29 EKİM, PAZAR, 2023

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi Açıldı

Resim Heykel Müzesi, Cumhuriyetimizin 100. yaşında Türkiye İş Bankası’nın ülkemize armağanı olarak 29 Ekim’de kapılarını sanatseverlere açıyor.

Türkiye İş Bankası, uzun yıllar Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren, korunması gerekli kültür varlığı tescili bulunan tarihi binayı Cumhuriyetimizin 100. yaşında Resim Heykel Müzesi’ne dönüştürdü. 29 Ekim’de (bugün) kapılarını açan Resim Heykel Müzesi, müzikten plastik sanatlara, müzecilikten kültür mirası korunması çalışmalarına pek çok alanda faaliyet gösteren İş Sanat’ın çatısı altında hayata geçirildi. Müzenin kurucu küratörlüğünü mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstlendi. Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Hoca Ali Rıza’dan İbrahim Çallı’ya pek çok sanatçının 2.700 civarında eserinin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan seçilen 600’e yakın eser Resim Heykel Müzesi’nin ilk sergileri ile izleyicilerle buluşacak.

Restorasyon projesini Teğet Mimarlık’ın hazırladığı, inşaatı Berko İnşaat’ın üstlendiği Resim Heykel Müzesi, mimari yapıların kent belleğinin korunmasında ve geleceğe aktarılmasında önemli bir yeri olduğunun bilinciyle İş Sanat tarafından uzun soluklu, yoğun ve titizlikle yürütülen bir hazırlık döneminden geçti.

​Beyoğlu’nun kültürel kimliğinin kıymetli ögelerinden biri olan, 1907 yılında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen tarihi bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra biri teras 6 kattan oluşuyor. 1950 yılında İş Bankası mülkiyetine geçen bina, 63 yıl süresince Türkiye İş Bankası Beyoğlu Şubesi olarak hizmet verdi. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş olan yapı gerek konum gerekse mimari açıdan Beyoğlu’ndaki 20. yüzyıldan kalan binalar arasında dikkat çeken örneklerden birini oluşturuyor.

0
1396
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage