15 KASIM, PAZAR, 2020

Tove Jansson’dan Naif ve Sarsıcı Bir Roman: Dürüst Yalancı

20. yüzyılın sanat ve edebiyat dünyasında önemli bir yeri olan Tove Jansson’un kendimize ve diğerlerine söylediğimiz yalanlara dair kaleme aldığı romanı Dürüst Yalancı, Yonca Mete Soy’un çevirisiyle, Siren Yayınları’ndan çıktı.

Dünya çocuk edebiyatına damgasını vuran Tove Jansson’un yetişkinler için yazdığı bu romanda iki kadının kurduğu çıkar ilişkisini ele alıyor. Kuzey’de bir sahil köyünde tarifsiz bir ayaz kol gezerken Katri Kling adlı bir kadın, feraha çıkma umuduyla bir plan yapıyor ve ormanın gerisinde bir başına oturan çocuk kitabı yazarı Anna Aemelin’in yaşamına buzda yürürcesine adım atıyor. İki kişilik bir oyun bu ve kar hiç durmadan yağarken avla avcı, kurtla tavşan birbirine karışıyor.

​Jansson, doğaya ve havaya neredeyse roman kahramanları kadar etkin bir rol biçiyor ve fırtınalarla dolu insan ruhunu olduğu gibi, belirsizlikleri ve tutarsızlıklarıyla resmediyor. Ağırlığı bir türlü silinmeyen geçmişin, ilişkilerin ezici doğasının ve sanatın sunduğu tesellinin hikâyesi burada anlatılan ve içinde bir yerlerde vahşi bir hayvan, belki bir kurt geziyor. Roman, insan ilişkilerinin en hassas dinamiklerini Kuzey coğrafyasına ait benzersiz kış kesitleri eşliğinde betimliyor. Kurt ile tavşanın birbirine karıştığı, avcının ava dönüştüğü bu roman, aldatmaya ve aldanmaya dair bir sorgulama niteliğinde.

0
3093
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage