28 HAZİRAN, PAZAR, 2020

Varlık’ta Bu Ay: “Yükselen Bir Değer Olarak Vasat”

1933 yılında yayın hayatına başlayan, bu yıl 87’nci yaşını kutlayan Varlık, dosya konusu “Yükselen Bir Değer Olarak Vasat” ile Temmuz 2020 sayısını yayımladı. Dosya konusunu Selçuk Orhan, Pelin Kıvrak, Gülüş G. Türkmen, Mehmet Özkan Şüküran, Alper Çeker, İrem Kargıoğlu tarihsel, ideolojik, ekonomik, kültürel pek çok boyutuyla irdeledi.

Varlık bu ay da; edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlamaya; Yeni Şiirler/Öyküler Arasında, Şiir Günlüğü, Küresel Haberler köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.

Derginin bu sayısında Gültekin Emre “Sivas’ı Unutmayalım”, Haydar Ergülen ise “Varlık 87 Yaşında” yazılarıyla yer aldı. Burak Süme’nin “1980’li Yılların Türkiye’si ve Edebiyatın Sinemaya Yansıması: Türkan Şoray ile Söyleşi”, Ecem Özensoy’un “Bir Yarışmanın Ötesinde: Aliye Berger ve “Güneşin Doğuşu””, İşyas Tunç’un “Nesnelerin Dili”, Şeref Bilsel’in “Tekin Gönenç: “Benim Şiirim Bağırmaz””, Faruk Turinay’ın “Öykü Yazarının “Kutsal Öykü Yazma Rehberi”ne Uymamasının Muhtemel Sakıncaları ve Yararları”, Ahmet Furkan İnan’ın“Sanat Tarihi Neye Yarar?”,Kemal Ateş’in“İlhan Tarus’tan Bir Başyapıt: “Var Olmak””, Elif Yiğit’in “Doğal Dilden Yapma Dile: Minör Edebiyat Yorumu”, Eylül Akdeniz ve Mazlum Vesek’in“Nasıl Yazar, Nasıl Okur: Cemil Kavukçu ile Söyleşi”, Şeref Bilsel’in“Yeni Şiirler Arasında” ve Jale Sancak’ın “Yeni Öyküler Arasında” bu sayının yazıları.

Şiirleri yer alan isimler Hasan Akarsu, Cihat Duman, Hande Balkız, Mehmet Atay, Beyhan Dağcı, Dilek Mayatürk, Cem Kertiş, Kerem Sivrikaya. Öyküde ise Deniz Özbeyli, Nazlı Akçura, Çilem Dilber’i görüyoruz.Özge Ekmekçioğlu ise desenleriyle hayat veriyor.

​Varlık Kitaplığı’nda ise Selahattin Özpalabıyıklar ile “Göndermeler” Üzerine Söyleşi (Dolunay Aker); “Hiçliğin Tanecikleri” - Ingrid Jonker (Aydan Yalçın); “Kuş Ölümlüdür Sen Uçmayı Hatırla” - Furûğ Ferruhzâd (Gizem Bilkay); Çiğdem Sezer ile “Kahkaha Keki” Üzerine Söyleşi (Adil İzci); Çiyil Kurtuluş ile “Aramızda Bir Bahçe Yakınlığı Üzerine” Söyleşi (Sibel Yılmaz); “Israrı Kanadında” - Figen Alkaç (Bekir Dadır); Devrim Horlu ile “Taştaki Dikiş İzi” Üzerine Söyleşi (Betül Dünder); Esmahan Devran İnci ile “Suyun Şarkısı” Üzerine Söyleşi (Nevidan Güner); Şiir Günlüğü (Gültekin Emre) – Küresel Haberler... Zeynep Şen yer alıyor.

Görsel: Reisinger StudioPlastic Rain

0
5762
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle