19 MAYIS, PERŞEMBE, 2022

Yunan Film Günleri 7 - 12 Haziran’da Pera Müzesi’nde

Pera Müzesi’nde 7 - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Yunan Film Günleri, Yunanistan Sineması’nın auteur yönetmenlerinden özgün ve ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturacak.

Yunanistan’dan EMEIS Kültür Kolektifi ile Türkiye’den istos film ve istos yayın’ın ortaklığında ilk kez düzenlenen Yunan Film Günleri’nde ülke sinemasının 60’lardan 80’lere uzanan verimli döneminden seçilmiş usta işi filmleri yenilenmiş kopyalarıyla gösterilecek.

Yunan Film Günleri açılışını 7 Haziran Salı akşamı Yunanistan sinemasının auteur yönetmenlerinden Theo Angelopoulos’un ilk uzun filmi olan Anaparastasi / Tatbikat (1970) ile yapacak. Theo Angelopoulos’un bir tutku suçu haberinden yola çıkarak cinayetin işlendiği köyde ve olayın tanıkları eşliğinde çektiği film, 60’lar ve 70’lerde Almanya’ya işçi göçünün yaşandığı ülkenin sosyoekonomik portresini derinden çiziyor. Sinema tarihçilerinin Yeni Yunanistan Sineması’nın doğuşu olarak da nitelendirdiği film, Berlinale’den FIPRESCI Ödülü ile dönmüş, Selanik Film Festivali’ne En İyi Sanat Filmi, En İyi Yeni Yönetmen, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Görüntü ve Yunan Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Film ödüllerini kazanmıştı.

Yunan Film Günleri’nin konuklarından biri de Angelopulos’un Days of '36 / 1936 Günleri (1972) ve Alexander the Great / Büyük İskender (1980) gibi filmlerinin yanı sıra Yeşim Ustaoğlu’nun Bulutları Beklerken (2004) filminin senaristi olarak tanıdığımız, Gece BülteniAlan Savunması gibi polisiye romanların da yazarı Petros Markaris olacak. Petros Markaris, etkinlik kapsamında İstanbul’a gelerek açılış gecesi Tatbikat filminin sunuşunu yapacak.

Yunan Film Günleri kapsamında Yunanistan Sineması’nın tarihine uzanan film afişleri sergisi ve Yunanistan’dan film profesyonellerinin konuk olacağı Sektör Buluşması da gerçekleştirilecek.

​Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın katkıları ve Yunan Film Merkezi ile Yunan Film Akademisi’nin destekleriyle Pera Müzesi’nde gerçekleşecek etkinlikte tüm gösterimler ücretsiz olacak. Yunan Film Günleri’nin film ve etkinlik programı önümüzdeki günlerde buradan duyurulacak.

0
1293
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage