05 HAZİRAN, CUMARTESİ, 2021

Arter Koleksiyonu’ndan Yeni Sergi: “Tedbir”

Arter Koleksiyonu’ndan yapıtların yer aldığı “Tedbir” başlıklı grup sergisi Arter’de sanatseverlerle buluşuyor. Emre Baykal’ın küratörlüğünü yaptığı sergi, Arter Koleksiyonu’ndan bir araya getirilen yapıtlar yoluyla sanatın üretim, muhafaza ve sergileme pratiklerine odaklanıyor.

11 sanatçının 13 eserini bir araya getiren sergi, başta sağlık alanında olmak üzere ekonomi, güvenlik, enerji gibi farklı bağlamlarda sıklıkla duyup kullanır olduğumuz “tedbir” kelimesinin açılımlarından ilham alıyor. Sanatçı, sanat kurumu, sanat eseri ve izleyici arasındaki ilişkiler etrafında kurgulanan “Tedbir”, çoğu kez izleyicinin tanık olmadığı hazırlık ve müzakere süreçlerini; kültürel, ideolojik, hiyerarşik ve ekonomik bağlamların şekillendirdiği güç dinamiklerinin yanı sıra, sanatın kendine özgü zaaf, hassasiyet ve kırılganlıklarını ele alıyor. Adını Canan Tolon’un sergide yer alan bir eserinden alan sergi, yaşamın günlük akışının, sosyal ilişkilerimizin, çalışma biçimlerimizin, dünyayla ve birbirimizle kurduğumuz mesafelerin değiştiği, hareket alanlarımızın kısıtlandığı, hatta fiziksel görünüşlerimizin maskelendiği bir dönemde tasarlanıp izleyicinin beğenisine sunuluyor.

Sergide yer alan yapıtlar hem üretildikleri tarihler hem de sorunsallaştırdıkları konular itibarıyla günümüz pandemi koşullarıyla gündeme gelen sorun ve kavramlara doğrudan referanslar taşımasalar da hiç şüphesiz bu koşulların belirlediği kurallar ve izin verdiği sınırlar içinde deneyimlenebiliyorlar. Hamra Abbas, Halil Altındere, Rogelio López Cuenca, Burak Delier, Lamia Joreige, Ali Kazma, Alicja Kwade, Serkan Özkaya, Walid Raad, Canan Tolon ve Nasan Tur’un yapıtları Arter’in üçüncü kat galerisinde izleyiciyle buluşuyor.

​“Tedbir” başlıklı grup sergisi, 20 Şubat 2022 tarihine kadar Arter’de ziyaret edilebilir.

Künye:
1- "Tedbir" Küratör: Emre Baykal, Sergiden yerleştirme görüntüsü, 2021 Fotoğraf: flufoto
​2- Canan Tolon, "Tedbir" 2011 [2021] Yerleştirme Sanatçının izniyle, Sergiden yerleştirme görüntüsü: Tedbir, 2021 Fotoğraf: flufoto

0
3000
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage