NELER OLUYOR
  • 07-06-2024

    Albert Camus’nün el yazısıyla yazdığı Yabancı eserinin şüpheli ilk kopyası geçtiğimiz günlerde Paris’te düzenlenen bir müzayedede 656.000 Euro’ya satıldı.

    104 sayfalık ciltli taslak olan bu kopya, Camus’nün tarih konusunda sahtekarlık yaptığı ve aslında yazıldığı tarihten daha eski gösterildiği yönünde tartışmalara konu oldu. Ve bu şüphelere rağmen yüksek bir fiyata satılması şaşkınlık yarattı.

    Eserin 1942’de Fransa’da yayımlandıktan iki yıl sonra yani 1944’te Camus tarafından siyah bir kalemle özenle elle yazıldığı, karalamalar, notlar, eskizler ve işaretlemeler eklenerek Nisan 1940’a tarihlendiği düşünülüyor. Çünkü bu roman 1940 baharında Paris’te yazılmış, Eylül 1941’e kadar düzeltilmiş, ardından Mayıs 1942'de Gallimard tarafından yayımlanmıştı. Bunu yapmasının nedeni olarak Nazi işgali sırasında Paris’teki zengin bir hayranı için bu kopyayı hazırladığı ve bu sayede ihtiyacı olan parayı kazandığı söyleniyor.

    Tajan müzayede evi eser hakkında “Tarihi ve tarihlemesi, romanın ilerleyişi gibi tuhaf ve gizemli” açıklamasında bulundu. Eserin ilk alıcısının kim olduğu bilinmese de 1958 ve 1991 yıllarında iki kere daha müzayedede satıldığı biliniyor. İlk baskısı 4.400 kopya olan Yabancı kısa sürede en çok satanlar arasına girdi ve milyonlarca kopya satarak Fransız edebiyatının ve dünya edebiyatının bir klasiği hâline geldi.

    0
    0
    2927
  • 31-05-2024

    29 Haziran’da İstanbul Maximum Uniq Açık Hava’da sahne alacak Oscar and the Wolf, “Somebody Without U” isimli yeni teklisini yayımladı.

    “Somebody Without U”, çıktığı günden bu yana dünya çapında 5 milyondan fazla dinlenen “Angel Face” isimli tekliyi takip ediyor. Bu şarkı, Oscar and the Wolf için Max Colombie’nin daha savunmasız ve samimi bir yönünü vaat eden yeni bir sanatsal aşamanın başlangıcını temsil ediyor. “Somebody Without U” ve “Angel Face”, Oscar and the Wolf'un yeni müzikal yönünü dinleyiciye sunuyor. Colombie’nin karanlık ve aydınlık arasındaki dengesi; dans müziği, pop ve R&B’nin eşsiz bir karışımı ile bir araya geliyor.

    Hem medya hem de kişisel sosyal medya hesapları aracılığıyla Max Colombie, hayatının en karanlık dönemlerinden bazılarını göstermekten çekinmiyor ve platformunu ruh sağlığı ve madde bağımlılığı konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak için kullanıyor.

    Max Colombie şarkı hakkında şunları söylüyor: “‘Somebody Without U’ bana çok hızlı ve doğal bir şekilde geldi. Şarkıyı ilk olarak piyanoda yazmıştım; başlangıçta gerçek bir baladdı. Yapımcılarımdan biri şarkıyı bir pop ritmine soktu. Bunun aslında daha iyi olduğunu düşündüm, çünkü bu güçlü bir kontrast yarattı; hüzünlü sözlerle karışık neşeli bir düzenleme. The Smiths’in de yaptığı şey bu… Eskiden kendimi gerçekte var olmayan senaryolardaki bir karakter olarak görürdüm. Şimdi, çalışmalarımın hepsi gerçekten otobiyografik. Akıl hastalığının yüzü olmak istemiyorum ama farkındalığın sesi olmak istiyorum.”

    ​Oscar and the Wolf’un “Somebody Without U” isimli yeni teklisini buradan dinleyebilir, Haziran’da İstanbul Maximum Uniq Açık Hava’da gerçekleşecek konser biletine ise buradan ulaşabilirsiniz.

    0
    0
    1292
  • 20-05-2024

    Portishead’in ikonik sesi Beth Gibbons, Lives Outgrown isimli ilk solo albümünü müzikseverlerle buluşturdu.

    Albümü müjdeleyen “Lost Changes” teklisini geçtiğimiz günlerde yayımlayan Beth Gibbons, şarkının klibi için İngiliz fotoğrafçı Juno Calypso ile çalıştı. Klip, Calypso’nun ilk yönetmenlik denemesi oldu. 10 yıllık bir sürede kaydedilen 10 parçanın yer aldığı Lives Outgrown albümünün yapımcılığını James Ford (Arctic Monkeys, Depeche Mode, The Last Dinner Party) üstlenirken, prodüksiyonun son dokunuşunu Lee Harris (Talk Talk) yaptı. Sanatçının en bireysel çalışması olan Lives Outgrown, devamlı olarak bir düşünme ve değişim sürecinin sonucu olarak ortaya çıktı.

    Ailesine, arkadaşlarına ve kendi eski hâline veda Gibbons, bu albümle, geçmişi düşünmenin beklenmedik, daha keskin bir odaklanmaya neden olduğu, ileriyi düşünmenin ise artık bir sonuç vermediği bir yerden, hayatın tam ortasından dinleyiciye sesleniyor.

    Beth Gibbons albüm hakkında şunları söylüyor: “Umut olmadan hayatın nasıl bir şey olduğunu anladım… Bu daha önce hiç hissetmediğim bir üzüntüydü. Daha önce geleceğime yön verme yeteneğim vardı ama bedeninizle karşı karşıya kaldığınızda, onu istemediği bir şeyi yapmaya zorlayamazsınız… İnsanlar ölmeye başladı. Gençken bazı şeylerin nasıl sonuçlanacağını bilemezsiniz. Şöyle düşünüyorsunuz: Bunun ötesine geçeceğiz. Daha iyi olacak ancak zamanı geldiğinde bazı sonları sindirmek zor oluyor.” 

    Beth Gibbons’ın Lives Outgrown albümünü buradan dinleyebilir, “Lost Changes” şarkısının klibini ise buradan izleyebilirsiniz.

    Lives Outgrown Şarkı Listesi:  

    1. “Tell Me Who You Are Today”
    2. “Floating On A Moment”
    3. “Burden Of Life”
    4. “Lost Changes”  
    5. “Rewind”
    6. “Reaching Out”
    7. “Oceans”
    8. “For Sale”
    9. “Beyond The Sun”
    10. “Whispering Love”

    Fotoğraf: Netti Habel

    https://www.youtube.com/watch?v=sXRJWVvSGIs

    0
    0
    1755
  • 03-05-2024

    Dua Lipa, Radical Optimism isimli yeni albümünü Warner Records UK etiketiyle müzikseverlerle buluşturdu.

    Üç Grammy ve yedi Brits ödülüne sahip olan Dua Lipa’nın üçüncü stüdyo albümü Radical Optimism, 11 şarkıdan oluşuyor. Future Nostalgia’da daha çok disko, dans-pop ve elektro pop türünde çalışmalarla müzikseverlerin karşısına çıkan Dua Lipa, Radical Optimism albümünde daha farklı türler ve öğeler kullanarak dinleyicilerini şaşırtıyor. 

    Dua Lipa, albümün kendinde bir itici güç oluşturduğunu söylerken; konfor alanımızdan çıktığımızda ve rahatsız edici bir durumda kaldığımızda nasıl uyumlandığımız üzerinde durmak istediğini dile getiriyor. Başımıza gelen her kötü ve yanlış olayda bir sebebin olduğunu düşünen ve olayları iyimser bir bakış açısından ele almayı tercih eden sanatçı, albümün ismini de bu iyimserlik tarafından koyuyor. Radical Optimism albümü, Dua Lipa’nın son dönemde ürettiği 97 çalışması arasından özel olarak seçtiği şarkılardan oluşuyor.

    ​Dua Lipa’nın Radical Optimism isimli yeni albümünü buradan dinleyebilirsiniz.

    0
    0
    2302
  • 29-04-2024

    14-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek 77. Cannes Film Festivali’nin jüri üyeleri açıklandı. Greta Gerwig’in başkanlığını yapacağı jüride fotoğraf sanatçısı ve senarist Ebru Ceylan da yer alıyor.

    ​Festivalin jüri başkanlığını bu sene Greta Gerwig üstleniyor. Jüride, Ebru Ceylan’ın yanı sıra Amerikalı oyuncu Lily Gladstone, Fransız oyuncu Eva Green, Lübnanlı yönetmen ve senarist Nadine Labaki, İspanyol yönetmen ve senarist Juan Antonio Bayona, İtalyan oyuncu Pierfrancesco Favino, Japon yönetmen ve yapımcı Kore-eda Hirokazu ve Fransız oyuncu Omar Sy gibi isimler yer alıyor. Ödül kazanan isimler 25 Mayıs’ta gerçekleşecek kapanış töreninde açıklanacak.

    0
    0
    2134
  • 20-04-2024

    Belle and Sebastian, “What Happened to You, Son?” isimli yeni teklisini müzikseverlerle buluşturdu.

    Belle and Sebastian, bu ay çıktıkları Kuzey Amerika turlarının beraberinde yeni teklisi “What Happened to You, Son?”ı yayımladı. Şarkı, pop yıldızlarının büyüyüp değişmesi ve farklı bir yola gitmesi durumunda neler olacağını ele alıyor. Belle ve Sebastian geçen yıl, A Bit of Previous’un ardından arka arkaya ikinci albümü olan Late Developers’ı çıkardı.

    Stuart Murdoch şarkı hakkında şunları söylüyor: “‘What Happened to You Son’ son uzunçalarda çok uzun kaldığı için rastgele bir şekilde çıkmış oldu. Parça benim gençliğim, ergenlik dönemimin sonlarında düştüğüm komik bir çukurla ilgili. Üniversite derslerimde başarısızdım, o zamanlar denediğim hemen hemen her şeyde başarısız oluyordum. O zamanın müziğine takıntılıydım, 80’li yıllardaki bazı grupların şarkı sözlerine, mesajlarına ve hislerine o kadar takılıp kalmıştım ki, muhtemelen normal değildi. Bu şarkının teması biraz suçlayıcı olsa da hata seyircide. Her an bu takıntıyı durdurabilirdim. Bunun yerine şarkıcıların mektup arkadaşlarım ve ilahlarım olmasına izin verdim.”

    Belle and Sebastian’ın yeni teklisi “What Happened to You, Son?”ı buradan dinleyebilirsiniz.

    ​Fotoğraf: Anna Isola Crolla

    0
    0
    2060
  • 19-04-2024

    Cigarettes After Sex, 12 Temmuz’da yayımlayacağı yeni uzunçaları X’ten yeni teklisi “Dark Vacay”i yayımladı.

    Cigarettes After Sex grubu, geçtiğimiz ay yeni uzunçaları X’i, Madison Square Garden ve Londra O2 Arena gibi dünyanın ikonik mekânları ve tarihi sonradan açıklanacak Kore, Hindistan, Singapur, Tayvan Arap Emirlikleri ve Güney Amerika turları ile duyurmuştu. “Dark Vacay” parçası ise grubun Prag’da koşuşturan, baş döndürücü ve sarhoş bir hâldeki hedonistik Avrupa turnesi anılarını, eski aşkıyla yakın zaman önce yollarda ortaya çıkan yeni deneyimleriyle birleştiriyor.

    Grup lideri Greg Gonzalez “Dark Vacay” şarkısı hakkında şunları söylüyor: “Bu şarkı birkaç yıl önce yaşadığım bir aşk hakkında. Birlikte tura çıktık ve tüm bu harika yerlere gidebilecek kadar şanslıydık, ilk başta çoğunlukla eğlendik. Tur devam ettikçe her şey dağılmaya başladı ve sonunda ayrıldık. Çok geç olmadan çevremizdeki tüm güzellikleri bir şekilde görebilmeyi diledim...”

    “Tejano Blue”nun yayımlanması, yeni albüm X’in ve dünya turunun duyurulmasından bu yana Cigarettes After Sex (CAS), Times Square’de dijital bir reklam panosunda yer almasının yanı sıra 43 ülkenin Spotify New Music Friday çalma listesinde yer aldı ve tekli kısa sürede 20 milyon dinlemeye ulaştı. CAS, şu anda aylık 25 milyondan fazla dinleyiciyle platformda dünyanın en çok dinlenen 250. sanatçısı.

    ​Cigarettes After Sex’in yeni teklisi “Dark Vacay”i buradan dinleyebilirsiniz.

    Fotoğraf: Ebru Yıldız

    0
    0
    2258
  • 17-04-2024

    Fransız DJ ikilisi Bon Entendeur, Rivages isimli üçüncü albümünü müzikseverlerle buluşturdu.

    Geçtiğimiz sene İstanbul’da da konser veren Bon Entendeur, birçok farklı kültürden gelen sesleri harmanlama konusundaki yetenekleriyle tanınıyor. Fransız ikili, dinleyiciyi Akdeniz kıyılarına götüren yeni albümü Rivages kapsamında tüm yaz turnede olacak.

    Ünlü elektro dokunuşlarını Dolce Vita yaz titreşimleriyle birleştiren Pierre ve Arnaud, klasik şarkı remiksleri ve orijinal besteler arasında gidip geliyor. “Roma” ve “Fio Maravilha” gibi parçalarla Dolce Vita deneyimini yaşatan ve “Disco en Egypte” ile Kuzey Afrika’ya kısa bir yolculuk yapan Bon Entendeur, Rivages (kıyılar) albümü boyunca Akdeniz yaşam tarzını tasvir ediyor. İspanyol vokallerin yer aldığı “Le Bonbon” gibi parçaların yanı sıra Sicilya’nın güzel kıyılarını sergileyen bir müzik videosunun eşlik ettiği “Basta Cazzate” gibi parçalarla ise İtalya’nın özgün müzikal yelpazesini daha da derinlemesine inceliyor.

    Hem yeni hem de eski melodileri keşfetme konusundaki yetenekleriyle de tanınan ikili, yaz aylarından bu yana, albüm için dünyanın dört bir yanından esinlendikleri müzikleri sunan ve Akdeniz yaşam tarzını tüm yönleriyle sergileyen kendi çalma listelerini oluşturdu.

    Bon Entendeur’ün Rivages albümü buradan dinleyebilirsiniz.

    0
    0
    1618
  • 05-04-2024

    PSM Loves Summer by %100 Müzik kapsamında 13 Ağustos’ta, Zorlu PSM %100 Studio’da sahne almaya hazırlanan Blondshell’in yeni şarkısı “Docket (feat. Bully)”, Türkiye’de GRGDN Müzik temsilciğindeki Partisan Records etiketiyle yayımlandı.

    Blondshell’in Nisan 2023’te kendi ismini taşıyan albümden sonra yayımladığı ilk parça olan “Docket (feat. Bully)”, kendisinden duymaya alışık olduğumuz içe dönük şarkı sözleri ve ele geçiren melodilerin kendine özgü karışımından ödün vermediğini gözler önüne seriyor.

    Blondshell aynı zamanda bu yılın sonlarına doğru A24 etiketiyle yayımlanacak olan Everyone’s Getting Involved: A Tribute to Talking Heads’ Stop Making Sense'de de yer alacak. Derlemede ayrıca girl in red, The Linda Lindas, Lorde, Miley Cyrus, Paramore ve The National gibi isimler de yer alıyor. Albüm, Jonathan Demme’nin aynı adlı ikonik konser filminin kısa süre önce yeniden gösterime girmesini ve ona eşlik eden film müziği albümünün 40. yıl dönümünü kutlamak için yayımlanıyor.

    ​Blondshell’in “Docket (feat. Bully)” isimli yeni teklisini buradan dileyebilirseniz.

    0
    0
    1504
  • 29-03-2024

    Pop müziğin kraliçesi Beyoncé, yeni albümü COWBOY CARTER’ı yayımladı.

    2022 yılında üç bölümden oluşan bir proje olarak duyuran ve projenin ilk kısmı olan RENAISSANCE albümünü aynı yıl yayımlayan Beyoncé, çalışmanın ikinci evresi COWBOY CARTER’ı bugün (29 Mart) müzikseverlerle buluşturdu. Geçtiğimiz hafta Instagram hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda “Bu bir Country albümü değil. Bu bir ‘Beyoncé’ albümü” diyerek sanatsal anlamda kategorize edilmeye karşı çıkan sanatçıya bu projede Miley Cyrus, Post Malone’la birlikte country ve folk müziğinin yaşayan efsanesi sayılan Willie Nelson gibi farklı müzik dallarından pek çok ünlü isim eşlik ediyor.

    ​Beyoncé’nin yeni albümü COWBOY CARTER’ı buradan dinleyebilirsiniz.

    0
    0
    2030
DAHA FAZLA
Geldanlage