03 ŞUBAT, PERŞEMBE, 2022

Aşıklı Höyük’ün İzlerini Taşıyan “Kazı İzleri / Lines of Site” Sergisi Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda

Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü Aşıklı Höyük’ün 13 yerli ve yabancı sanatçının işleri üzerinden sanat ve arkeoloji arasında bir diyaloğa dönüştüğü “Kazı İzleri / Lines of Site” başlıklı sergi, 4 Şubat - 25 Şubat tarihleri arasında Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda sanatseverlerle buluşuyor.

Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü olan Aşıklı Höyük, Aksaray’ın Gülağaç ilçesinde, Hasan Dağı ile Melendiz Çayı arasında yer alıyor. 10 bin 500 yıllık tarihe sahip Aşıklı Höyük, avcı toplayıcı dönemden yerleşik tarım düzenine geçişin hemen her aşamasından izler barındırıyor. İlk beyin ameliyatının yapılması, koyun ve keçinin ilk kez evcilleştirilmesi gibi pek çok ilkin de yaşandığı bir arkeolojik yerleşim yeri olmasıyla dikkat çekiyor.

Kazı çalışmalarının 32 yıldır devam ettiği Aşıklı Höyük’ün kazı çalışmalarını desteklemek, kültürel mirasın özellikle yerel halk tarafından benimsenmesini ve korunmasını sağlamak ve kazı alanının tanınırlığını artırmak için çalışan Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin çabalarıyla 10 bin 500 yıllık tarih sanatla bir araya geliyor. Aşıklı Höyük Dostları Derneği’nin “Sanat ve Arkeoloji Projesi”, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında destekleniyor. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ve University of Dundee (UD) ile birlikte planlanan ve yürütülen disiplinler arası proje; sanat, tarih, sanat tarihi, arkeoloji ve antropolojiyi bir araya getirerek, Aşıklı Höyük’ü tanıtmayı hedefliyor. Proje kapsamında farklı ülkelerden sanatçıların Aşıklı Höyük’teki yaşam, insanlık tarihindeki önemli gelişmeleri aktaran eserleri izleyiciyle buluşacak.

“Kazı İzleri / Lines of Site” başlıklı sergi, Türkiye, İngiltere, İspanya, ABD ve Kolombiya’dan 13 sanatçının farklı disiplinlerde ürettiği eserleri izleyicinin beğenisine sunuyor. Küratörlüğünü Gary Sangster ve Fırat Arapoğlu’nun üstlendiği sergide yer alan eserler, sanatçıların Aşıklı Höyük kazı alanındaki deneyimlerinin izlerini taşıyor. Sergide; Özgül Arslan (Türkiye/UK), Eva Bosch (Katalonya/UK), Şahin Domin (Türkiye), Ahmet Rüstem Ekici (Türkiye), Leyla Emadi (Türkiye), Stephen Farthing (UK/ABD), Murat Germen (Türkiye), Osman Nuri İyem (Türkiye), Blanca Moreno (Kolombiya), Dillwyn Smith (UK), Hakan Sorar (Türkiye), Anita Taylor (UK) ve Emre Zeytinoğlu (Türkiye) çalışmaları ile yer alıyor. 25 Şubat tarihine kadar Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda izleyiciyle buluşacak olan “Kazı İzleri / Lines of Site” sergisi, İstanbul’dan sonra İspanya’nın Barcelona ve İskoçya’nın Dundee şehirlerinde de açılacak.

​5 ülkeden 13 sanatçının Aşıklı Höyük kazı alanındaki deneyimlerinin izlerini taşıyan eserlerinden oluşan “Kazı İzleri / Lines of Site” başlıklı sergiyi 4 Şubat - 25 Şubat tarihleri arasında Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda ziyaret edebilirsiniz.

“Kazı İzleri/Lines of Site” sergisine paralel olarak, 4 - 22 Şubat tarihleri arasında seminer serisi gerçekleştirilecek. Postane binası, Galata’da gerçekleştirilecek olan Sanat ve Arkeoloji Projesi Seminer Programı ayrıca YouTube üzerinden canlı yayımlanacak.

4 Şubat 2022 Cuma / 18.00
“Açıklamalar”
Tema: Geçmişi çağdaş sanat yolu ile tasarlama, kanıta dayalı bir kültürde yaratıcılığın ve sanat pratiğinin rolü.
Panelistler: Eva Bosch, Dillwyn Smith, Anita Taylor
Moderatör: Gary Sangster

7 Şubat 2022 Pazartesi / 18.00
“İçkin Malzeme”
Tema: Nesneler, eserler ve malzemeler sanatçıların biçim ve anlam üretmeleri için hayal güçlerini nasıl teşvik eder?
Panelistler: Şahin Domin, Leyla Emadi, Osman Nuri İyem
Moderatör: Fırat Arapoğlu

15 Şubat 2022 Salı / 18.00
“Aşıklı’nın Keşfi, Dünya Tarihindeki Yeri”
Tema: Aşıklı kazılarının başlaması, zaman içinde değişiklikler ve Aşıklı’daki inovasyonlar.
Panelistler: Mihriban Özbaşaran, Güneş Duru
Moderatör: Ferhat Boratav

18 Şubat 2022 Cuma / 18.00
Bilim ve Sanat
Tema: Arkeoloji ile sanatın (bilim ile sanatın) etkileşimi, birbirlerinden öğrendikleri, araştırmacılara ve sanatçılara gelecekteki çalışmalarına etkileri.
Sanatçıların nasıl araştırma yaptıkları ile arkeologların bilgiye nasıl ulaştıkları arasındaki ilginç farklılıklar ve bu farklılıkların neden
önemli olduğu veya ürettikleri bilginin nasıl farklı olabileceği, yanı sıra birbirleriyle etkin bir şekilde nasıl etkileşime girebilecekleri.
Panelistler: Ahmet Rüstem Ekici, Murat Germen, Hakan Sorar, Melis Uzdurum, Sera Yelözer,
Moderatör: Demet Güral

22 Şubat 2022 Salı / 18.00
“Bir Şeyleri Ortaya Çıkarma”
Tema: Kazı alanına yeni anlam yükleme.
Panelistler: Özgül Arslan, Savaş Çekiç, Emre Zeytinoğlu
Moderatör: Güneş Duru

0
2631
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage