25 MART, PAZARTESİ, 2019

Üstatların Ruhuna Bir Çağrı

Bu dünyadan çoktan göçmüş üstatlarla hasbihal edilse, bugünler sorulsa ne söylerlerdi dersiniz? Siz mesela onlarla bugün karşılaşsanız ne sormak isterdiniz, neyin cevabını isterdiniz? Murat Menteş ustaların ruhunu çağırıyor, tüm bu seansları Hakan Karataş çizimleriyle ete kemiğe büründürüyor ve Derde Deva Randevu renk renk, kağıt kağıt elimizde sayfalara dönüşüyor. 

Üstatların Ruhuna Bir Çağrı

April Yayıncılık, ev sahipliği ettiği bu kitaba “sihirli” diyor, sanki zamansız oluşu bir sihir yaratıyor sahiden. 900’lerden Fârabî’nin şehir tarifleri ya da Neşet Ertaş’ın “gölgeye girenin gölgesi olmaz” hatırlatması, Orhan Veli’nin şiiri de en çok emeğiyle yaşayan fakir halklara yakıştırması, Nietzsche’nin filozoflardan kurtarıcı olmayacağını yinelemesi… Hepsi asırlardan, yıllardan, yollardan ötede aydınlıkların ışığını bugün de gözlerimize dikiyor. Gözlerimiz kamaşıyor.

​Üstelik Hüseyin Rahmi’yi Heybeliada’da, Dostoyevski’yi St. Petersburg’da, Orhan Veli’yi Boğaziçi’nde karşımıza çıkarıyor Murat Menteş. Hayali söyleşilerinde Menteş, 11 ustayla laflıyor, bugünü, memleketi, aşkı, yarınları soruyor. Hani bir tiyatro metni, film sahnesi ya da kitap, şarkı/türkü için sık sık söylediğimiz olur ya “o kadar evrensel ve zamansız ki bugün bile güncelliğini koruyor”, tam bunun teyidi oluyor sanki bu söyleşiler.

Bukowski, Orhan Veli, Vonnegut, Neşet Ertaş, Agatha Christie, Hüseyin Rahmi, Nietzsche, Hacı Bektaş-ı Veli, Dostoyevski, Shakespeare, Fârâbî eserlerinden yanıtlar veriyor. Kendi zamanlarından söyledikleri her şey, bugün bize de cevap oluyor gerçekten.

Derde Deva Randevu’da ilgi çekici bilgiler, şaşkınlık verici detaylar hepimizi şaşırtıyor. Çünkü Murat Menteş bu ustalarla ilgili bildiğimiz kartları farklı dağıtıyor aynı ışığa kavuşturuyor okuru. Gelgelelim Agatha Christie dışında kadın konuğu olmaması üzücü. Ve doğal olarak çoğunlukla kadınlar konuşuluyor aşk bahsinde. “Erkekliği” de kurcalayacağı, kadın üstat da daha çok olsaydı keşke.

En nihayetinde Murat Menteş’in tasavvuru ve kalemiyle bu söyleşiler Hakan Karataş çizimleriyle de birleşince çizgi roman tonunda, hem edebi hem felsefi bir elektrik akımı gibi uyarıcı oluyor. Zihinde şimşekler çakıyor hasılı. 

Öte taraftan her bir ustanın gerçekle ve değişimle iştigal hâlinde oluşu ve çözüm arayışlarında vardıkları çıkarsamalar bazen çok yakın bazen çok uzak. Kendi aralarındaki çelişkileri görmek başka zevkli kılıyor kitabı. Kimi kalabalığı kimi yalnızlığı savunuyor, kimi örgütlülüğe kimi bireyselliğe inanıyor, kimi aşksız olmaz diyor, kimi aşk olmaz diyor, kimi halka yaslıyor sırtını kimi güvenmiyor, kimi mütevazılık egosunu koyuyor masaya kimi bir sigara yakıyor… Bilgi, felsefe, edebiyata basan adımlarla pek çok arayış Derde Deva Randevu veriyor. Murat Menteş’le seansa hazırsanız siz de buyurun.

0
5254
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage