14 AĞUSTOS, PAZAR, 2022

Ali Miharbi’nin “Serbestlik Dereceleri” Sergisi Pilot Galeri’de

Pilot Galeri, Ali Miharbi’nin “Serbestlik Dereceleri” başlıklı galerideki üçüncü kişisel sergisini 10 Eylül - 22 Ekim tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak.

“Serbestlik Dereceleri” sergisi, insanın içinde var olduğu çevrenin fiziksel ve düşünsel hareket olanaklarını çeşitli yollardan sınayarak izleyiciye bu olanakların inceliklerini çeşitli araçlar ve mekâna özgü yerleştirmeler ile gözlemleme ve deneyimleme fırsatı sunuyor. Kontrol teorisinde sıklıkla kullanılan “serbestlik dereceleri” terimi, bir sistemin parçalarının hareket çeşitliliğini ifade ediyor. İnsanı da bir sistem olarak alan ve terimi insan özgürlüğü bağlamında inceleyen Daniel Dennett, insanın fiziksel ve düşünsel özgürlük seviyesi ile verebileceği kararların sınırlılığı arasında bir karşılaştırma yapıyor. Bir noktada, kişinin fiziksel hareket alanı kısıtlı olduğu hâlde düşünsel potansiyelinin ne kadar geniş olduğunu vurguluyor. Ali Miharbi’nin “Serbestlik Dereceleri” sergisi, tam olarak bu iki paralel çizgi arasındaki alanı ifade ediyor. Sergi, izleyiciye etkileşimli eserler aracılığıyla kendilerinin farkında olmadıkları potansiyelleri hakkında bilgi edinebileceği bir kaynak sunuyor.

Miharbi Geçişli Fiiller ve Çok Güzel isimli eserlerinde Ortaçağ’da büyüsel düşünce biçimi ile mantıksal olasılıkları bir araya getirmiş olan ve günümüzün bakışıyla ön bilgisayar sistemleri olarak kabul edilen kodlanmış tekerlek mekanizmalarından ilham alıyor. Sanatçının sergi için mekâna özel bir yerleştirme olarak ürettiği Tesla Vanası isimli işi, galeri alanının mimarisine müdahale ediyor. Miharbi’nin Su Hattı isimli çalışması, insanlığa yönelik ekolojik tehditlerden ve dünya ile insan arasındaki ilişkideki en büyük çevresel tehlikelerden biri olan “deniz seviyesindeki yükselmeyi” akla getiriyor. Sanatçının Duygu Uzayı Rotaları isimli işi sadece makine ya da algoritma tarafından yapılmayan, makine yeteneklerinden yararlanarak anlamlı bir sonuç üretebilen ve insanlar ve makinelerin iş birliği yaptığında ortaya çıkabilen bir çalışma örneğini izleyiciye sunuyor.

​Ali Miharbi’nin “Serbestlik Dereceleri” başlıklı kişisel sergisini 10 Eylül - 22 Ekim tarihleri arasında PİLOT Galeri’nin Sıraselviler mekânında ziyaret edebilirsiniz.

0
2449
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage