09 HAZİRAN, ÇARŞAMBA, 2021

British Council’dan Çevrim İçi Sergi “Rahat hissediyor musun?”

British Council’ın hayata geçirdiği çevrim içi sergi platformu Duvarları Olmayan Müze’nin “Rahat hissediyor musun?” başlıklı beşinci sergisi sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Türkiye’yi temsilen Rita Aktay’ın, Birleşik Krallık’ı temsilen Ritika Biswas’ın yaptığı sergi, kadın deneyimine ve aileye yakından bakarken kendi içimizde ya da yaşadığımız yerlerde evde hissetmenin ne anlama geldiğine odaklıyor.

Kendi içimizde ya da yaşadığımız yerlerde evde gibi hissetmenin ne anlama geldiğini inceleyerek toplumsal cinsiyet konularına yeni bir bakış açısı sunan sergide, British Council Koleksiyonu’ndan seçilmiş eser ve sanatçıların yanı sıra çağdaş uluslararası sanatçılar da yer alıyor. Erişilebilirliğin ön planda tutulduğu çevrim içi platformda yer alan sergi kapsamında 27 sanatçının video, fotoğraf, resim ve yerleştirme gibi birçok farklı türde 40 eser sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Yaratıcılıklarını kullanarak toplumsal cinsiyet dahil olmak üzere çeşitli sosyal konular üzerine düşünen uluslararası sanatçıları bir araya getiren dijital sergide kadın bedeni, aile ve gezegenimizi, bizi endişelendiren, düşündüren ve birleştiren mekânlar olarak ele alınıyor.

Birden fazla rota sunarak yenilikçi bir deneyim sağlayan “Rahat hissediyor musun?” sergisinde ziyaretçiler, farklı temsiliyetlerdeki emojileri seçerek hangi sanat eserlerinin onların yolculuğuna dahil olacağını seçebiliyor ve her defasında farklı bir seyir rotası belirleyebiliyor. Her ziyaretçinin farklı yolculuklara çıkabileceği deneyimde, kadınlar buzullarla konuşuyor, sıradan ev eşyaları acayipleşiyor, ırksallaştırılmış bedenler suskunluklarını kırıyor ve canavarlar tanıdık yüzlere dönüşüyor. Ayrıca ziyaretçiler sergiyi istedikleri hızda ve herhangi bir zaman sınırı ya da fiziksel kısıtlama olmadan gezebiliyorlar.

Sergide yer alan sanatçılar: Sharon Aivaliotis, Shirley Baker, Ursula Biemann, Elif Biradlı, Flo Brooks, Chila Kumani Burman, Helen Chadwick, Jayashree Chakravarty, Tacita Dean, Rohini Devasher, Suki Dhanda, Ayçesu Duran, Anna Fox, Lubaina Himid, Siobhan Hapaska, Jun Hasegawa, Sibel Horada, Shirazeh Houshiary, Delaine Le Bas, Clare Leighton, Goshka Macuga, Paula Rego, See Red Women's Workshop, Charlotte Schmitz, Eda Sütunç, Madame Yevonde, Zadie Xa.

“Rahat hissediyor musun?” sergisinde eserlerin ve sanatçıların her biriyle ilgili ekran okuyucularla uyumlu olarak çalışan sesli betimleme, Türkçe ve İngilizce işaret dili, zıt renk ve zenginleştirilmiş metin kullanımı gibi erişimi kolaylaştıran özelliklerle desteklenen ayrıntılı yazılı ve görsel-işitsel bilgiler bulunuyor. Sergiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
1444
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage