08 EKİM, CUMA, 2021

5. İstanbul Tasarım Bienali'nden “Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım” Kitabı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, VitrA sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle düzenlenen, Borsa İstanbul’un Yüksek Katkıda Bulunan Kuruluş olarak destek verdiği 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım isimli kitabı çıktı.

Kitapta 5. İstanbul Tasarım Bienali küratörleri Mariana Pestana, Sumitra Upham, Billie Muraben ve bienalin katılımcıları “Tasarım insanlarla diğer türler arasında yeni sosyalleşme biçimleri ortaya çıkarabilir mi? Tasarım, bir krizle karşı karşıya olan küresel endüstriyel modele dayanıklı bir alternatif inşasında nasıl bir rol oynayabilir? Daha sürdürülebilir yarınlara çıkan yolları oluşturmak için ne yapabiliriz?” gibi sorulara yanıt arıyor. Kitapta bienalin Kara ve Deniz Kütüphanesi, Eleştirel Yemek Programı, Yeni Yurttaşlık Ritüelleri başlıklı bölümlerine ait işleri, empatinin felsefesine eğilen Empati Seansları’nı ve şehre yayılan bienalin uydu projeleri de yer alıyor.

​Yapı Kredi Yayınları ile ortak yayımlanan Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım, tasarıma empati üzerine temellenen yeni bir rol biçme arayışındaki fikirleri ve projeleri okuyucuya sunuyor. Kitapta tasarım tesirlerin ve izlenimlerin aracısı olarak, esas amacı özen göstermek olan bir pratik şeklinde ele alınıyor. Tasarımcılar ise bizi hem birbirimizle hem de etrafımızdaki dünyayla, diğer türlerle, toprakla, suyla, hatta kâinatla bir araya getirmek üzere duyusal, diplomatik, bazen de tedavi edici işlevleri benimsiyor. Kitapta okuyucuya etraflarındaki dünyayı yeniden yorumlamak, onunla yeniden bağ kurmak için yeni fikirler, ütopyacı öneriler, aynı zamanda da pratik çözümler sunuluyor. Empatiye Dönüş: Birden fazlası için tasarım kitabını buradan satın alabilirsiniz.

0
831
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle