09 MAYIS, PAZARTESİ, 2022

x-ist’in Keşif Serisi “Kesişme”nin Yedinci Edisyonu Başlıyor

x-ist’in genç yetenekleri bir araya getirdiği keşif serisi Kesişme’nin yedinci edisyonu “Kesişme VII” sergisi 13 Mayıs - 2 Temmuz  tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

x-ist, genç sanatçıların evrensel fikre dayalı eser üretimini destekleme misyonu, gelenekselleşen Kesişme serisi ile temellendiriyor. Kesişme’nin yedinci edisyonu Büşra Çeğil, Pelda Aytaş ve Sayna Soleimanpour’un sergiye özel hazırladıkları yapıtlardan oluşuyor.

Sergide sosyolojik ve psikanalitik öğeler aracılığıyla üretim yapan Büşra Çeğil’in nesneleri deforme ederek duygular üzerine bağlar kurduğu eserleri yer alıyor. “Kesişme VII” sergisinde sanatçının Ankara Garı patlamasını konu alarak duyuların yönlendirmesiyle hatırlama biçimlerini yeniden düşünmeye odaklandığı Yas isimli eseri ve Hasankeyf üzerinden bulanıklaşan bir medeniyetin okumasını ve yerinden edilme sürecini irdeleyen Sular Yükseldiğinde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

İğne ve ipliği kadınlığın tarihi ve kimliğini sorgulama aracı olarak ele alan Pelda Aytaş, “Kesişme VII” sergide yer alan eserlerinde kadınların arzunun nesnesi olmaktan ziyade öznesi olabilmesinin mümkünlüğünü inceliyor. Çalışmalarında kadın bedeninin besleyici statüsüyle konumlandırıldığı kutsal itibar ile teşhir edilen kadın bedenine duyulan korkunun karşısında duran sanatçı, kadının kendi bedeni içinde keşfe çıkmasının ve zevk almasının gerekliliğini izleyiciden bağımsız kurguluyor.

Sayna Soleimanpour “Kesişme VII” sergisinde kendisi için bir ifade dili hâline gelen otoportreleri ile yer alıyor. Sanatçı genelde halüsinasyonlarından aldığı ilhamla üretim yapıyor. Bedeni ve kimliği üzerinden bilinç ve uyanış konularını ele alan sanatçının çocukluk çağlarından itibaren beyne kodlanan toplumsal normları konu aldığı Life is Plastic serisi ile rüyalarından esinlenerek kompoze ettiği Naturemorte serisinden eserleri sergide yer alıyor.

​“Kesişme VII” sergisini 13 Mayıs - 2 Temmuz  tarihleri arasında x-ist’te ziyaret edebilirsiniz.

0
1557
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage