23 MAYIS, PAZARTESİ, 2022

“Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST” İlk Kez 25 - 31 Mayıs’ta Gerçekleşecek

İstanbul’dan bağımsız tiyatroların oyunlarını 17 ülkeden festival yöneticileri, tiyatro yapımcıları ve eleştirmenleriyle bir araya getireceği “Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST”, 25 - 31 Mayıs tarihleri arasında ilk kez gerçekleşecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenecek “Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST”, İstanbul’dan yenilikçi tiyatro prodüksiyonları ile yaratıcı performansların uluslararası arenaya açılmasına ve böylelikle Türk sanatçıların ve yapıtların uluslararası alanda görünür olmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Etkinliğe Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) katkılarıyla Kanada, ABD, Kosova, Romanya, İngiltere, Slovakya, Gürcistan, Azerbaycan, Almanya, Macaristan, Yunanistan, İspanya, Arnavutluk, İran, Polonya, İsrail, Çekya’dan 20 festival yöneticisi ve eleştirmeni katılacak.

“Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST” 25 Mayıs Çarşamba günü saat 16:00’da Müze Gazhane’de Emine Fişek’in moderatörlüğünde, Eylem Ejder ve Deniz Başar’ın sunacağı “Çağdaş Türk Tiyatrosu” paneli ile başlayacak. Panelin ardından İBB Şehir Tiyatroları’nın Yaftalı Tabut oyunu etkinlik konuklarına özel olarak sahnelenecek. Proje tasarım grubu tarafından belirlenen ilk yılın seçkisinde, Şatonun Altında (Fiziksel Tiyatro Araştırmaları), Nihayet Makamı (Kumbaracı50), Zabel (BGST-Tiyatro), Dansöz (Mek’an Sahne), Macbeth-İki Kişilik Kabus (Tiyatro BeReZe), Biz (mdtİST), On İkinci Ev (Melek Ceylan), Saloz’un Mavalı (Cihangir Atölye Sahnesi), Gomidas (Yolcu Tiyatro), Godot Bize Gelmez (Karagöz Sanat Atölyesi & Öteki Tiyatro), Sar (Çıplak Ayaklar Kumpanyası) ve Köpek Kalbi (Küçük Salon) oyunları yer alıyor. Gösterimler İBB Şehir Tiyatroları Müze Gazhane Sahnesi ve BAU Pera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.

“Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST” kapsamında tiyatro akademisyenleri ve öğrencilerin katılımına açık bir dizi konferans da hayata geçirilecek. Toronto Scarborough Üniversitesi’nden Ass.Prof. Barry Freeman’ın “Belongings, Reimagining a Liberal Arts Theatre Education in Canada” başlıklı konferansı 24 Mayıs’ta İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, Malta Üniversitesi’nden Marco Galea’nın “The Ottoman Turk in Maltese Theatre and Drama” başlıklı konferansı 28 Mayıs’ta SALT Galata’da, Toronto Üniversitesi’nden Art Babayants’ın “Embodied English: An Actor's Challenge” başlıklı konferansı da 31 Mayıs’ta Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı’nda gerçekleştirilecek. Panellere theatreshowcaseturkey@gmail.com adresinden kayıt yaptırarak katılabilirsiniz.

​Her yıl düzenlenerek sürdürülebilir olması planlanan TheatreİST, bir sosyal girişimcilik örneği olarak Nihal Kuyumcu, Zerrin Yanıkkaya, Hasibe Kalkan, Senem Cevher, Handan Salta ve Ragıp Ertuğrul’dan oluşan bir grup tiyatro akademisyeni ve eleştirmen tarafından tasarlandı.

0
4987
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage