21 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2021

Bozlu Art Project’ten Yeni Sergi: “Çevren / Horizon”

Bozlu Art Project, Meliha Sözeri’nin “Çevren / Horizon” başlıklı ikinci kişisel sergisine 08 Temmuz - 14 Ağustos tarihleri arasında ev sahipliği yapacak.

Sanatsal üretim sürecini karantina hâli ve kapat(ıl)ma eylemiyle ilişkilendiren sergi, bir yandan sanat yapıtının aurasını sorgularken bir yandan da sanatçının üretim mekânını karantina odalarıyla özdeşleştiriyor. Göz erimi, ufuk, yatayda olan, kayıp olan, yitirilen, ebedi olan ile insan gözünün ulaşabileceği sınırlara göre varoluş serginin çıkış noktasını oluşturuyor. Sergiye hâkim malzeme olan tel, parıltılı olanın ardında yer alan karanlık, hafif olanın ardındaki yük, dijital olanın ardından gelen zanaat, canlı olanın ardında bıraktığı atıkla bağ kurarken, şiirselliğin içerisinden çevreyi saran derin boşluğa işaret ediyor.

Yaşamın şeyleşmesi, özne ve nesne ilişkilerinin izleyicinin bakışıyla yerinden edilmesiyle ilgilenen Meliha Sözeri’nin yapıtları yer ve gökyüzü arasındaki çizgiyi izleyicinin bakışı karşısına yerleştiriyor. Gökle yerin birleşmiş gibi görüldüğü sınırsız çizgiyi gündelik hayattan sıradan nesnelerle modelleyerek, metal delikli tel malzemeyi kesip, dikip, birleştirerek kesintili çizgilere dönüştürüyor. Sergi bir çeşit yeni ufuk yani diğer bir değişle yeni “çevren” öneriyor.

Sergide yer alan çalışmalar; avize (17. yüzyıl formlarından yeniden üretilmiş), ayna (1900’lü yıllardan esinlenilmiş), yastıklar (huzursuz edici bir çizgisellikte), daktilo (sanatçının yitirdiği dedesine ait), bilgisayar (dijitalleşen dünyada iç organlarımıza dönüşmüş), bir tuval (üzerine Edip Cansever’in yok mu var şiirinden ödünç alınmış kelimeler), galeri duvarında yer edinmiş şiir ve heykelin buluştuğu yeri tarihleyen dededen miras sözcükler ve bir dikiş makinası; sergiyi diken bir makina ve İlhan Berk’in Tümceler’i:

“Yer, nesneyi sarandır. Yer üzerinde düşünmek… Varsa: Nasıl Var?”

Meliha Sözeri’nin “Çevren / Horizon” başlıklı kişisel sergisi 08 Temmuz - 14 Ağustos tarihleri arasında Bozlu Art Project’te ziyaret edilebilir.

Künye:
1- Meliha Sözeri, A.D.A.(M), 2019, Paslanmaz çelik, 28 x 33 x 16 cm
2- Meliha Sözeri, Corona Radiata, 2020, paslanmaz çelik delikli tel, enstalasyon
3- Meliha Sözeri, Corona Raidata (Detay)

0
1399
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage