19 KASIM, PERŞEMBE, 2020

Unutulmuş Kadın Ressamlar

Walter Shaw Sparrow’un 1900’lü yılların başında hazırladığı ve ilk kez 1905’te İngiltere’de yayımlanan kitabı Unutulmuş Kadın Ressamlar, Meltem Yılmaz’ın çevirisiyle, yeni yayınevi Holden Kitap’tan çıktı.

Sparrow’un amacı 1400’lü yıllardan kendi zamanına kadar yaşayan bütün kadın ressamları bir araya getirmek, onların isimlerini duyurmaktı. İtalya, İngiltere, Fransa, İspanya, ABD, Belçika, Hollanda, Almanya, Finlandiya, Rusya, İsviçre, Avusturya gibi ülkelerin kadın ressamlarını tanıttı. Kitapta resimlerin, orijinal tabloların siyah beyaz fotoğraflanmış hâllerine de yer verdi.

Kitapta 16. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında yaşamış, isimleri neredeyse hiç duyulmamış dünyanın dört bir yanındaki kadın ressamlar anlatılıyor. Bahsi geçen her ressamın çalışmalarından örneklerle zenginleştirilmiş eserde bu ressamlara dair bugün bile hâlâ pek fazla bilgiye rastlamak mümkün değil. Erkek egemen dünyada sanatlarını gizli gizli icra etmek zorunda kalan yaklaşık 300 kadın ressamı tanımak için öne çıkan bir kaynak.

​​“İşte bu kitap resim sanatında kadınların bahçesinin bir tarihidir ve içindeki üç yüz resim son dört buçuk yüzyıl boyunca kadının bahçesinde ne yetiştirdiğini gözler önüne serer.”

0
5284
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage