27 MART, ÇARŞAMBA, 2024

Uğur Cinel’in İlk Kişisel Sergisi “Bildiğimiz Dünyanın Sonu” PİLOT Galeri’de

Uğur Cinel’in “Bildiğimiz Dünyanın Sonu” başlıklı kişisel sergisi 4 Mayıs’a kadar PİLOT Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor.

Uğur Cinel’in ilk kişisel sergisi “Bildiğimiz Dünyanın Sonu”, bir ağacın yaşam şekliyle dünyaya telkinde bulunmasını ele alıyor. Ebedi olana atfedilen katılıktan uzak fakat köklü bu yaşam biçimi, faniliğine rağmen devinimini sürdürüyor. Bitkilerin hücreler arası iletişimi onları dünyanın en uç noktalarına yayıyor ve hayatta tutuyor. İlk bakışta hareketsiz zannedilen bedenlerin birbirleriyle kurduğu ağ, en zorlu koşulları yaşam alanına dönüştürüyor. Cinel, belleği en iyi şekilde koruyan malzemelerden olan taşı kullanarak zamana acelesi olmadan yayılan bu türü heykelleştiriyor. Sergi, yerini değiştirmeden bekleyerek, görünen ağaçların yaşamından ilhamla birlikte hayatta kalmak üzerine düşünüyor.

Cinel, etrafı zeytin ağaçlarıyla çevrili atölyesinde bir gelecek dünya manzarası görüyor. Bu dünya yalnızca zeytin ağaçlarının yaşamını sürdürdüğü bir yer. Zeytin ağaçları, kutsal kitaplarda ve efsanelerde ölümsüzlüğün simgesi olarak tasvir ediliyor. Sanatçı, şair Homeros’un İlyada Destanı’nda kaleme aldığı dizelerdeki gibi, zeytin ağaçlarıyla kurulan ölümsüzlük bağından esinlendiği heykelleri aracılığıyla geçmişin izlerini geleceğe taşıyor.

Cinel, bu sergide zeytin ağaçları aracılığıyla yarattığı gelecek tasvirinde insanlığın ve dünyanın sonuyla ilgili bir öngörüde bulunuyor. Sanatçı, Eski Ahit’teki Nuh Tufanı’na referansla mevcut dünyanın son bulacağı bir zaman dilimine odaklanarak zeytin ağaçlarının zarar görmeden yaşamaya devam ederek yeni bir başlangıcın ve umudun sembolü hâline geldiği bir dünya tasarlıyor. Sanatçı heykelleri aracılığıyla insanlığın, doğanın ve dünyanın geleceği hakkında derinlemesine düşünmeye ve sorgulamaya davet ediyor. Zeytin ağaçları, bu düşünce dünyasında umudu ve ölümsüzlüğü temsil ediyor.

Künye:
1. Uğur Cinel-Branch No 1, 2023 Marble 42x28x6,5cm
2. Uğur Cinel-Branch No 2, 2023 Marble 36x41x7cm
​3. Uğur Cinel-Branch No 6, 2024 Marble 

0
659
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage