GÜNDEM
  • 17-12-2024


    Kreşendo’nun UNESCO Kültürel Çeşitlilik Uluslararası Fonu (IFCD) destekli “Müzikte Eşitlik” Projesi kapsamında düzenlediği Yuvarlak Masa Toplantıları, 17 Aralık 2024’te Diyarbakır’da, 7 Ocak 2025’te İzmir’de, 14 Ocak 2025’te Ankara’da ve 21 Ocak 2025’te ise İstanbul’da gerçekleşecek.

    “Müzikte Eşitlik Projesi” kapsamında Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’de düzenlenecek Yuvarlak Masa Toplantıları, müzik sektörünün farklı paydaşlarını bir araya getirerek daha adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir sektör için çözüm yolları arıyor. Müzik sektörünün dinamiklerini anlamak ve çözüm yolları geliştirmek için bir platform sunan Yuvarlak Masa Toplantıları Espas yürütücülüğünde, 17 Aralık 2024’te Diyarbakır’da, 7 Ocak 2025’te İzmir’de, 14 Ocak 2025’te Ankara’da ve 21 Ocak 2025’te İstanbul’da gerçekleşecek. Müzisyen, DJ, stüdyo çalışanı, ses-ışık-sahne teknikeri, müzikli mekân işletmecisi, prodüktör, menajer, booking agent veya konser organizatörü gibi müzik sektörünün farklı alanlarında çalışan profesyoneller bu toplantılara katılabilecek. Kreşendo, toplantılara katılmak isteyenler için bir Açık Çağrı yayımladı. Değerlendirme sonucunda seçilecek kişiler, Yuvarlak Masa Toplantıları’na davet edilecek. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    “Müzikte Eşitlik” Müzik Endüstrisi Anketi, müzisyenlerden teknikerlere, prodüktörlerden organizatörlere ve menajerlerden sektörün diğer tüm paydaşlarına kadar geniş bir katılımla gerçekleştirilecek. Anket, sanatçıların tanımı ve statüsü, sosyal güvenlik, iş koşulları, kültürel çeşitlilik, sanatsal özgürlük, sektör paydaşlarının etki alanları ve karşılaşılan engelleri analiz ederek müzisyenlerin dünyasını daha iyi anlamayı hedefliyor. Katılımcıların anonim olarak dolduracağı bu kapsamlı anketin sonuçları, kültür politikalarının şekillenmesine rehberlik ederken sektör için güçlü bir iletişim ağı oluşturulmasını da teşvik edecek.

    ​“Müzikte Eşitlik” Projesi, müzik sektörünün mevcut durumunu ve karşılaşılan zorlukları analiz ederek sürdürülebilir kültür politikaları geliştirmek üzere kapsamlı bir araştırma yürütüyor. Temmuz ayından beri süren araştırmanın raporunu Başkent Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Osman Özarslan kaleme alıyor. Projenin lansmanı, müzisyenler ile müzik profesyonellerini birebir görüşmelerle buluşturan “Speed Dating” oturumuyla 6 Kasım’da Hollanda Konsolosluğu’nda gerçekleşti. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kültürel İfadelerin Çeşitliliği İhtisas Komitesi Başkanı Özlem Ece ile Londra’daki The Wire Magazine ve Berlin’deki Electronic Beats gibi dergilerde çalışmış olan ve Intonal Festival yapımcısı Lisa Blanning’in açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği lansmanda, Merve Eryürük, Bülent Forta ve Metin Uzelli “Müzik Sektöründe Yaratıcılığın Yeni Biçimleri” başlıklı panelde yer aldılar. Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir’de gerçekleşecek Yuvarlak Masa Toplantıları’nın ardından müzisyenlerin ve müzik profesyonellerinin gelişimine destek sağlayacak konuşma ve eğitimler organize edilecek.

    Fotoğraf: İnan Aytaç


    0
    0
    1102
  • 17-12-2024

    Trendyol Sanat, birçok disiplinden bağımsız sanatçının yüzlerce işini özel bir seçkiyle sanatseverlere sunuyor. 

    Trendyol’un sanatı geniş kitlelere ulaştırmak ve herkes için ulaşılabilir kılmak amacıyla hayata geçirdiği Trendyol Sanat, 150’den fazla sanatçıya ve yaklaşık 1000 esere ev sahipliği yapıyor. Resimden, dijital baskıya, fotoğraftan baskı ve gravüre kadar pek çok farklı kategoride eserlerin yer aldığı platform, her zevke ve her bütçeye hitap ediyor. 

    Türkiye’de çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Sarp Kerem Yavuz’un büyük ilgi gören çalışması Topkapı’nın Kedileri, Trendyol Sanat’ın yılbaşı seçkisinde öne çıkıyor. Topkapı Sarayı’nın da bulunduğu tarihi Fatih semtindeki sokak kedilerinden esinlenen seri, sanatçının denetimindeki yapay zekanın yorumuyla üretilen 10 adet portreden oluşuyor. İstanbul’un tarihi dokusunu ve kedilerin sokaklardaki özgün karakterlerini sanatsal bir perspektifle buluşturan kartpostal formundaki bu eserlerin her biri, aynı zamanda birer hatıra objesi niteliği taşıyor. Trendyol’a özel 50 adet limitli edisyon üretilen Topkapı’nın Kedileri, 20 x 25 cm ebatlarındaki ciltli kutularda, sanatçının imzasını taşıyan sertifika ile gönderiliyor. 

    Trendyol Sanat’ın yılbaşı hediye seçenekleri arasında, tasarım oyuncaklardan oluşan Toykontakt seçkisi de yer alıyor. Bu özel koleksiyon, yaratıcı tasarımlarıyla hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden benzersiz hediyeler sunuyor. Oyuncağı sanata dönüştüren Toykontakt seçkisi ve limitli edisyon illüstrasyonlar, özgün tasarımlarıyla dikkat çekiyor.

    Çağdaş sanatın farklı disiplinlerini aynı çatı altında buluşturan platformda, geleneksel Türk sanatları teknikleriyle üretilen işler de yer alıyor. Dijital çizimler, kolajlar ve farklı tekniklerle üretilen özgün eserlerin yanı sıra çini heykeller, dikiş tekniğiyle üretilen tablolar ve ebru sanatının göz alıcı örnekleri bulunuyor. Trendyol Sanat’ta dönemsel iş birlikleri ile tematik seçkiler de yer alıyor.

    Trendyol Sanat, sadece hediyelerinizi anlamlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda genç sanatçıların görünürlüğünü artırarak onların yaratıcı dünyalarını desteklemenizi sağlıyor.

    ​Trendyol Sanat’a, Trendyol mobil uygulaması ve internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    1046
  • 17-12-2024

    NODUL Almanak’ın 2023 yılında Türkiye’de kültür, sanat ve edebiyat dünyasındaki gelişmelerin izini sürdüğü, okurlara bütün bir yılın dökümünü sunduğu ilk sayısı yayımlandı.

    Yayın yönetmenliğini Şaban Özdemir, editörlüğünü Abdullah Ezik’in üstlendiği NODUL Almanak 2023, edebiyattan çağdaş sanata, tiyatrodan tarihe, karikatürden sinemaya kadar birçok disiplinde yıl boyu öne çıkan meseleleri, tartışma ve gelişmeleri merkezine alıyor.

    NODUL Almanak 2023’te Ercan Yılmaz, Taner Ay, Ali Yağan, Orçun Üçer, Mustafa Uçurum, Erdem Beliğ Zaman, Büşra Tan Ezik, Abdullah Ezik, Fatma Aliye Altıok, Ömer Faruk Şerifoğlu, İlona Baytar, Berfu Merve Bolulu, Canan Kızılırmak, Zeynep L. Karahan, Faysal Soysal, Kürşat Saygılı, Emel Bilge Çınar, Nursun Erel, Ziyaver Şencan, İzel Rozental, Mehmet Yılmaz ve Yahya Kemal Taştan’ın yazı ve değerlendirmeleri yer alıyor.

    0
    0
    1289
  • 16-12-2024

    Geçtiğimiz ocakta yasağa rağmen 12. kez düzenlenen KuirFest’in on üçüncü edisyonu 24-26 Ocak 2025’te Ankara’da gerçekleşecek.

    Geçtiğimiz ocak ayında Ankara’ya dönüş temasıyla düzenlenen lubunya topluluğu festivali 12. Pembe Hayat KuirFest, Ankara Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştı. 2017’de getirilen, sonra iki kez mahkeme kararıyla kaldırılan Ankara LGBTİ+ etkinlikleri süresiz yasağı da 7. Pembe Hayat KuirFest ile başlamıştı. 

    2025’te 13. kez düzenlenecek festivalin teması “Aslına Rücu” olarak belirlendi. Sosyal medya etiketleri ise #AslınaRücu ve #ÖnceUğursuzGelecek olarak açıklandı. Yüzyıllar boyunca uğursuzluk ve kötü talih ile anılan 13 sayısına tarihsel atıfta bulunan edisyon, sayının yerleşik negatif anlatısını sorgulamaya açıyor. Batı mitolojisinden modern hurafelere kadar her dönemde uygunsuz olarak işaretlenen davetsiz gelişine ve yıkıcı tarihsel potansiyeline tersten bakıyor. “Ya bu yıkım içerisinde köklü ve yeniden inşa edici bir potansiyel barındırıyorsa?” sorusunu yöneltiyor.

    “Aslına Rücu” teması, bu potansiyelden yola çıkarak günümüz coğrafyasında marjine, kriminale ve otantik dışına itilen LGBTİ+ varoluşların dahil olduğu tarihi yeniden yazıyor ve hatırlatıyor. Güç sahibi gerici hareketler tarafından kurumsal şekilde kurgulanan, düzenin dinamiti görülen lubunyaların tehlikeli, batıdan ithal ve yeraltı anlatılarına karşı yıkıcı potansiyelini gerçekleştiriyor. 

    Farsi, Kurmanci ve Zazaki kültürlerde ortak görülen ve asıl olana, başlangıçtaki konumuna dönmek anlamlarına gelen aslına rücu lubunya yaşamı üstüne kurgulanan nefreti tarih ile afişe ediyor ve yıkmakla tehdit ediyor: Anadolu ve Mezopotamya mitlerindeki LGBTİ+ temsillerinden modern çağda yeniden konumlandırılan öteki durumlarına, semavi dinlerdeki yerinden günümüzdeki siyasete dinsel açıdan araçsallaştırılan konumlarına kadar KuirFest geniş bir yelpazede aslına rücu ediyor.

    ​13. Pembe Hayat KuirFest hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    900
  • 16-12-2024

    İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün 2008’den bu yana düzenlediği “Arka Oda Toplantıları” serisi, 18 Aralık’ta çevrim içi olarak gerçekleşecek “Üç Başlu Ejderha: Erken Modern Osmanlı’da Kadimlik Algısı” başlıklı konuşma ile devam ediyor.

    18 Aralık Çarşamba saat 19.00’da çevrim içi olarak gerçekleşecek ve İAE’nin YouTube kanalından canlı yayımlanacak konuşmada Turhan Ozan Yıldız ve Doç. Dr. Saygın Salgırlı, Osmanlı tarihçiliğinde nadiren ele alınan “kadimlik” (antiquarianism) kavramını tartışacak. “Üç Başlu Ejderha: Erken Modern Osmanlı’da Kadimlik Algısı”, İstanbul tarihini farklı bir açıdan keşfetmek isteyenlere erken modern Osmanlı dönemine odaklanan ilgi çekici bir tartışma sunuyor.

    ​İstanbul Araştırmaları Enstitüsü 2024-25 Doktora Adayları için Araştırma ve Yazma Bursu’nun sahibi ve British Columbia Üniversitesi doktora öğrencisi Turhan Ozan Yıldız ile danışmanı Doç. Dr. Saygın Salgırlı’nın bir araya geleceği etkinlik, Osmanlı tarihçiliğinde kısıtlı ilgi görmüş “kadimlik” (antiquarianism) kavramını ele alacak. Yunan ve Roma kadimliği algısını Osmanlı görsel, materyal ve kültürel dünyası içinde değerlendiren Yıldız, özellikle At Meydanı/Hipodrom gibi önemli mekânların bu algıdaki rolüne odaklanacak. Hipodrom’da bulunan Yılanlı Sütun ve Osmanlı kaynaklarındaki adıyla Üç Başlu Yılan/Ejderha, sanat ve kent tarihi açısından Akdeniz havzasındaki farklı kadimci yaklaşımlarla ilişkilendirilecek.

    0
    0
    813
  • 16-12-2024

    Yersiz Kumpanya’nın Elif Ongan Tekçe’nin yazıp yönettiği, Banu Fotocan ve Rojhat Özsoy’un hayat verdiği yeni oyunu Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor, 19 Aralık’ta izleyiciyle buluşacak.

    Prömiyerini 23 Ekim’de yapan oyun felaketlerin arka arkaya geldiği çok da uzak sayılmayacak apolitik bir zamanı işaret ediyor. Bu zamanda bir araya gelmesi mümkün olmayan iki insanın karşılaşmasının, yana yana durabilmesinin ne kadar kıymetli olduğunu anlatıyor.

    Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor, izleyiciye “Korku içinde yaşayan, ulaşılması gereken hedeflerin, aşılması gereken engellerin içinde sürekli düşen insan için umutlu bir gedik açmak mümkün mü?” sorusunu yöneltiyor.

    “Eğer birini düşünüyorsan o zaman o kadar da umutsuz değilsin.”

    Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor oyununu 19 Aralık Perşembe akşamı, saat 20.30'da Koma Sahne’de izleyebilirsiniz. Biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    Künye:
    Yazan-Yöneten: Elif Ongan Tekçe
    Oynayanlar: Banu Fotocan, Rojhat Özsoy
    Dramaturg: Eylem Ejder
    Sahne Tasarımı: Gülden Ataman, Elif Ongan Tekçe
    Sahne Uygulama: Gülden Ataman, Selda Uyan
    Kostüm Tasarımı: Hilal Polat
    Yaseminler Şarkısı Güfte: Rojhat Özsoy
    Ses Tasarımı: Dorukhan Kenger
    Işık Tasarımı: Akın Yılmaz
    Asistanlar: Damla Polat, Selda Uyan
    Sosyal Medya- İletişim: Melis Burnukara, Tuğba Eke, Damla Polat

    0
    0
    1131
  • 16-12-2024

    Tarzlarını “hunnu rock” olarak tanımlayan Moğol folk metal grubu The HU, Epifoni organizasyonuyla 16 Temmuz 2025 gecesi KüçükÇiftlik Park’ta müzikseverlerle buluşacak.

    Müziklerinde; morin Huur ve tovşur gibi geleneksel Moğol çalgılarını ve gırtlaktan söylenen höömey tarzı vokalleri kullanan, isimlerini Moğolistan’da “Hunnu” adıyla bilinen eski Türk-Moğol imparatorluğu Büyük Hun İmparatorluğu’ndan alan grup, ilk kez Türkiye’de sahne alacak.

    830 milyondan fazla dinlenmeye ulaşan, 1 numaraya yükselen albümleri, dünya çapında çok sayıda kapalı gişe turneleri, dünya çapındaki büyük festivallerde sahne almaları ve ünlü isimlerle yaptıkları iş birlikleriyle The HU, kısa sürede yenilikçi “hunnu rock” markasıyla Moğol müziğini ön plana çıkardı. Iron Maiden ile güçlerini birleştirerek farklı ve sürükleyici performanslarını aynı sahnede paylaşan grup, “The Trooper” şarkısının cover versiyonunu yayımlayarak Iron Maiden’a saygılarını sundu.

    Bazı şarkı sözleri, eski Moğol savaş naralarından ve şiirlerinden alıntılar kullanan ekip, 27 Kasım 2019’da Moğol kültürünü dünya çapında tanıttığı için Moğolistan’ın en yüksek devlet ödülü olan Cengiz Han Nişanı ile ödüllendirildi. 3 Aralık 2020’de grup, Metallica’nın “Sad But True” şarkısının cover versiyonunu yayımladı. 2020’de The HU, Metallica’nın 30. yıl dönümü albümü Metallica Blacklist’e katılacak 53 sanatçıdan biri olarak seçildi.

    ​16 Temmuz 2025’te KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek The HU konserinin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    1433
  • 16-12-2024

    Magnum Photos ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kalıcı iş birliğinin ikinci sergisi “Magnum İstanbul’da: İnsan Hakları-Olanlar Olmayanlar”, 10 Haziran 2025 tarihine kadar Bulgur Palas’ta sanatseverlerle buluşuyor.

    10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde açılan “Magnum İstanbul’da: İnsan Hakları-Olanlar Olmayanlar” sergisi 45 sanatçının yaklaşık 90 fotoğrafından oluşuyor. Magnum Photos ile İBB arasındaki kalıcı iş birliğinin ikinci sergisi olan “Magnum İstanbul’da: İnsan Hakları-Olanlar Olmayanlar”, ajansın arşivinden derlenen çarpıcı fotoğrafları, ajansın ilk Türk fotoğraf sanatçısı üyesi Emin Özmen küratörlüğünde izleyicilere sunuyor.

    İnsan hakları kavramının derin tarihini, bugünkü geçerliliğini ve gelecekteki önemini irdeleyen sergi, önde gelen uluslararası fotoğrafçıların dünyanın çeşitli ülkelerinde çektiği ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 30 maddesine atıfta bulunan yaklaşık 90 fotoğraftan oluşuyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 10 Aralık 1948’te kabul edilişinden bu yana geçen yaklaşık 80 yıla odaklanan sergi, insan haklarının evrenselliği, korunması ve ihlallerine dair süregelen tartışmalara yeni bir perspektif sunuyor. “İnsan nedir ve ne haklara sahiptir?” sorusu II. Dünya Savaşı’ndan bu yana tartışılmasına ve imzalanan beyannameye rağmen 21. yüzyılın başında hâlâ devam eden soykırım, işkence ve baskılar gibi birçok olay, insan haklarını koruma konusundaki uluslararası çabaların başarısız olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor. “Magnum İstanbul’da: İnsan Hakları-Olanlar Olmayanlar” sergisi, beyannamenin her bir maddesini masaya yatıran fotoğraflarla “21. Yüzyılda İnsan Hakları” konusunu tartışmaya açıyor.

    Sergide; A. Abbas, Alec Soth, Alex Majoli, Alex Webb, Bruce Davidson, Bruce Gilden, Bruno Barbey, Burt Glinn, Carl De Keyzer, Carolyn Drake, Chien-Chi Chang, Chris Steele-Perkins, Cristina de Middel, Danny Lyon, David Seymour, Eli Reed, Elliott Erwitt, Emin Özmen, Enri Canaj, Ernest Cole, Eve Arnold, Ferdinando Scianna, Guy Le Querrec, Ian Berry, Jerome Sessini, Jim Goldberg, Jonas Bendiksen, Larry Towell, Leonard Freed, Marc Riboud, Martin Parr, Matt Black, Micha Bar-Am, Moises Saman, Nikos Economopoulos, Paolo Pellegrin, Peter Marlow, Philippe Halsman, Rafal Milach, Raymond Depardon, Sergio Larrain, Stuart Franklin, Thomas Dworzak, Trent Parke, Wayne Miller’in fotoğrafları yer alıyor.

    ​“Magnum İstanbul’da: İnsan Hakları-Olanlar Olmayanlar” sergisi, 10 Haziran 2025 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

    0
    0
    4668
  • 16-12-2024

    Şimal Gürtekin’in yazdığı ve farklı teknikleri bir araya getirerek resimlediği, bir kutunun içine sığan ama aslında dünyalara sığamayacak büyüklükte bir karmaşanın iplerinden oluşan kitabı Karmaşa, Fibula Yayıncılık’tan çıktı.

    Gürtekin’in 3 yaş ve üzeri okurlar için hazırladığı bu kitap hikâyesini sadelikle ama katmanlı ve çok yönlü okumalara açık bir şekilde kuruyor.

    “Çözdükçe dolaşacak mı, dolaştıkça çiçek mi açacak yoksa yeniden?”

    0
    0
    1073
  • 15-12-2024

    Enes Turan’ın yazıp oynadığı ve gerçek bir hikâyeden uyarlanan tek kişilik oyun Metamorfoz, 18 Aralık Çarşamba günü Asmalı Sahne’de tiyatroseverlerle buluşacak.

    Metamorfoz, bastırılmış bir çocukluğun yasaklarla örülü başkalaşım öyküsünü sahneye taşıyor. Toplumsal tabulara ve bireysel özgürlük arayışına dikkat çeken oyun hem toplumsal hem de bireysel bir hesaplaşma hikâyesini izleyiciye sunuyor. Oyunun biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

    “Dans etmek, sevmek, konuşmak… Bazı yerlerde yasak.
    ‘Metamorfoz’ kendi hikâyesini unutmaya mahkûm bir çocuğun onu kuşatan sırlarla kendi kimliğini bulmaya çalıştığı; sevginin,
    korkunun ve özgürlüğün sınırlarını zorladığı bir arayış öyküsü.

    Ne öğrendiği yasaklar ne de peşindeki gölgeler onu durdurabiliyor…
    Belki de sadece onun sessizliğini duyabileceksiniz.

    Bu yolculukta her adım yeni bir keşif ve belki de hepimizin içinde saklı kalan bir hikâye.”

    0
    0
    1255
DAHA FAZLA
Geldanlage