm, Arşivsel Pigment Baskı

0
1673
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage