GÜNDEM
  • 02-02-2024

    Varlık dergisi ve yayınlarının kurucusu Yaşar Nabi Nayır adına her yıl şiir ve öykü dallarında verilen Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’ne başvurular 1 Nisan’a kadar devam ediyor.

    Şiir dalında verilen ödülün seçici kurulunda Zeynep Uzunbay, Nilay Özer, Ali Özgür Özkarcı, Seyyidhan Kömürcü, Mehmet Erte yer aldı. Öykü dalında ise seçici kurul Nursel Duruel, Kerem Işık, Birgül Oğuz, Selçuk Orhan, Pelin Buzluk tarafından oluştu.

    2024 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’ne Katılma Koşulları:

    • Ödüle 30 yaş ve altındakiler şiir ve öykü dallarında katılabilir. (Adaylar 01.01.2024 tarihi itibariyle 31 yaşından gün almamış olmalıdır.)
    • Her iki dalda da ödüle aday olunabilir.
    • Kitap olarak yayımlanmaya uygun şiir ve öykü dosyaları A4 Word belgesine Times New Roman yazı karakteriyle 12 punto (öykü dosyaları bir buçuk, şiir dosyaları tek aralıklı) dizilmelidir. Kitap dosyası tek Word belgesi olarak hazırlanmalıdır.
    • Fotoğraf, özgeçmiş ve iletişim bilgileri dosyanın ilk sayfasında, dosya adının altında bulunmalıdır.
    • Kitap dosyası yasarnabinayirgenclikodulleri@varlik.com.tr adresine en geç 1 Nisan 2024 tarihine kadar gönderilmeli, e-postanın konu başlığında ödüle hangi dalda aday olunduğu muhakkak belirtilmelidir.
    • Sonuçlar Varlık dergisinin Temmuz 2024 sayısında açıklanacaktır.
    ​• Ödüle değer görülen dosyalar Varlık Yayınları’nca kitap olarak yayımlanacaktır.

    0
    0
    3289
  • 02-02-2024

    Yönetmenliği Berfin Ertan ve Hakan Emre Ünal’ın üstlendiği Mahallemiz Eşrafından oyunu, 4 Şubat’ta Kadıköy Boa Sahne’de tiyatroseverlerle buluşacak.

    1,5 yıllık yoğun bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan Mahallemiz Eşrafından, Rumlar ve Türklerin bir arada yaşadığı bir adada geçiyor. Berfin Ertan’ın kaleme aldığı oyunun yönetmenliğini Hakan Emre Ünal ve Berfin Ertan üstleniyor.

    “Rumlar ve Türklerin bir arada yaşadığı bir ada; adanın en kötü özelliği yuvarlak olması. ‘Kalp mi var burada ne? Ay bir de harf var yanında, dur bakayım! ‘S’ var. Vallahi ‘S’ var!’ 15 yaşındaydım; öyle bir çarptı ki o domates suratıma, sanki bir daha yüzümden o kırmızılık hiç gitmedi. İnsanlar birbirlerine neden ve niçin domates fırlatırlar? Bilenler? Yok.”

    Mahallemiz Eşrafından oyunun 4 Şubat’ta Kadıköy Boa Sahne’de gerçekleşecek gösteriminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    Künye:
    Yazan ve Oynayan: Berfin Ertan
    Yönetmenler: Berfin Ertan, Hakan Emre Ünal ️
    Hareket Tasarımı: Büke Erkoç
    Reji Asistanı: Öykü Gökduman
    Işık Tasarımı: Furkan Anıl Akbey ‍
    Işık Tasarım Asistanı: Abrek Bayseç ️
    Video Tasarımı: Ece Yazgı
    Fotoğraf: Buse Nur Kocaaslan, Ezo Şara Uray
    İllüstrasyon: Deniz Gümüşkaya
    Dijital İletişim: Container Duo
    ​Afiş Tasarımı: Öykü Eraslan

    0
    0
    1264
  • 02-02-2024

    Selçuk Demirel’in son yirmi yılda çizdiği yaklaşık 250 kedi resmine Bilge Karasu, T.S. Eliot, John Berger, Baudelaire, Turgut Uyar, Charles Bukowski, İlhan Berk, Orhan Duru gibi kedi dostu/delisi yazar ve şairlerin de eşlik ettiği kitabı Bambaşka Kediler, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı.

    Yeni yılda Selçuk Demirel, okura bol kedili bir kitap sunuyor. Demirel’in “bambaşka kedileri” kitaptan kucağınıza fırlayıp size sırnaşacakmış hissi uyandırıyor.

    “Kedilere benzeyebilseydik keşke. Öyle diyesim geliyor sık sık, bu son yıllarda. Yaşadıkları anın iyicene farkındalar gibi…” - Bilge Karasu

    “Yine de bugün kendi kendime kedilere yer olmadığını söyledim. Zaman değil yer, çünkü kediler hiç fark ettirmeden zaman içinde süzülebiliyor. Yer yok.” - John Berger

    0
    0
    1419
  • 01-02-2024

    Amerikalı şarkıcı, gitarist, söz yazarı Emma Ruth Rundle, ilk İstanbul konserini 11 Mayıs Cumartesi akşamı Garanti BBVA Konserleri kapsamında Blind’da verecek.

    Nocturnes, Red Sparowes ve Marriages gruplarından tanınan, rock/alternatif rock/post rock ekseninde müzikler icra eden Emma Ruth Rundle, derin şarkı sözleri, yoğun ve sürükleyici müziği, kendine has vokali ile dikkat çekiyor. Müziğe Red Sparowes (hâlâ üyesi olduğu), Marriages ve The Nocturnes gibi gruplarda çalan bir post-rock ve metal gitaristi olarak başlan Emma Ruth Rundle, 2021 tarihli son stüdyo albümü Engine of Hell’de piyanosuyla solo performans sergiledi. Tüm akustik enstrümanlarla canlı olarak kaydedilen ve bugüne kadarki diğer çalışmalarından daha doğrudan kişisel olan bu çalışma, Rundle’ı ilk kez piyano başında öne çıkaran bir eser olarak sektörde de dikkat çekti.

    ​11 Mayıs Cumartesi saat 22.00’de Blind’da gerçekleşecek Emma Ruth Rundle konserinin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    2205
  • 01-02-2024

    UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen dört bölgeden biri olan Süleymaniye Camii ve Külliyesi’nde bulunmasına karşın uzun yıllardır âtıl durumda olan Sıra Dükkânlar, İBB’nin kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla, İBB İstanbul Tasarım Müzesi olarak yeniden kapılarını açtı.

    İstanbul’un kültürel mirasının en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii Külliyesi’ndeki Sıra Dükkânlar, İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın restorasyonu ve İBB Miras’ın yenilikçi vizyonuyla hayata geçirilen İBB İstanbul Tasarım Müzesi olarak yeni bir işlev kazandı. Yeniden işlevlendirme süreci İBB Miras tarafından tasarlanan İstanbul Tasarım Müzesi; şehrin siluetine benzersiz yapılar ekleyen, İstanbul’un eşsiz tasarımcısı Mimar Sinan’ın türbesinin bulunduğu, bir zamanlar evinin de yer aldığı sokakta geçmiş ile geleceği, geleneksel ile moderni aynı çatı altında bir araya getiriyor. Geleneksel sanatların yanı sıra yaratıcı alanları da bölgeye taşıyarak birlikte üretmenin ve tasarlamanın heyecanını tüm şehre yaymayı hedefleyen İstanbul Tasarım Müzesi, Süleymaniye bölgesine değer katmayı misyon edinirken sürdürülebilir bir yaklaşımla İstanbul’un tasarım şehri unvanını pekiştirmeyi ve kentin sunduğu potansiyeli görünür kılmayı amaçlıyor.

    ​Süleymaniye bölgesinin tarihi çarşısı, zanaat, tasarım ve kültür sanat alanında bir araya gelen farklı bileşenlerin dinamizmiyle yeniden canlanıyor. İBB İstanbul Tasarım Müzesi’nin bileşenleri arasında KüçükevSeramik Atelier, White Rabbit Porcelain, IMOGA, Yadigâr Ataklı Vitray Atölyesi, Artı Vitray, Emre Arolat, Beoffice, Piknik Works, Onaranlar Kulübü, Design Trak, Nazmi İnce, Taksim Sanat, İstanbul Modern, TEPTA Aydınlatma, ETMK İstanbul, BASE, Karşı Sanat, Salt, İKSV, Gülay Bilge, 16.10, Gigaro, Afterwork, İdilius Jewelry, Artiz Jewelry, Artdoll İstanbul, Maumauworks, Ethem Onur Bilgiç, Toprak Fırat, Beste İleri, Mamut Art, Fol, Az Sonra Tasarım Ajansı, Mert Tügen, fam°, Selin Tahtakılıç, Alara Demirel, Aybala Yalçın, Ender Diril, Cem Yönetim gibi saygın kurum, marka ve tasarımcıların yer aldığı İstanbul Tasarım Müzesi’nde, üretimlerin satışa sunulacağı bir Artshop da bulunuyor. Beltur’un da hizmet vereceği alanda İBB Miras, İBB Kadın, Kültür AŞ, İBB Proje, İBB Kültür, Visit İstanbul, BİMTAŞ ve İPA ofislerinin yanı sıra İdari Ofisler de yer alıyor.

    0
    0
    5361
  • 01-02-2024

    Dirimart, Dolapdere ve Pera’da üç ayrı mekânda izleyiciyle buluşan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun sergisiyle aynı adı taşıyan Sonsuz Yankı başlıklı monografiyi sanat izleyicisiyle buluşturdu.

    Ömer Faruk Şerifoğlu’nun yayına hazırladığı kitapta Mehmet Eyüboğlu, Burcu Pelvanoğlu, Bahar Ahu Sağın, Ömer Faruk Şerifoğlu, Emre Zeytinoğlu’nun yazıları yer alıyor. Çevirisini Liz Erçevik Amado, Münevver Çelik, Özge Çelik, Baptiste Gacoin’in üstlendiği kitap, Nazlı Erdemirel’in eser fotoğraflarıyla ve Ali Emre Doğramacı’nın tasarımıyla okuyucusunun ilgisine sunuldu. Sonsuz Yankı, sanatçının bilinen eserlerinin yanı sıra daha önce gün yüzüne çıkmamış eserlerini bir araya getirerek Eyüboğlu’nun sanatsal pratiğinin kapsamlı bir incelemesine dönüşen ve Türkçe-İngilizce çift dilli yayımlandı.

    Tutkulu bir sanatçı, coşku dolu bir şair ve vizyoner bir sanat eğitimcisi olan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun eşsiz sanatsal yolculuğunu kapsamlı bir şekilde ele alan bu monografi, güçlü sanatçı, şair ve eğitimci kişiliğinin samimi bir ifadesini sunuyor. Kitabın daha önce gün yüzüne çıkmamış olan eserleri ve arşiv malzemelerini iç içe geçiren anlatısı, Eyüboğlu’nun sanatındaki evrimin geniş kapsamlı bir incelemesine dönüşüyor. Sanata adanmış bir yaşama saygı duruşu niteliği taşıyan kitap, Eyüboğlu’nun eserlerinin kalıcı etkilerini kayda geçirdiği gibi, onun eşsiz dehasının vesikasını ortaya çıkaran ortak çalışma ruhunu da kutluyor.

    ​Kitabın detaylarını öğrenmek için info@dirimart.com adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

    0
    0
    1616
  • 01-02-2024

    Pera Film, “Gelecek Hatıraları” sergisi kapsamında düzenlediği “Yitik Zamanın Peşinde” başlıklı film seçkisini 2-24 Şubat tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda sinemaseverlerle buluşturacak.

    Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları (Pera Film), Pera Müzesi’nin güncel sergilerinden “Gelecek Hatıraları” paralelinde düzenlediği “Yitik Zamanın Peşinde” programında, geçmişte yaşadığı veya yaşadığını zannettiği anıların izini süren karakterlerin sıra dışı hikâyelerini izleyiciye sunuyor. Seçkide, usta yönetmen Wim Wenders’in yeni filmi Mükemmel Günler, Chris Marker’ın unutulmaz başyapıtı Güneşsiz, bilimkurgu türünün kült yapımlardan Gizemli Şehir, Orhan Pamuk’un ünlü romanından uyarlanan Hatıraların Masumiyeti ve 2023 Cannes Film Festivali’nde En İyi İlk Film ödülünü kazanan Altın Kozanın İçinde yer alıyor.

    “Yitik Zamanın Peşinde” Programı:

    Hatıraların Masumiyeti (93’)
    2 Şubat Cuma, 19.00
    14 Şubat Çarşamba, 19.00

    Gizemli Şehir (100’)
    3 Şubat Cumartesi, 16.00
    16 Şubat Cuma, 18.30

    Altın Kozanın İçinde (178’)
    7 Şubat Çarşamba, 19.00

    18 Şubat Pazar, 15.00

    Güneşsiz (100’)
    9 Şubat Cuma, 19.00
    24 Şubat Cumartesi, 16.00

    Mükemmel Günler (123’)
    10 Şubat Cumartesi, 16.00
    ​21 Şubat Çarşamba, 19.00

    0
    0
    1338
  • 01-02-2024

    Ye’r Community’nin lansman sergisi niteliği taşıyan ve topluluk olma ihtiyacı odağında kurgulanan “Bi’ Yer” başlıklı sergi, 3 Şubat’a kadar Eskişehir’de Havacılık Parkı II. Hangar binasında sanatseverlerle buluşuyor.

    Sanatı; yaşadığımız topraklarda, insanlarla paylaşmak amacıyla kamusal alana taşımayı amaçlayan Ye’r Community, “Bi’ Yer” başlıklı karma sergi ile farklı disiplinlerde çalışan 23 sanatçıyı Ecem Naz Çakır küratörlüğünde bir araya getiriyor. Bir araya gelmenin verdiği güçle yeni sulara yelken açıp bu yolculukta sorduğumuz sorularla, kim olduğumuzu anlamak ve anlatmak amacıyla kurgulanan sergi, bireyin aidiyet arayışı sonucu başlayan değişimini, topluluk olma ihtiyacıyla devam ettirerek, birey ölçeğinden topluluğa doğru giden bir bakış açısı sunuyor.

    ​“Bi’ Yer” sergisi; bireysel hikâyelerden ilham alarak, bir araya gelmenin verdiği güven ve desteklenme duygusu çerçevesinde Yer Community’nin ortaya çıkışını ele alıyor. Topluluk kavramının interaktif olarak sorgulanabileceği bir deneyim alanı sunan sergi, izleyiciyi çeşitli düşüncelerle baş başa bırakarak, Yer Community ile tanışmaya ve kendilerine bi’ yer bulmaya davet ediyor. Sergide; M. Cevahir Akbaş, Musa Alpar, Şahsenem Altıparmak, Aytuğ Aykut, Ozan Batman, Ahmet Hamdi Başsöz, Duygu Deniz Bilgin, Barkın Çoşkun, Gökçe Hiçyılmaz, Büşra Kara, Esra Mengülerek, Reyhan Mente, Semanur Özdemir, Saltık Doğa Özsar, Şamil Burhan Öztürk, Ayşenur Sarı, Ece Ebrar Sözkesen, Hatice Sündük, Beyza Tosunoğlu, İmren Yaman, Yıldırım Yazganarıkan, Naz Yılmaz ve İpek Yücesoy yer alıyor.

    0
    0
    2350
  • 01-02-2024

    Doğan Kitap tarafından 2007 yılından bu yana Duygu Asena’nın anısını ve fikirlerini yaşatmak için düzenlenen Duygu Asena Roman Ödülü için başvurular başladı.

    Yazdıklarıyla Türkiye’yi kadın hakları, özgürlük ve eşitlik konularında “ilk”lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına armağan edilen Duygu Asena Roman Ödülü’nün bu yılki seçici kurulu, Doğan Hızlan başkanlığında Asuman Kafaoğlu-Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Elif Tanrıyar, Sibel Oral ve Arlin Çiçekçi’den oluşuyor.

    2023 yılı içerisinde Türkiye’de faaliyet gösteren bir yayınevi tarafından basılmış ve Türkçe yazılmış roman türündeki eserlerin katılabilecek. Başvuran eserden 10 adet kitap kopyasının, 4 Mart 2024 Pazartesi 17.00’ye kadar Doğan Kitap Duygu Asena Roman Ödülü Sekreterliği’ne teslim edilmesi gereklidir.

    Duygu Asena Roman Ödülü kazananına 20.000 Türk Lirası tutarında para ödülü takdim edilecek. Ödüle dair ayrıntılı bilgiye ve başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.

    Başvurular için teslim adresi: 19 Mayıs Cad. Golden Plaza No:1 Kat:10 34360 / Şişli / İstanbul

    0
    0
    1632
  • 31-01-2024

    Fransız multi-enstrümantalist Voyou, 24 Şubat Cumartesi günü saat 22.00’de Salon İKSV’de konser verecek.

    Salon İKSV, yeni yılın ilk konserinde pop’u elektronik altyapılardan kurtarıp yeniden enstrümanlarla buluşturan Voyou’yu konuk edecek. Solo kariyerine başladığından bu yana müzik dünyasında “Voyou” ismiyle tanınan Thibaud Vanhooland, beş yıllık bireysel kariyerinde dört albüm, on dört tekli ve iki EP’ye imza attı. İlk albümü Les bruits dela ville 2019’da, ardından Des confettis en désordre 2020’de, Chroniques terrestres 2021’de yayımlandı. Yelle, Vincent Delerm, Melissa Lavaux’nun yanı sıra İngiliz trip-hop ikilisi Morcheeba, Amerikalı garaj grubu The Black Lips gibi isimler için beste ve düzenlemeler yaptı. Voyou son albümü Les Royaumes Minuscules ve 2024 başında Vanessa Paradis ile birlikte kaydettiği tekli “Le Bal” ile ilk Türkiye konseri için Salon sahnesine konuk olacak.

    ​24 Şubat Cumartesi akşamı gerçekleşecek +1 Sunar: Voyou konserinin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    1116
DAHA FAZLA
Geldanlage