11 AĞUSTOS, SALI, 2020

Tuvale Yansıyan Bir Ömür

Vision Art Platform, geçen yıl aramızdan ayrılan sanatçı Emel Şahinkaya’nın ustalık dönemine ait eserlerinden özel bir seçkiyi 10 Eylül 2020 tarihine kadar 42 Maslak’taki mekânında sanatseverlerle buluşturuyor.

Emel Şahinkaya’nın 1988 ile 2008 yılları arasında gerçekleştirdiği çalışmalara ışık tutan sergi, sanatçının zaman içinde gelişip dönüşen sanat anlayışını da gözler önüne seriyor.

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü, Neşet Günal Atölyesi’nden 1982 yılında mezun olan ve çalışmalarına 1996 yılından vefatına dek Bodrum Gümüşlük’teki atölyesinde devam eden Emel Şahinkaya, yıllara yayılan sanat birikiminde birçok önemli sorunun peşinden koştu. “Ressam”ı, “resim yapmadan duramayan kimse” olarak gören sanatçı, bu düşünceyle hareket ettiği kariyerinde sayısız iş gerçekleştirdi. Ağırlıklı olarak bahçeleri ve doğayı eserlerine taşıyan Şahinkaya, bu süreçte eserlerine taşıdığı figür ve unsurları birer şiir gibi tuvaline yansıttı. Oldukça özenli tablolar yaratan sanatçı, vefatına kadar sanatına ara vermedi ve ardında önemli bir sanatsal üretim bıraktı.

Eleştirmen Orhan Koçak da üretimlerinde farklı konulara değinen Şahinkaya’nın sanatını şu sözlerle ifade ediyor:

“Emel Şahinkaya-Günsür yaklaşık çeyrek yüzyıldır kendi ustalığına bağlı kalıyor, kendi metier’sinin araç ve imkanlarına. Bunu yapmak (ve söylemek) kolay görünür. Ama sanatlarda son otuz yıl sanatçıyı bunu yapmamak için kışkırtan bir dönemdi: Bir baş dönmesi vardı, herkes kendi bilgilerinin ve yeteneklerinin dışına çıkmaya çağrılıyor, hatta mecbur ediliyordu. Direnenler oldu, bunlardan bazıları kurudu, bazıları da Şahinkaya-Günsür gibi diretti ve başarılı oldu. (…)”

​10 Eylül 2020 tarihine kadar 42 Maslak’ta bulunan Vision Art Platform’da gezilebilecek olan sergiye, Mehmet Ergüven’in Emel Şahinkaya’nın sanat hayatı üzerine kaleme aldığı, 100’ü aşkın eserinin yer aldığı sanatçı kitabı da eşlik ediyor.

0
1495
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage