02 TEMMUZ, CUMA, 2021

Yaklaşım Tüneli’nde “İstanbul’da Şifa Bulmak” Sergisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Metro İstanbul ve Karşı Sanat iş birliğinde hayata geçirilen “İstanbul’da Şifa Bulmak” başlıklı sergi 19 Temmuz’a kadar Yaklaşım Tüneli’nde sanatseverlerle buluşuyor.

Küratörlüğünü Melis Bektaş’ın üstlendiği sergi, koleradan koronaya, tarih boyunca büyük kentlerde sağlığa erişim meselesinden yola çıkarak şifa kavramına odaklanıyor. “İstanbul’da Şifa Bulmak” sergisi sağlık hakkı, yaşam hakkı ve kent hakkının bir arada düşünülmesi gerektiğine tanıklık ettiğimiz bu dönemde, kolektif yaşamın gerekli kıldığı mesafeleri ve sorumlulukları, beden-mekân ilişkisinde düşündüren bir eşikten geçiriyor.

“İstanbul’da Şifa Bulmak” ile Harbiye’den metro hattına inen Yaklaşım Tüneli 2005’ten bu yana ilk defa bir sanat etkinliğine kapılarını açıyor. Tünel, mimari yapısı, şehirle ilişkisi ve sunduğu duyusal deneyimle izleyici tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Sergide Arek Qadrra, Berka Beste Kopuz, Canavar, Deniz Çimlikaya, Ece Eldek, Eda Aslan, Eda Emirdağ & İrem Nalça, Emin Köseoğlu, İpek Yücesoy, İsmet Köroğlu, Marina Papazyan, Metehan Özcan, SABO, Seydi Murat Koç, Umut Erbaş ve Yekateryna Grygorenko’nun eserleri yer alıyor. Heykel, resim, yerleştirme, mural, video ve fotoğraf ile sergide yer alan sanatçıların yeni üretimleri ilk kez sanatseverlerle buluşuyor.

Araştırmacılar Cemre Gürbüz, Gabriel Doyle ve Naomi Cohen, 19. yüzyıl kolera salgınının zirvesinde Osmanlı’da kurulan Surp Pırgiç Hastanesi, Balıklı Rum Hastanesi, Surp Agop Hastanesi, Balat Or-Ahayim Hastanesi ve Bulgar Hastanesi’nin tarihini ve ilişkilerini çalışıyor. Çalışmalarının bir kısmı hikâyeler ve arşivle haritalandırdıkları yerleştirmeyle sergide yer alıyor. Makalelerinden bazı bölümler sergiye eş zamanlı olarak farklı platformlardan da yayımlanacak.

Sergide yer alan sanatçılar ve araştırmacılar “şifa arayışını” topluluk (communitas) ve bağışıklık (immunitas) ekseninde ele alırken, topluluk içinde yaşamanın bireyin sağlığı ile ilişkisi üzerine tartışıyor: “Biyolojik yaşamı muhafaza etmek uğruna toplumsal yaşamdan eksiltilmek zorunda mıyız? Bir topluluk içinde hasta bedenin tedavi edilmesi ya da iyileşmesi ne anlama gelir? Kent mekânı ve şifa arasında ne tür ilişkiler kurulabilir? Sağlık hakkına erişimde ‘’toplumsal cinsiyet’’ faktörü nasıl işler? Zehirden ilaç yaptıran “farmakon” her an deneyimlediğimiz ikilikler içinde şifayla nasıl kesişir? Unutturulan, dönüştürülen sağaltım mekânlarının tarih, kent ve bellek ilişkisinde “palimpsest” ne demektir?” Sergi izleyiciyi küresel sağlık krizi üzereine politik, kurgusal ve şiirsel yaklaşımlar arasında örülmüş fikirlerle yeniden düşünmeye davet ediyor.

​“İstanbul’da Şifa Bulmak” başlıklı sergi 19 Temmuz’a kadar Yaklaşım Tüneli’nde ziyaret edilebilir. Ayrıca sergiye Karşı Sanat Çalışmaları ve Columbia Global Centers | Istanbul ortaklığında gerçekleşecek “İstanbul’un Şifa Mirası” başlıklı konuşma serisi de eşlik edecek.

0
3981
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage