29 EYLÜL, CUMA, 2023

Yedi Yaşıma Girmeden Önce Bilmem Gerekenler

Tülin Kozikoğlu’nun kaleme aldığı, illüstratör Seda Mit’in çizgilerinin hayat verdiği, 7 yaşındaki bir çocuğun duygu ve düşüncelerinden yola çıkarak okuru bir başka iletişim şekliyle tanıştıran Yedi Yaşıma Girmeden Önce Bilmem Gerekenler, Doğan Çocuk’tan çıktı.

6 yaş ve üzeri okurlara anlatılan bu hikâye, kahramanın yolculuğuna eşlik ederken 7 sanat dalına gönderme yapılan sayfaları ve resimlerde Türk İşaret Dili’yle gösterilen sözcükleri arayıp bulmaya yölendiriyor.

“Bir haftada kaç gün var? Neden mevsimler sadece dört taneyken aylar bu kadar çoklar? Ya renkler, notalar, yönler, kıtalar?.. Peki aldığımız nefes içimizde nerede saklanıyor? Neden kediler de okula gitmiyor? Ayakkabının sağ tekini sol ayağa giyince ne oluyor?

​Hikâyemizin kahramanı 7 yaşına girecek. Okula başlayacağı için çok heyecanlı. Afacan ağabeyi de “7 yaşına girmeden önce bilmen gereken şeyler var,” diyerek ortalığı biraz karıştırıyor. Bilmesi gerekenlerin ne olduğunu düşünürken kahramanımızın kafasında pek çok soru oluşuyor. O bunlara cevaplar ararken yediden yetmişe her yaştan okur da yedi rakamının eşliğinde tatlı bir yolculuğa çıkıyor. Meraklı ve nazik olmanın hepimizin ortak paydası olduğuna vurgu yapan bu harika kitap kahramanının işitme engelli oluşunu odağına almadan işitme engellilikle ilgili farkındalık uyandırmayı başarıyor. Ne bildiğinden çok ne olduğunun önemine, her şeyden çok “gönül dili”nin gücüne vurgu yapan bu kurgulaştırılmış kurgu-dışı kitap ayrıca iki eğlenceli oyun barındırıyor.”

0
953
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage