GÜNDEM
  • 07-09-2023

    Sarp Kerem Yavuz’un “Muhteşem Yüzyıl” başlıklı kişisel sergisi 22 Eylül - 5 Kasım tarihleri arasında Anna Laudel Istanbul’da sanatseverlerle buluşacak.

    Fotoğraf alanında aldığı uluslararası ödüllerle dikkat çeken sanatçı Sarp Kerem Yavuz’un yeni sergisi “Muhteşem Yüzyıl”, oryantalizm, homoerotizm, politika, din ve şiddet gibi tartışmalı konulardaki varlığını sinematografik bakış açısıyla irdelerken, erkek bedenine odaklanıyor. Sergide sanatçının 2010 yılından günümüze uzanan 14 yıllık fotoğraf serüvenini gözler önüne seren işlerin yanı sıra sanatçının yapay zekâ teknolojilerini kullanarak ürettiği yeni dönem eserleri de yer alıyor. Adını “Muhteşem Yüzyıl” dizisinden alan sergi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde en ihtişamlı devrini yaşayan Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel ögelerine göndermelerde bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 100. yılında, gerçek ve hayalin iç içe geçtiği tarihsel anlatıların da yer aldığı sergi, izleyicileri geçmiş ve gelecek ile bağ kurabilecekleri bir yolculuğa davet ediyor. Galerinin iki katına yayılan serginin giriş katında sanatçının geçmişteki fotoğraf üretimlerinden referansla özel bir yapay zekâ motoruyla oluşturulan WET_DREAMS isimli bir koleksiyonu yer alıyor. Galerinin ikinci katında ise, ilk koleksiyonun oluşturulmasında kullanılan, sanatçının artistik gelişimine tanıklık eden geçmiş dönem eserleri bulunuyor. Sanatçının Layer.ai yapay zekâ motorunu kullanarak geliştirdiği fotoğraf koleksiyonu WET_DREAMS’de hamam ritüellerini gerçekleştiren erkek beden ve formların alevler, buhar ve duman ile tutkulu birleşimi Yavuz’un deneysel görsel anlatımı ile hayata geçiyor.

    Sergi aynı zamanda fizik kurallarına meydan okuyan gerçeküstü portreler ile izleyicilerin hayal gücünü tetikliyor. Yavuz, sansürsüz bir şekilde üretim yapması için özel olarak davet edildiği Layer.ai platformuna kendi çektiği fotoğrafları ve Midjourney yardımıyla hazırlanan yapay zekâ görüntüleri yükleyerek yapay zekâ için bir veri kümesi oluşturuyor. Sanatçı, veri kümesini Peter Hujar, Ara Güler ve Robert Mapplethorpe gibi sanatçıların eserleri ve erkek bedeninin estetik görüntüleri ile genişlettikten sonra, yeni imgeler elde etmek için seçtiği özgün kelimelerle Layer.ai üzerinden bir bağlam oluşturuyor. Süreci şekillendiren kelimeler düşünüldüğünde, dilbilimsel katmanlarla sanatçının görsel yolculuğu daha kompleks bir hâl alıyor. WET_DREAMS seçkisinde Yavuz, kendini ifade etme şekli ile yapay zekâ yansımaları arasındaki farklılıkları mercek altına alıyor. Yavuz’un bu alandaki yapay zekâ çalışmaları, makine öğrenimi ve oto-oryantalizm alanında öncü nitelikler taşıyor. Koleksiyon, sanatçının fotoğraf geçmişine ve dijital geleceğine ayna tutuyor.

    Galerinin ikinci katında yer alan serginin diğer bölümü, Yavuz’un 2010 yılından bu yana çalıştığı fotoğraflardan oluşuyor. Koleksiyon, sanatçının on dört yıllık sanatsal üretimlerine retrospektif bir bakış sunarken, erkeklik, cinsel yönelim, din ve siyasetle sürekli değişen tartışmalı ilişkileri gözler önüne seriyor. Serginin bu kısmındaki fotoğraflar ve görsel imgeler aynı zamanda ilk bölümdeki eserleri oluşturmak için yapay zekâ teknolojilerine sunulan temel içerikler olarak Yavuz’un üretim sürecine hizmet ediyor. Sergi bir bütün olarak, farklı ancak birbiriyle etkileşim içinde olan iki farklı koleksiyonu deneyimlemek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

    Bu sene 5 - 15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 212 Photography Istanbul duraklarına, Gümüşsuyu’ndaki galerisi ile Anna Laudel de eklendi. Sarp Kerem Yavuz’un “Muhteşem Yüzyıl” başlıklı kişisel sergisi, 5 - 15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlik programı kapsamında da görülebilir.

    Künye:
    1. Sarp Kerem Yavuz, Muhteşem Yüzyıl Glorious Century, Biraz Geç, Biraz Erken, 2023, 40x60cm, AI Generated Photo,Giclèe Print on Hahnemühle Glossy Fine Art Paper Yapay Zeka ile Üretilmiş Foto, Hahnemühle Parlak Fine Art Kağıda Giclèe Baskı, Anna Laudel
    2. Sarp Kerem Yavuz, Muhteşem Yüzyıl Glorious Century, Sevdim, Gidiyorum De, 2023, 25x15cm,AI-Generated Photo,Giclèe Print on Hahnemühle Glossy Fine Art Paper Yapay Zeka ile Üretilmiş Foto, Hahnemühle Parlak Fine Art Kağıda Giclèe Baskı, Anna Laudel
    3. Sarp Kerem Yavuz,İstanbul Bugün Yorgun, 2023, 25x15cm, AI-Generated Photograph, Giclèe Print on Hahnemühle Glossy Fine Art Paper Yapay Zeka ile Üretilmiş Foto, Hahnemühle Parlak Fine Art Kağıda Giclèe Baskı, Anna Laudel

    0
    0
    1833
  • 07-09-2023

    Bu yıl beşincisi düzenlenen Ataşehir Belediyesi Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri, 7-10 Eylül tarihleri arasında Ataşehir Amfili Park ve Buhara Parkı ile Büyükada Taş Mektep’te şiirseverlerle buluşacak.

    Nâzım Hikmet’i anmak amacıyla Ataşehir Belediyesi tarafından her yıl gerçekleştirilen Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri’ne bu sene Türkiye’den ve konuk ülke Fransa’dan şairler katılacak. Etkinlikler, Ataşehir’de yer alan Amfili Park ve Buhara Parkı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Büyükada’daki Taş Mektep’te gerçekleştirilecek. Edebiyat ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin katılacağı, söyleşiden imza günlerine, müzik ve şiir dinletisinden panele kadar bir dizi etkinliğin gerçekleştirileceği Şiir Günleri’nin bu yılki onur konuğu, şair ve yazar Ataol Behramoğlu olacak. Haydar Ergülen’in festival direktörlüğünü üstlendiği Şiir Günleri, 7 Eylül’de Ataşehir Amfili Park’ta düzenlenecek olan açılış konuşmaları, konuk ülke Fransa’dan gelen şairlerin ve Türkiye’den şair ve aynı zamanda 1. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri Onur Konuğu Ahmet Telli’nin şiir okumaları ve müzik dinletisi ile başlayacak.

    Şiir Günleri’nin konukları arasında; Şükrü Erbaş, Ahmet Telli, Buket Uzuner, Cemedloma, Güler Kalem, Aytekin Karaçoban, Soner Demirbaş, Arzu Altunbulak, Reha Yünlüel, Nebih Nafile, Yalın Gündüz, Enis Akın, Gülümser Çankaya, Mehmet Şimşek, Özgün Enver Bulut, Erkan Irmak, Alaettin Bahçekapılı ve Prof. Dr. Baki Asiltürk yer alıyor. Etkinliklere konuk ülke Fransa’dan ise Claire Lajus, Vincent Calvet, Sylvain Cavailles ve Lætitia Gaudefroy Colombot gibi önemli isimler katılacak.

    5. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri Programı:

    7 Eylül Perşembe
    Amfili Park
    19.30 - Açılış (Konuşmalar)
    20.00 - Konuk ülke Fransa: Fransız Şairlerin Şiir Okuması
    20.30 - Ahmet Telli (1. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günü Onur Konuğu) Konuşma ve Şiir Okuma
    21.00 - Müzik Dinletisi: Mahmut Çınar bağlama, gitar & Dengin Ceyhan piyano

    8 Eylül Cuma
    Büyükada
    12.00 - Büyükada’ya Şiir Yolculuğu
    Taş Mektep
    15.00 - Erkan Irmak “Kayıp Destan'ın İzinde: Nâzım Hikmet, Kuvâyi Milliye ve Manzaralar'ın Anlattıkları” Söyleşisi
    15.30 - Konuk Şairlerin Katılımıyla Büyükada'da Şiir Dinletisi

    9 Eylül Cumartesi
    Amfili Park
    17.00 - Şükrü Erbaş (3. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri Onur Konuğu) Konuşma ve Şiir Okuma
    18.00 - Ataol Behramoğlu İmza & Söyleşi
    19.00 - Ataol Behramoğlu Paneli: Emel İrtem ve Haydar Ergülen katılımıyla
    20.00 - Konuk Şairlerin Katılımıyla Şiir Okumalar
    21.00 - Tiyatro: Benerci Kendini Niçin Öldürdü?

    10 Eylül Pazar
    Buhara Parkı
    14.00 - Prof. Dr. Baki Asiltürk “Cumhuriyet Dönemi Şiirimiz ve Nâzım Hikmet’in 60. Ölüm Yıl Dönümü” Konuşması
    “Ağaçlar Nâzım İçin Mektup Açtı” Nâzım Hikmet 60. Yıl Mektupları Sergisi
    15.00 - Alaettin Bahçekapılı “Mektuplardan Çıkan Yoldaş Nâzım” - Osman Bozkurt “Her Yerde Muhalif Nâzım” Söyleşileri
    15.30 - Fransız Şiiri Paneli (Claire Lajus ve Aytekin Karaçoban yönetiminde Fransız şairler)
    16.30 – Buket Uzuner “Nesiri Besleyen Nâzım”
    “Şiirin Beslediği Romanlar: Benim Şairlerim” Söyleşisi
    17.30 - Konuk Şairlerin Katılımıyla Şiir Okumalar
    ​19.00 - Haluk Çetin’in gitarı eşliğinde Ataol Behramoğlu Şiir Dinletisi

    0
    0
    992
  • 06-09-2023

    Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve Borusan Quartet, yeni sezonda dopdolu bir konser programıyla, yıldız solist ve konuk şefleri müzikseverlerle bir araya getirecek.

    BİFO yeni sezonda, Gürer Aykal, 2024/2025 sezonundan itibaren sanat yönetmenliği görevine atanacağı yeni açıklanan Carlo Tenan, Can Okan, James Judd, George Pehlivanian, Finnegan Downie Dear, Gergely Madaras, Francisco Valero-Terribas, Nisan Ak ve Masis Aram Gözbek gibi şeflerin yönetiminde, Fazıl Say, Güher & Süher Pekinel, Can Çakmur, Dorukhan Doruk, Eda Seviniş, Korkmaz Can Sağlam, Maximilian Cem Haberstock, Naz İrem Türkmen, Veriko Tchumburidze, Emir İlgen, Magma Filarmoni Korosu, Hale Soner, Nesrin Gönüldağ, Ayhan Uştuk, Tuncay Kurtoğlu, Joyce DiDonato, Bomsori Kim, Zee Zee, Fatma Said, Marina Rebeka, Jonathan Tetelman, MIDORI, Alexandra Conunova, Nemanja Radulović, Valeriy Sokolov, The Per Poc Puppet Company (Anna Fernández ve Santi Arnal) ile aynı sahneyi paylaşacak. Dünya çapında tanınan konuk sanatçıların ağırlanacağı konserlerin yanı sıra, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılına özel konserler de izleyiciyle buluşacak. Ayrıca Borusan Sanat, senfonik müziği çocukların hayal dünyasına taşıyan BİFO JUNIOR konseri ile dolu bir konser programını da dinleyicilerin beğenisine sunacak.

    BİFO’yu konuk şef olarak da yöneten Carlo Tenan, 2023/24 sezonu itibarıyla BİFO’nun sanat yönetmeni oldu. Senfonik müzik, opera ve bale yorumları ile derin bir çağdaş müzik kavrayışına sahip olan Tenan; Del Maggio Musicale Fiorentino, Roma Ulusal Santa Cecilia Akademisi, Tokyo Filarmoni Orkestrası, Konzerthaus Berlin, Bologna, Venedik’te La Fenice, Palermo’da Massimo gibi tiyatro orkestraları, Verdi di Milano, Slovenya Filarmoni, Inssbruck, Linz Bruckner Orkestrası gibi prestijli uluslararası orkestraları yönetti.

    Borusan Sanat, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılına özel, Türk bestecilerin çalışmalarını desteklemek ve Türk müzik kütüphanesine katkıda bulunmak misyonuyla üç Türk besteciye eser siparişi verdi. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile 12 Ekim’de gerçekleşecek konserde, Fazıl Say’ın 100. yıl için bestelediği 6. Senfonisi seslendirilecek. 9 Mayıs konserinde Zeynep Gedizlioğlu’na sipariş edilen yeni eserinin dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. 23 Ekim’de ise Cem Oslu’ya sipariş edilen yeni eserinin dünya prömiyeri Borusan Quartet ile dinleyicilerle buluşacak. 100. yıl kutlamaları çerçevesinde, 2 Kasım’da Borusan Holding’in ev sahipliğinde, BİFO’nun onursal şefi Gürer Aykal yönetimindeki BİFO, Cumhuriyet’in ilk kuşak bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’nu seslendirilecek.

    BİFO, açılış konserini 12 Ekim Perşembe günü saat 20.00’de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleştirecek. Konserde piyanist ve besteci Fazıl Say’ın Borusan Sanat’ın siparişi üzerine bestelediği 6. Senfonisi 100 Yaşında Bir Çocuk ilk kez dinleyici ile buluşacak. Can Okan yönetimindeki bu konserde Fazıl Say, Mozart’ın 21. Piyano Konçertosu’nu da seslendirecek.

    ​Borusan Sanat’ın yeni sezon programına buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    1773
  • 06-09-2023

    The Letter Art Gallery’nin düzenlediği misafir sanatçı programı Atelier, Beste Dündar, Demet Gökden, Erdem Barışık, Gizem Güler ve Okyanus Çağrı Çamcı'nın yeni çalışmalarını 8 - 23 Eylül tarihleri arasında Goyahub Corner’da sanatseverlerle buluşturacak.

    The Letter Art Gallery’nin düzenlediği misafir sanatçı programı Atelier’in haziran ve temmuz aylarında gerçekleşen ikinci edisyonuna katılan genç sanatçılar Beste Dündar, Demet Gökden, Erdem Barışık, Gizem Güler ve Okyanus Çağrı Çamcı’nın program kapsamındaki yeni üretimleri izleyici karşısına çıkıyor.

    Beste Dündar, atölye kapsamında kontrol ve kontrolsüzlüğün iç içe oluşu üzerine zamansız ve mekânsız çalışmalar üretti. Demet Gökden, sahil kıyısından topladığı kaya parçalarıyla elde ettiği boyaları kullanarak, Kemeraltı’ndaki tarihi yapıların arasında yakaladığı görsellerin dokularına dair bir soyutlama sürecinde çalıştı. Erdem Barışık, atölye süresince, eğitimini almış olduğu geleneksel Türk motiflerini güncel modern tasarımlarla birleştirip, yeni kompozisyonlar ve tekniklerle çalıştı. Gizem Güler, doğadan imgelerin rüyalar, düşler ve hayaller üzerindeki yansımalarını yüzeye aktarmayı hedefledi. Okyanus Çağrı Çamcı, atölyedeki çalışmalarında Psikolog Harriet Lerner'ın öfkeyle ilgili bir kitabını başlangıç noktası olarak belirledi. 

    Ayrıca sergi kapsamında 16 Eylül Cumartesi günü 15.00 - 18.00 saatleri arasında ve 23 Eylül Cumartesi günü 15.00 - 17.00 saatleri arasında sanatçı sohbetleri gerçekleştirilecek. Sanatçıların çalışmalarını 8 - 23 Eylül tarihleri arasında pazar hariç her gün 11.00 - 19.00 saatlerinde Goyahub Corner’da görebilirsiniz.

    Adres: 874. Sk. 17 H, Kemeraltı Antikacılar Çarşısı, Konak/İzmir

    0
    0
    1003
  • 06-09-2023

    Selman Nacar’ın yazıp yönettiği Tereddüt Çizgisi’nin dünya prömiyeri, 80. Venedik Film Festivali’nin resmi yarışma seçkisi olan Orizzonti Bölümü’nde gerçekleşti.

    Sala Darsena’da yapılan filmin dünya galasına yönetmen Selman Nacar’la beraber oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. İlk kez seyirciyle buluşan Tereddüt Çizgisi, dakikalarca ayakta alkışlandı.

    Selman Nacar festival ve filmle ilgili şunları söyledi: “3 yıla yakın bir süredir filmin üzerine çalışıyoruz ve sonunda ekibimizle birlikte Venedik’te izlemek çok özel bir duyguydu. Umarım bundan sonra da Türkiye’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde film seyirciyle buluşmaya devam eder ve dertlendiği meseleler üzerine düşünmeye, tartışmaya, konuşmaya alan açar.”

    İlk filmi İki Şafak Arasında ile ulusal ve uluslararası festivallerden birçok ödül kazanan Selman Nacar’ın yeni filmi Tereddüt Çizgisi, Avukat Canan’ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasını anlatıyor. Tülin Özen’in başrolünü üstlendiği filmde ona Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Vedat Erincin, Erdem Şenocak eşlik ediyor.

    Yapımcılığını Kuyu Film, Fol Film, Karma Films, TRT, BKM Mutfak, Sev Yapım, Nephilim Producciones, Point Film, Arizona Productions’ın üstlendiği Tereddüt Çizgisi’nin çekimleri 2022 yılında Uşak’ta gerçekleştirildi. Filmin dünya haklarını ShopliftersThe Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı. Türkiye-İspanya-Romanya-Fransa ortak yapımı olan film San Sebastian Film Festivali WIP, Cinelink, Arras Days, First Cut Lab, 12 Punto, Köprüde Buluşmalar ve Antalya Film Forum destekleriyle tamamlandı.

    Tereddüt Çizgisi filminin fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=VaFpOwt0w6Q

    0
    0
    2068
  • 06-09-2023

    Geçtiğimiz sezon başlayan Engin Hepileri’nin yönetmenliğini, Kenan Doğulu’nun ise müziklerini yaptığı Tiyatro iN yapımı Kim Bu Ben, 18 Eylül’de Moda Sahnesi’nde, 27 Eylül’de Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak.

    10 sene önce, Engin Hepileri’nin yeni ve yenilikçi yapımları bir platform altında toplama kararıyla kurulan Tiyatro iN, 10. senesinde sezonu Kim Bu Ben oyunuyla açıyor. Rose Leilani’nin yazdığı, Onur Ünsal’ın çevirdiği oyunda Beyza Şekerci, Onur Ünsal ve Neslihan Arslan rol alıyor. Küresel iklim krizi, pandemi, neoliberalizm, bireyselleşme, dijitalleşme ve gözetleme kapitalizminin şifreleriyle uğraşan, aşk dolu kriminal bir gerilim olan Kim Bu Ben, ilk olarak 18 Eylül’de Moda Sahnesi’nde ardından da 27 Eylül’de Zorlu PSM’de sahnelenecek.

    Kim Bu Ben oyununun 18 Eylül gösterimin biletlerine buradan, 27 Eylül’deki gösterimin biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    1245
  • 06-09-2023

    212 Photography Istanbul’un 6. edisyonu, 5 - 15 Ekim tarihleri arasında, fotoğrafın yanı sıra farklı disiplinlerin de yer aldığı kapsamlı bir programla, İstanbul’un farklı rotalarında sanatseverlerle buluşacak.

    5 - 15 Ekim tarihlerinde 20’ye yakın farklı mekânda gerçekleşecek 212 Photography Istanbul’un bu seneki destekçileri arasında Paribu, Jotun, Anadolu Hayat Emeklilik, HP, Hollanda Başkonsolosluğu, Norveç Büyükelçiliği, Institut Français Türkiye ve Macar Kültür Merkezi yer alıyor. 2018’den bu yana sürdürülebilir bir sanat ve kültür geleneği oluşturmak üzere yola çıkan 212 Photography Istanbul altıncı senesinde de kapsamlı programı ile sanatseverlerle buluşacak. Festivali programında sergilerin yanı sıra atölye, söyleşi, film gösterimleri, konserler, performans gibi pek çok farklı disiplin de yer alıyor.

    ​Yapı Kredi Bomontiada’da Eugenio Recuenco’nun “365 derece” başlıklı serisiyle birlikte Daniëlle van Zadelhoff, Mous Lamrabat solo sergileri, Eemonn Doyle’un üç farklı fotoğraf serisinin ödüllü yazar Kevin Barry’nin metinleri ile bir araya geldiği Made in Dublin video çalışması ve Anadolu Hayat Emeklilik’in Kadın Gözüyle Hayattan Kareler Fotoğraf Yarışması kazananlarından oluşan sergisi katılımcılarla buluşacak. Akaretler’de Éva Szombat, Rob MacInnis, Floriane de Lassée’yle birlikte bu seriye eklenecek pek çok isimin sergileri izleyicinin karşısına çıkacak. MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde koruma alanlarında yaptığı çekimlerle vahşi hayvanların ve doğanın dünyasına ışık tutan Nick Brandt, St. Benoit Kilisesi’nin büyülü atmosferinde ise Jules Verne’in zengin hayal dünyasından ilham alan “Evrenin Sessiz Gösterisi” sergisinde Back to Dust serisi ile Marguerite Bornhauser, sergiye özel çalışması ile Can Memişoğulları görülebilecek. Taksim Sanat’ta Cumhuriyetimizin 100. yılına özel hazırlanan dönemin öncü kadınları ve İstanbul’da sosyal hayatın içinden kadınlara dair arşivsel fotoğraflardan oluşan “Birbirimize Rastladık” sergisi, Institut Français’de Fransız sinemasının “Yeni Dalga” döneminin öncü ismi Jean-Luc Godard’ı anısına film gösterimleri ile Godard filmlerini kayıt altına aldığı fotoğraflarını içeren sergi, festival programı dahilinde izleyiciyle buluşacak.

    Müze Gazhane’de, Jos Avery, David Szauder, Phillip Toledano, Ekin Özbiçer, Metehan Özcan, Cihan Bacak ve daha pek çok ismin yer aldığı yeni teknolojiler eşliğinde fotoğrafın dönüşümünü irdeleyen “Gerçeklikten Foto Gerçekliğe” sergisi görülebilecek. İzleyiciyi karanlık ve gizemli bir masalın içine sürükleyen “Yaban Güllerinin Büyüdüğü Yerde” sergisinde, Daniel Shipp, Tine Poppe, Julia Fullerton-Batten, yanı sıra Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan ödünç alınan Jennifer Steinkamp, Eelco Brand, Kurt Hentschlager, Peter Coffin, Universal Everything ve Rick Silva’nın eserleri sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca Türkiye’de 90’lı yıllardan itibaren parlayan müzik sektöründen nostaljik konser anılarının bulunduğu “Kayıtlı Hafıza” başlıklı sergi yer alacak. Yeldeğirmeni Sanat’ta ise sanat tarihinden öne çıkan eserleri yapay zekâ yardımı ile yeniden yorumlayan Wolfe von Lenkiewicz’in ilk kez gösterilecek çalışmaları festival izleyicisiyle buluşacak. Kamusal alanları da sanat ile karşılaşma duraklarına dönüştürmeyi önemseyen 212 Photography Istanbul’un altıncı senesinde, farklı bir yaklaşım ile Paribu sponsorluğunda gerçekleşecek Özgür Ballı’nın işlerinin yer aldığı artırılmış gerçeklik üzerine oluşturulan “Şehri Biçimlendirmek” sergisi meydanlarda izleyicinin karşısına çıkacak. 212 Photography Istanbul, Festival InCadaqués ile yaptığı ortak çalışma ile Moda İskelesi’nde “Denizin Yansıması” sergisine ev sahipliği yapacak. İstanbul’da deniz üzerinde Annelie Vandendael'in su ve beden ile kurduğu estetik hikâye anlatımından bir fotoğraf seçkisi yer alırken eş zamanlı olarak İspanya, Cadaqués’te, Uluslararası 212 Fotoğraf Yarışması’nın geçmiş yıllarından bir seçkiye izleyici karşısına çıkacak. Aynı zamanda festival programında Büyükdere 35, Anna Laudel, Fotoğrafevi, Noks Art Space galerilerinin sergileri de yer alacak.

    Söyleşilerin ana mekânı Soho House’da pek çok sanatçı ve kanaat önderi isim, farklı başlıklarda konuşma ve sohbetler gerçekleştirecek. Söyleşilerin yanı sıra yönetmenliğini Benjamin Murray ve Alysa Nahmias’ın yaptığı, Küba’da gerçekleşen bir mimarî dönüşüm hikâyesini belgeleyen Unfinished Spaces, çağdaş ve keskin işleri ile bilinen Yael Bartana’nın kadınları odağına aldığı Two Minutes to Midnight filmi yine Soho House’da gösterilecek. Bu sene performans ve fotoğrafın bir araya geleceği iki atölye çalışması Akbank Sanat’ta yer alacak. İstanbul Kitapçısı (Kadıköy) bu seneki programın yayıncılık üzerine kurgulanmış söyleşilerine ev sahipliği yapacak.

    Ayrıca Uluslararası 212 Photography Istanbul Fotoğraf Yarışması için başvurular da 10 Eylül’e kadar devam ediyor. Alanında dikkat çeken ve ufuk açan isimlerin yer aldığı jüri tarafından değerlendirilecek yarışmanın kazananı 5000 Euro ile ödüllendirilecek.

    ​212 Photography Istanbul hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    Künye:
    1. Julia Fullerton Batten
    2. Florianede Lassee
    3. Daniellevan Zadelhoff
    4. Daniel Shipp
    5.  Cem Gültepe
    6. Damla Şahinbaş
    7. Annelie Vandendael
    8.  Rob MacInnıs
    9. David Szauder
    10. Eugenio Recuenco
    11. Eva Szombat
    ​​12. Mous Lamrabat

    0
    0
    2911
  • 06-09-2023

    Doğu Yücel’in hayat dolu bir grup gencin bir yabancıyla karşılaşma serüvenini anlatan romanı Uzak Dünyalar, Köprü Kitaplar koleksiyonunun 29. kitabı olarak Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı.

    Semih Gümüş’ün editörlüğünü üstlendiği Köprü Kitaplar koleksiyonun 29. kitabını Doğu Yücel yazdı. Uzak Dünyalar, dünyayla ve birbirimizle kurduğumuz bağların derinliğini düşündürüyor. Başka türlü bir iletişimin olanağını, arkadaşlığın, sevginin ve paylaşmanın yaşamı anlamlandıran gücünü duyumsatıyor. Doğu Yücel’in anlatımı ve ironik üslubuyla “uyanıkken düş gördüren” ilişkilerin ve mucizelerin sınırlarında dolanıyor.

    “Merhaba Yabancı!.. İşte şaşırtıcı maceramız böyle başlıyor. Gökten düşen bu yabancı da neyin nesi? Kahramanlarımız onu tanımak için can atıyor, ama yapmaları gereken başka şeyler de var. Bir zorbaya kafa tutmak, koylarını kurtarmak, sevdiklerine açılmak gibi! Çözmeleri gereken kozmik mesaj da cabası. Acaba tüm bunların altından kalkabilecekler mi?..”

    0
    0
    1660
  • 05-09-2023

    Avusturya Liseliler Vakfı 4. Müzik ve Sanat Festivali, 16 - 17 Eylül tarihleri arasında Yeniköy’de yer alan Avusturya Başkonsolosluğu’nda gerçekleşecek.

    Bu yıl 4.sü düzenlenen festival, yerli ve yabancı sanatçıların sahne performanslarına ev sahipliği yapacak. St. Georg Avusturya Lisesi Mezunları tarafından kurulan Avusturya Liseliler Vakfı’nın ilkini 2018 yılında gerçekleştirdiği Avusturya Liseliler Vakfı Müzik ve Sanat Festivali’nde bu yıl Karen Bachner Band, Selen Beytekin Project, Sabih Cangil, Golden Horn Brass, Emir Ersoy & Nükhet Duru Project sahne alacak.

    Her yıl yeni içeriklerle programını zenginleştirmeyi amaçlayan festival, şehri sanatın farklı renkleriyle buluşturmayı hedefliyor. Festivalde bu yıl ilk kez ALEV Okulları’nda okuyan öğrencilerinin eserlerinden oluşan karma bir sergi de yer alacak. Festivalin geliri önceki yıllarda olduğu gibi Avusturya Lisesi’nden mezun, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin yurt dışı eğitimlerine katkı sağlayacak.

    Avusturya Liseliler Vakfı 4. Müzik ve Sanat Festivali biletlerine Fonzip platformu üzerinden ulaşabilirsiniz.

    Avusturya Liseliler Vakfı 4. Müzik ve Sanat Festivali Programı:

    16 Eylül Cumartesi
    17.00 / Karen Bachner Band
    19.00 / Selen Beytekin Project

    17 Eylül Pazar
    16.00 / Sabih Cangil
    17.30 / Golden Horn Brass
    ​19.00 / Emir Ersoy& Nükhet Duru Project

    0
    0
    2022
  • 05-09-2023

    1984 yılından itibaren birçok sanatçı, sergi ve yapıta ev sahipliği yapan Galeri Siyah Beyaz, 2023-2024 sezonu itibariyle 40. yılını kutluyor.

    Galeri Siyah Beyaz’ın kırkıncı yılında sezon boyunca devam edecek sergiler, sanatçı eşleşmelerinden oluşuyor. Bu sergilerin üretim sürecinde eşleşen her iki sanatçı, zamanlarını ve mekânlarını birbirleri ile paylaşıyor. Tüm bu paylaşımlar, eşleşen sanatçıların imgeleri, renkleri, malzemeleri ve kelimeleri üzerinden ortak bir üretim olarak sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Bu ortak çalışmaların oluşturduğu düşünsel ve fiziksel bir aradalık farklı ilişkilenmeleri de beraberinde getiriyor. İlk günden bu yana galerinin her anına tanıklık eden kuşaktan galeriye henüz dahil olan genç sanatçılara kadar farklı eşleşmelerin yer aldığı 40. yıl, yeni karşılaşmaların ve hikâyelerin başlangıcı oluyor.

    “Etimolojik, sosyolojik, tarihsel, mitolojik olarak farklı temsilleri olan kırk, sayı olarak en yalın hâliyle çokluk ifade eder. Bu çokluk, Galeri Siyah Beyaz’ın kırk yıl boyunca aynı lokasyonda ve çeşitli içeriklerle devam eden sürecinin bir temsili olur.

    Siyah Beyaz için kolektif çalışma hâli gündelik yaşamın içinden gelen doğal bir durumdur. Bu, bir taraftan üretimi diğer taraftan da yaşamı temsil eder. Sanat üretiminde kolektif çalışma pratiğinin malzemeden nakliyeye kadar çok çeşitli kombinasyonları ve ilişkileri vardır. Sanatçısı, izleyicisi, küratörü, mekânı ile sanat, kendi içinde farklı ortaklaşmalar içerir. Burada en görünür ve duyulur olanı ise sanatçıların birlikte çalışma pratiğidir. İki sanatçının bir araya gelişindeki dinamikler tarih boyunca pek çok değişkene sahiptir. Çocukluk arkadaşlığından okul arkadaşlığına, aynı atölyeyi paylaşmaktan aynı evi ya da yaşamı paylaşmaya kadar giden birçok farklı bir araya gelişler vardır.”

    Sergi Programı:
    Sinan Logie - Hayri Şengün / 22 Eylül - 21 Ekim 2023
    Ebru Döşekçi - Seçkin Pirim / 27 Ekim - 25 Kasım 2023
    Yılmaz Aysan - Ela Cindoruk / 1 Aralık - 30 Aralık 2023
    Alev Ermiş Mavitan - Bihrat Mavitan / 5 Ocak - 3 Şubat 2024
    Günnur Özsoy - Nevzat Sayın / 9 Şubat - 2 Mart 2024
    Ardan Özmenoğlu - Gökhan Tüfekçi / 22 Mart - 27 Nisan 2024
    ​Ali Kotan - Murathan Özbek / 3 Mayıs - 1 Haziran 2024

    Künye:
    1. Galerinin Girişi
    ​2. Galerinin ismini aldığı şömine

    0
    0
    1769
DAHA FAZLA
Geldanlage