01 MART, PAZARTESİ, 2021

Türkiye'de Kuir Varoluşa Dair Bir Sergi: “Göze Parmak” Sergisi

Protocinema Yükselen Küratör Serisi 2021 kapsamında hayata geçirilen “Göze Parmak” sergisini poşe Sanatçı İnisiyatifi iş birliğiyle sanatseverlerle buluşturuyor. Küratörlüğünü Alper Turan’ın üstendiği “Göze Parmak” başlıklı sergide Baha Görkem Yalım, Cansu Yıldıran, Dorian Sarı ile Istanbul Queer Art Collective (Tuna Erdem & Seda Ergul) bir araya geliyor.

“Göze Parmak” Türkiye'de kuir varoluşa dair görsel kodların, sembollerin ve temsillerin giderek daha çok sansürlenmesi ve baskılanması yoluyla gerçekleşen şiddete yanıt vermeyi hedefliyor. Sergideki sanatçılar giderek daha belirgin bir hedef hale gelen gökkuşağından evrilen hem cesur hem de görünmez bir dil sunuyorlar. “Göze Parmak” hedef gösterilemeyen, sansürlenemeyen ve deşifre edilemeyen, taktiksel olarak kaçamak kuir pozisyonların, jestlerin, formların ve imgelerin küçük bir araştırmasını izleyicilerle buluşturuyor.

Çok disiplinli, şiirsel ve minimalist pratiklerinde soyutlanmış kuir formlar yaratan Baha Görkem Yalım (Hollanda) ve Dorian Sarı’nın (İsviçre) yeni üretimleri, performans çalışmalarında kuir bedeni “agresif bir şekilde görünür” kılan ancak bu kez figürün ve bedenin soyutlanarak namevcut olduğu yeni bir performans gerçekleştirecek olan Istanbul Queer Art Collective (İngiltere) ve fotoğraflarıyla görünmeyen özneleri görünür hale getirmekle ilgilenen, fakat bu sergi için portreleri belirsizleştirecek ve kimlikleri flulaştıracak olan Cansu Yıldıran (Türkiye) sergi kapsamında bir araya geliyor.

“Göze Parmak” 26 Mart tarihine kadar salıdan cumaya 13:00-19:00 saatleri arasında poşe Sanatçı İnisiyatifi’nde görülebilecek.

​poşe Sanatçı İnisiyatifi: Bereketzade, Hacı Ali Sk. No.8 Daire 6, Beyoğlu, İstanbul

0
2029
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage