27 EKİM, ÇARŞAMBA, 2021

“Yarının Dünyasına İvmeyle” Sergisi YTÜ Tarihi Hamam Binasında

Yıldız Teknik Üniversitesi, SIGMA iş birliğiyle düzenlediği “Yarının Dünyasına İvmeyle” başlıklı sergisini 2 - 30 Kasım tarihleri arasında YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde bulunan Tarihi Hamam Binası Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda sanatseverlerle buluşturuyor.

Küratörlüğünü Eşref Alemdar’ın üstlendiği “Yarının Dünyasına İvmeyle” başlıklı karma sergi, bilim ve teknolojideki üstel ilerlemenin hayatımıza ve insana yansımalarını sanatçılar Engin Beyaz, Hakan Gündüz, Numan Okutan, Ozan Türkkan ve Nergiz Yeşil’in gözünden aktarıyor. Sergi, ziyaretçileri yapay zekâ, makine öğrenimi, dirimbilim, dijitalleşme ve iletişim üzerinden bilim ve teknolojideki en son gelişmelere dönük iç görülere ve tartışmalara davet ederken, yaşamımıza girecek olan çetrefili sürekli artan teknolojilere de işaret ediyor ve anlamayı hedefliyor. Sergi yerleştirme, video yerleştirme, görüntülü interaktif yerleştirme ve resimlerden oluşuyor.

Sergi kapsamında Engin Beyaz’ın, etrafımızı saran iletişim ağlarını ve teknolojiyi sembolize eden dev örümcek ağları, dijital sanat ve deneysel medya üzerine çalışmalarıyla tanınan Ozan Türkkan’ın yaşamın başlangıcına ve döngüsüne adanmış ses, yapay zekâ ve makine öğrenimi desteğiyle oluşturduğu video yerleştirmesi ile Hakan Gündüz’ün makine zekâsı ve 3 bin adet yağlıboya tabloyu içeren veri setini kullanarak izleyicilerin yüz ifadelerinden anında yarattığı portreler ziyaretçilerle buluşuyor. Ayrıca sergide ressam Numan Okutan’ın insan bitki melezi absürt portresi, insansı robotların yaşamımız içindeki varoluşuna dikkat çeken yağlı boya tablosu, biyosanatçı Nergiz Yeşil’in Kombucha mantarı kullanılarak elde edilen sözde deri örnekleri ile hiç var olmamış bir türü işaret eden yerleştirmesi de yer alıyor.

Serginin küratörü Eşref Alemdar şunları söylüyor: “Teknoloji bu sefer insana ve doğaya en dipten müdahale ediyor. Yapay zekâ sürgit gelişirken, insanı geride bırakacak gibi görünüyor. Böyle bir dünyada hiçbir şey bildiğimiz gibi olmayacak. Sergi gelecekçil üretimler yapan sanatçıları tarihi bir mekânla bir araya getirerek, yapıtlarına dair yeni duygular, okumalar yaratma amacında.”

​Eşref Alemdar, 2 Kasım’da Ozan Türkkan’ı, 8 Kasım’da Engin Beyaz ve Numan Oktan’ı 19 Kasım’da Hakan Gündüz’ü ve 23 Kasım’da ise Nergis Yeşil’i Sanatçı-Küratör Konuşmaları’nda konuk edecek. Saat 14:00’de başlayacak söyleşilere herkes katılabilecek.

0
4386
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage