06 MAYIS, PAZARTESİ, 2024

Ağaçlara Bir Saygı Duruşu: “Her Şeyin Hikâyesi”

Richard Powers’ın 2019 Pulitzer Kurgu Ödülü’nü kazanan, tüketen insani hırsların karşısında ağaçların şefkatinden yana olanların hikâyesini anlattığı romanı Her Şeyin Hikâyesi, Kıvanç Güney’in çevirisiyle İthaki Yayınları’ndan çıktı.

Bugüne kadar Pen, Ulusal Kitap, Ulusal Kitap Eleştirmenleri gibi çeşitli ödüllere layık görülen çok sayıda roman yazan Powers’ın on ikinci kitabı olan Her Şeyin Hikâyesi de 2019’da Pulitzer Ödülü yanı sıra New York Times, Washington Post, Time, Newsweek, Kirkus Review ve Amazon tarafından yılın en iyi kitapları arasında gösterildi. Powers; sanattan bilime, çocukluktan aşka, doğadan sanal âleme, aile öykülerinden çevre mücadelelerine ağaçların dünyayı nasıl yaratıp etkilediğine dair modern bir şaheser sunuyor okuruna.

Her Şeyin Hikâyesi, doğayı, insanları, uygarlığı birbirine bağlayan ağları tüm azametiyle göstermeye çalışıyor: Dünyanın farklı yerlerinden gelmiş insanların Amerika’ya köklerini salarken yanı başlarında her yere uzanmış ağaçların imkânlarından yararlandıklarını; buna karşılık kendi uygarlıklarını kurarken hayat veren ağaçların soyunu nasıl tükettiklerini anlatıyor. Çok farklı karakterde insanların birleşerek ağaçları kurtarmak için nasıl çırpındıklarını, kimi zaman heba olsalar da attıkları tohumların ne kadar etkili olacağını zarafetle işliyor.

0
531
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage