03 NİSAN, CUMARTESİ, 2021

Ayşe Lebriz Berkem “Hikâyelerimiz”i Anlatmaya Devam Ediyor

Biteatral’in Ayşe Lebriz Berkem tarafından çevrim içi olarak izleyici karşısına çıkan oyunu Hikâyelerimiz, 4 ve 18 Nisan’da Zoom’da gösterimlerine devam ediyor.

Üç öykü ve bir baladdan oluşan Hikâyelerimiz, yaşadığı şiddetten, tacizden, tecavüzden utanan, korkusundan susan, derdini söyleyemeyen ya da zorunlu olarak boyun eğen kadınların ve çocukların sesi oluyor.

Ayfer Tunç’un “Fehime” adlı öyküsü ile başlıyor oyun.  Hiç dur durak bilmeyen bir çocuk, tek nefeste anlatıyor bu hikâyeyi. Berkem, yaşananları o çocuk gözüyle bir şelale gibi akıtarak anlatırken seyirci de âdeta nefessiz kalıyor. Fehime, acı bir pedofili öyküsü.

İkinci öykü, Berkem’in kaleme aldığı gerçek hayattan yola çıkılarak kurgulanmış, olan Gülfer’in, bir çocuk gelinin öyküsü. O adım adım büyürken, izleyici de Gülfer’in acılarının büyümesine tanıklık ediyor.

Üçüncüsü, Duygu Asena’nın yazdığı “Nur ya da Yalan” öyküsü. Şiddetin bin bir yüzünden bir diğerinin de ‘aşk’ adı altında nasıl yaşandığına tanıklık ediyor seyirci. Hiç beklenmedik bir kişiden, beklenmedik bir anda gelen şiddetin, insanı nasıl yok oluşa doğru sürüklediğini görüyoruz.

Hikâyelerimiz, Süreyya Karacabey’in “Kadın Savaşı Baladı” ile noktalanıyor: “İçimizden kırılgan düşlerin geçtiği masallarınız bitti, çiçekli böcekli bir elişi kitabına boyadığınız ya da kırık bir iğneyle kelebek gibi bir fon perdesine iliştirdiğiniz ömrümüz, cehennem kaçkını bir ruhla birleşip öldü ve yeniden dirildi ve acı çektirdiğiniz bütün kız kardeşlerimiz için hesap sormak için döndü.’’

Hikâyelerimiz’i 4 ve 18 Nisan Pazar günleri Zoom’da çevrim içi olarak izleyebilirsiniz. Oyunun biletlerine buradan ulabilirsiniz.

0
3409
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage