15 OCAK, CUMARTESİ, 2022

Başak Bugay’ın “Füg” Sergisi Zilberman’da

Zilberman-İstanbul, Başak Bugay’ın “Füg” başlıklı kişisel sergisi 12 Şubat tarihine kadar Mısır Apartmanı’nın üçüncü katında yer alan ana galeri mekânında sanatseverlerle buluşturuyor.

Başak Bugay’ın Zilberman’daki ilk kişisel sergisi olan “füg” ismini Latince “uçmak” anlamına gelen “fuga”dan türemiş “füg” sözcüğünün psikolojideki karşılığından alıyor. Sanatçı ilham aldığı “disosiyatif füg” olgusu bir tür bellek kaybı olan amnezinin izlerini taşıyor ve kişinin benliğinden ayrılmasını ya da “uçup gitmesini” ifade ediyor. Sergide yer alan karışık teknik heykeller ve mürekkep desenler, gerçek sanılan rüyalar gibi arafta, kendi iç dünyalarında asılı kalmış figürleri sahneliyor. İzleyiciyi galeri mekânında zamansız, bilinçdışı, rüya-gerçek aralığında, içeriyi dışarıdan koruyan alanlar karşılıyor. Sergide odaklandığı “füg” kavramı sanatçı için birey ve toplumdaki şiddet ve zorbalık eğilimlerini anlamak için kritik önem taşıyor. Serginin merkezindeki bu olgu kişinin geçmişinde deneyimlediğine benzer bir çaresizlikle tetiklendiğinde benliğinden ve gerçeklikten kaçışını anlatıyor. Sanatçı bu gerçeklikten firar etme anlarını kendini yalıtmış heykellerle görünür kılıyor ve kendine zihinsel bir alan yaratma davranışını sadece kişisel değil, toplumsal bir patoloji olarak nitelendiriyor.

Çalışmalarında özneye ait ruhsal yapılanmaların, kolektif bilinçdışıyla ilişkisini temsil etmenin yollarını araştıran sanatçı, geniş malzeme kullanımını ironik bir anlatım ile birleştirerek çocukluk travmaları, inkâr ve savunma mekanizmaları, uyku / ölüm gibi konuları çalışmalarında gözler önüne seriyor. Malzeme ve süreçle organik olarak gelişen çalışmalarına “oyun” olarak bakan Bugay, üretim sürecinde kumaş, elyaf, sıva, terakota gibi malzemeler kullanıyor. Bugay, mahremiyet barındıran mekânlarda hapsolmuş saklı öğelerin keşfedilmesini, figürlerin mahremiyetlerinin ihlal edilmesini ve tekinsiz, örtük öykülerin tamamlanmasını izleyiciye bırakıyor. Çalışmalarındaki mekânlar ve figürler güvenli ve sıcak olduğu kadar saldırı ihtimalini de barındırıyor.

​Bugay’ın “Füg” başlıklı kişisel sergisini Zilberman-İstanbul’un Mısır Apartmanı’nın üçüncü katında yer alan ana galeri mekânında 12 Şubat’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

0
1164
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle