24 MART, ÇARŞAMBA, 2021

Zadie Smith’ten Korona Üzerine Denemeler

İlk romanı İnci Gibi Dişler’den bu yanayazdıklarıyla dikkatleri üzerine çeken yazar Zadie Smith’in pandemiyle başlayıp George Floyd’un öldürülmesiyle son bulan dönemin ona hissettirdiklerini aktardığı denemelerden oluşan kitabı Yapacak Bir Şey, Sibel Erduman’ın çevirisiyle Everest Yayınları’ndan çıktı.

Smith, endişeleri, sabırsızlıkları, bencillikleri ve ayrıcalıklarıyla okuruna çok öznel bir yerden ayna tutuyor. Bunu yaparken de okurunun dünyada olup biteni, merhamet duygusunu kaybetmeden gözden geçirebilmesi için etraflıca düşünülmüş bir perspektif sunuyor.

​Denemelerde bu döneme dair “Pandemiyle birlikte kendimize döndüğümüz bu zamanlarda, derinlere gömdüğümüz hangi taraf larımızla yeniden tanışıyoruz? Ayrıcalıklarımızı hangi noktaya kadar koruyabileceğiz? Bir anda ortaya çıkan devasa boş zamanlarla ne yapacağız? Bu yepyeni koşullarda doğan ilişki biçimleri bize neler öğretiyor? Çektiğimiz sıkıntıları başkalarıyla karşılaştırmanın bir anlamı var mı? Virüs mü daha kötü, yoksulluk mu yoksa ırkçılık mı? Eski biz olabilecek miyiz?” gibi sorulara yanıt arıyor. 

0
1436
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage