21 HAZİRAN, PAZAR, 2020

Uzun Yaşama Sevdamız Nelere Mal Oluyor?

Barbara Ehrenreich’in pop kültürden mevcut bilimsel yayınlara pek çok kaynaktan elde ettiği verilerle bedenlerimiz ve sağlık konusundaki takıntımızı incelediği çalışması Sağlık Salgını - Uzun Yaşama Sevdamız Nelere Mal Oluyor?, Didem Kizen’in çevirisiyle Mundi Kitap tarafından yayımlandı.

Ehrenreich, daha uzun, daha sağlıklı ve daha uzun yaşama takıntımızı mercek altına alıyor. Önleyici tıbbi görüntülemelerden, wellness ve farkındalık kavramlarına, son moda diyetlerden fitness kültürüne kadar, uzun ve sağlıklı yaşam için pazarlanan pek çok uygulamayı ele alırken bedenimiz, benliğimiz ve evrendeki yerimiz üzerine bambaşka bir bakış açısı kazandırıyor.

Yaşlanma karşıtlığı ve kontrol kültürü Batı toplumlarını tamamen etkisi altına almış durumda. Kaçınılmazı kontrol etmeye çabalıyor, kontrol edemeyeceklerimize endişeleniyoruz. Bedenimizin ve hatta ölümümüzün kontrolümüzde olduğuna inanıyoruz. Oysa en yeni bilimsel bulgular bedenimizin mikroskobik birimlerinin kendi kararlarını verdiğini ve bunun her zaman lehimize işlemediğini ortaya koyuyor. Pahalı yaşlanma karşıtı ürünler alıp rutin testler yaptırabilir, daha fazla karalahana yiyip kendimizi şifa arayışına adayabiliriz. Ama bunlar ancak kontrol yanılsamasına hizmet ediyor.

Görseldeki illüstrasyon Elena Xausa’ya aittir.
Kaynak: The New York Times

0
2186
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage