19 AĞUSTOS, CUMA, 2022

17. İstanbul Bienali’nde Manda Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 2007-2026 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle 17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 17. İstanbul Bienali’nde yer alan Çamuralem / Wallowland projesi kapsamında 17 Eylül Cumartesi günü Arnavutköy’de bir Manda Festivali düzenlenecek.

Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in küratörlüğünde gerçekleştirilen 17. İstanbul Bienali, sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef, etnomüzikolog, ornitolog, deniz bilimci, kukla ustası, müzisyen gibi pek çok farklı disiplinde 500’ün üzerinde katılımcının projelerine ev sahipliği yapacak.

17. İstanbul Bienali, İngiltere’nin en etkili sanat ödüllerinden Turner Ödülü adaylığı bulunan, sanatçı ve aktivist ikili Cooking Sections’ın bienale özel hazırladığı büyük ölçekli Çamuralem / Wallowland başlıklı projesine ev sahipliği yapıyor. Çamuralem / Wallowland, şehrin etrafında yok olma tehlikesi altındaki sulak alanların İstanbul’un mandaları üzerindeki etkilerinin izini sürüyor. Yılın farklı zamanlarında mandaları ve onların etrafındaki farklı türlerin beslenme ve büyüme biçimlerine dair kapsamlı bir araştırma yürüten ikili süreç boyunca sığırtmaçlar, biyologlar, çevreciler, korumacılar, etnomüzikologlar ve birçok başka kişiyle iş birliği yaptı. Araştırmacılar Akgün İlhan, Anadolu Meraları, Burçin Çıngay, Itri Levent Erkol, Melisa Bal ve Mustafa Avcı, bölgedeki ekosistemin farklı yönlerini ortaya koymak üzere yeni araştırmalar yürüttüler. Gülinler ise İstanbul’un mandalarına adayacağı yeni bir şarkı besteliyor.

İstanbul’un dış mahallelerinde manda yetiştiriciliğinin korunmasına yardımcı olmayı hedefleyen proje, şehrin ekoloji ve mutfak mirasının temel bir parçası olmasına rağmen, genişleyen kentsel alan sonucu sulak arazilerin ve otlakların bozulması nedeniyle mandaların yaşamlarının da tehdit altında olduğunu gözler önüne seriyor.

Çamuralem / Wallowland projesi, mekâna özgü bir yerleştirmeyle bienal süresince Beyoğlu’nda yer alan Büyükdere 35’te sanatseverlerle buluşacak. Mekânda bu iş için kurulacak muhallebicide canlıların beslenme ve büyüme biçimlerine dair araştırmalar, farklı malzemeler, tadım ve seslerle sunulacak. Proje gelecek üç yıl boyunca devam edecek ve bu proje sayesinde uzun vadeli araştırmalar yapılarak mandaların yaşam döngüsü daha derinlikli olarak incelenebilecek. 

Cooking Sections’ın yürüttüğü türler arası incelemelere dikkat çekmek ve mandaların kültürel ve ekolojik açından önemine vurgu yapmak amacıyla bienal kapsamında 17 Eylül Cumartesi günü Arnavutköy’de bir Manda Festivali düzenlenecek. Özel tadım etkinlikleri ve rehberli yürüyüş turlarının yapılacağı festivalde Gülinler’in projeye özel hazırladığı şarkının prömiyeri gerçekleştirilecek. Manda Festivali’nin bu edisyonu SPOT Projects desteğiyle gerçekleşecek.

​Cooking Sections’ın projesi Goethe-Institut Istanbul ve British Council destekleriyle üretildi. ifa – Institut für Auslandsbeziehungen ve Acción Cultural Española (AC/E) destekleriyle sergilendi. 

0
2616
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage