03 MART, PAZAR, 2019

Nobel Barış Ödüllü Nadia Murad'ın Öyküsü: Son Kız

2018 Nobel Barış Ödüllü Nadia Murad'ın tüm dünyanın dikkatini çeken öyküsü Son Kız, Zülfü Livaneli’nin sunuşu ve Amal Clooney’nin önsözüyle Epsilon Kitap tarafından yayımlandı.

Kuzey Irak’ta doğan Nadia Murad, çobanlık ve çiftçilikle yaşamını sürdüren sıradan bir Ezidi ailesine mensuptu. Henüz 21 yaşındayken, 15 Ağustos 2014 günü bu kendi halindeki yaşamı bir anda sona erdi. IŞİD militanları köyünde yaşayan halkı katletti: Erkekleri ve seks kölesi olamayacak kadar yaşlı olan kadınları öldürdü. Nadia’nın annesi ve altı ağabeyi de öldürülenler arasındaydı ve bedenleri toplu mezarlara atıldı. Nadia, Musul’a götürülerek binlerce Ezidi kızı ile birlikte IŞİD’in köle pazarlarında satıldı. Birçok militan tarafından tutsak edildi, defalarca tecavüze uğradı ve dövüldü. Nihayet Musul sokaklarında kıl payı kaçmayı başardı ve en büyük oğullarının Nadia’yı kurtarmak uğruna hayatını tehlikeye atacağı Sünni Arap bir ailenin yanına sığındı.

Bu kitap; insanın hayatta kalma dirayetinin bir kanıtı, kayıp bir ülkeye ve savaşla paramparça edilen bir halka serenat, tüm dünya için bir harekete geçme çağrısı ve soykırım mağdurları için umut ışığı oldu.

0
6898
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage