19 KASIM, PAZAR, 2023

Yeni Metin Tiyatro Festivali 12 Başlıyor

GalataPerform’un 2012 yılından bu yana yeni oyun yazarlarını keşfetme amacıyla düzenlediği Yeni Metin Tiyatro Festivali, bu yıl 12. kez, 24 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Yeni Metin Tiyatro Festivali, yurt dışından birçok oyun yazarı ve yönetmenin katıldığı söyleşiler, yeni oyunlar, performanslar, atölyeler ve okuma tiyatroları aracılığıyla hem alanında yeni tartışmaların ve fikir alışverişlerinin kapısını aralıyor hem de uluslararası tiyatro sahnelerini birbirine bağlıyor. Bu sene festival, uluslararası yapısının altını çizerek “Sınırlar Ötesi Tiyatro” kapsamında Türk yazar ve yönetmenlerle yurt dışından gelen sanatçıları buluşturduğu bir alan yaratacak. Her yıl farklı bir tema etrafında şekillenen festival bu yıl “Gerçek” teması ile düzenleniyor. Festival, izleyicilere gerçekliğin farklı yönlerini çeşitli şekillerde ifade eden oyunlarla tanışma fırsatı sunacak. İklim krizi gerçeğiyle yoğrulan ve aynı zamanda dijitalleşme çağında, fiziksel dünyadan farklı sanal dünyalarla tanıştığımız, nesnel gerçekliğin gün be gün kaygan bir zeminde kaybolduğu, dünya dengelerinin, kişisel hayatların dinamiklerinin bu gerçeklik kurgularından etkilenip şekillendiği günümüzde festivalin teması tüm bu sorular ve sorunlar etrafında şekilleniyor. Oyunlar, oyun okumaları, atölyeler, söyleşiler, panel ve performanslar DasDas, Hope Alkazar, Akbank Sanat, Postane Galata, Vacilando Cafe, Bahçe Galata, Balat Monologlar Müzesi, Kadir Has Üniversitesi, Asmalı Sahne, BeReZe Gösteri Evi, Kumbaracı50, Bahçeşehir Üniversitesi BAU Pera Sahnesi, Taksim Ara Sahne, Tatavla Sahne ve Atlas 1498 Sahnesinde gerçekleşecek.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Müdürlüğü’ün “Sınırlar Ötesi Tiyatro” kapsamında verdiği destekle gerçekleşen festivalin uluslararası bağlarını güçlendiren partnerleri arasında Danimarka Konsolosluğu ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye, Norveç Büyükelçiliği, İsveç Başkonsolosluğu ve İsveç Sanat Konseyi, British Council ve Portekiz Camões Enstitüsü yer alıyor. Nordik Fokus (Nordic Focus) başlığı altında Danimarka, Norveç ve İsveç’ten gelen yazar ve yönetmenlerin etkinlikleri geçen seneden beri sürdürülebilir bir yapıda devam ediyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi - Visit İstanbul da festivalin destekçileri arasında yer alıyor. Festivalin yurt dışından gelen yazar ve yönetmenlerinin verdiği atölyelerin sponsorluğunu Mey Diageo üstleniyor. Her sene Yeni Metin Atölyelerinde yazılan oyunlar arasından seçilen Senenin Oyunu ödül sponsorluğunu ise Free Stage PPA yapıyor. Ayrıca The Jungle Projesi başlığıyla Good Chance Theatre ile GalataPerform iş birliğinde gelen The Jungle” oyun okuması ve söyleşisi de British Council Creative Collaborations desteğiyle festivale dahil oluyor. Festivalin mekân destekçileri arasında Akbank Sanat, Dasdas, Kadir Has Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi BAU PERA, Salt Galata, Postane Galata, Hope Alkazar, Balat Monologlar Müzesi ve Sendika Beyoğlu bulunuyor. Festivale oyun yazarlarının yeni metinlerinin oyun okumalarını sahnelemek üzere dahil olan ve kapılarını açan Beyoğlu Sahneleri arasında Asmalı Sahne, Bahçe Galata, BeReZe Gösteri Evi, Kumbaracı50, Taksim Ara Sahne ve Tatavla Sahne var.

Yeni Metin Atölyelerinden çıkan Yeni Yazarların Oyun Okumaları ve Söyleşileri bu sene de programın odak noktasını oluşturuyor. Atölyeler kapsamında “Gerçek” temasıyla yazılan oyunlardan seçilen yazarlar arasında Ülkünur Aslan (Beğenmeyi Unutmayın), Doğukan Korkmaz (En Uzun Gece), Mehmet Salih (Off Road), Deniz Sevilay Bulut (Hepimiz Sustuğumuz Yerden Yaralıyız), Sena Işıldar (Geri Dönüş Yok), Gülperi Karademir (Her Şey Yolunda) bulunuyor. Beyoğlu’nda yer alan Asmalı Sahne, BeReZe Gösteri Evi, Tatavla Sahne, Bahçe Galata, Kumbaracı50 ve Taksim Ara Sahne ev sahipliğinde yer alacak oyunların okumalarının ertesinde yazarlar ve yönetmenlerle söyleşi gerçekleşecek.

Her sene festival için seçilen metinler arasından belirlenen Senenin Oyunu Ödülü bu yıl genç yazar ve oyuncu Serkan Nejdet Sadıkoğlu’nun kaleme aldığı Yangın Yeri adlı oyuna verilecek. Akbank Sanat Sahnesinde Ayşe Draz’ın yönettiği oyun okumasının ardından yazara ödülü takdim edilecek. Senenin Oyunu okuması ve ödülünü Free Stage PPA yapımı destekliyor.

​Yeni Metin Tiyatro Festivali 12 hakkında detaylı bilgiye ve programa buradan ulaşabilirsiniz.

0
1283
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage