18 AĞUSTOS, ÇARŞAMBA, 2021

“Ardışık” Sergilerinin Üçüncüsü “Sağlıcakla Kal” SALT’ta

SALT’ın davetiyle 2019’da başlatılan stüdyo ziyaretleri ve sanatçı sohbetleriyle geliştirilen “Ardışık” sergilerinin üçüncüsü olan “Sağlıcakla Kal” 17 Ekim’e kadar sanatseverlerle buluşuyor. Sergide sanatçı Volkan Aslan, İstanbul’un aciliyetlerine ve politik iklimle şekillenen dalgalı ruh hâllerine atıfta bulunuyor.

Sait Faik Abasıyanık, ilk kez 15 Ocak 1936 tarihli Varlık dergisinde yayımlanan Stelyanos Hrisopulos Gemisi adlı hikâyesinde, balıkçı dedesi Stelyanos ile bir adada yaşayan öksüz Trifon’un çocuk dünyasına bir pencere aralar. Sevdiklerinin üstünü örten toprağı sevmese de ona hürmet eden on iki yaşındaki oğlanın sığınağı denizdir. Okula gitmez; her gün elinde ne malzeme varsa onlarla yeni bir oyuncak gemi yapmak en büyük meşgalesidir. Bir gün neredeyse boyu kadar bir gemi yapıp bu ustalık işine dedesinin adını verir. Trifon’un günlerce yüzdürdüğü gemisi, bir grup kıskanç çocuğun attığı taşlarla batsa da Abasıyanık umut edip düşleyenlerin er ya da geç mutluluk ve özgürlüğe ulaşacağını salık verir. “Sağlıcakla Kal” sergisi Abasıyanık’ın hikâyesine nokta koyduğu yerden yola çıkarak bir madde ve bir imge olarak suya dair çok yönlü bir anlatımda bulunuyor. SALT Galata’nın çatısından -1 katındaki sergi mekânına, oradan da sokağa uzanan işlerde ki su, yerleşikliğe direnç gösterme ve özgürleşme arzusunu izleyiciye sunuyor. Bir yandan da geçmişin bugüne yüklediği ağır miraslarla ilişkileniyor.

SALT’tan Amira Akbıyıkoğlu ile Farah Aksoy’un hayata geçirdiği “Ardışık” programı, Barış Doğrusöz, Deniz Gül, Volkan Aslan, Fatma Belkıs ve Onur Gökmen ile Aykan Safoğlu’nun Ocak 2021’den itibaren SALT Galata’da gerçekleştirilen sergilerinden oluşuyor. Ayrıca “Sağlıcakla Kal” sergisi kapsamında Urban.koop iş birliğiyle atölye ve gezi programları düzenlenecek.

​Volkan Aslan’ın “Sağlıcakla Kal” başlıklı sergisi 17 Ekim’e kadar SALT’ta görülebilir.

0
1135
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage