06 KASIM, PAZARTESİ, 2023

Tiyatro D22’nin “Bu Taraftan Daha Güzelim” Oyunundan Yeni Gösterimler

Tiyatro D22’nin 10. senesinde gerçekleştirdiği projelerden biri olan Bu Taraftan Daha Güzelim oyunu, 16 Kasım’da Kadıköy Boa Sahne’de, 25 Kasım’da Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde, 27 Kasım’da ise Alan Kadıköy’de tiyatroseverlerle buluşacak.

Türkiye’de ilk defa 15 Ekim’de Alan Kadıköy’de sahnelenen Bu Taraftan Daha Güzelim, orijinal ismiyle Us/Them, Belçikalı yazar Carly Wijs tarafından 2014 yılında kaleme alındı. İlk olarak Belçika’da Felemenkçe ve Fransızca sahnelenen oyun daha sonra Fransa’da, İngiltere’de ve İskoçya’da izleyici karşına çıktı. Edinburgh Tiyatro Festivali’nde yoğun ilgi gören oyun, sonrasında Londra’da Royal National Theatre’da sahnelendi. Melisa Kesmez’in Türkçeye çevirdiği Bu Taraftan Daha Güzelim’in yönetmenliğini D22’nin kurucu ortaklarından Can Kulan üstleniyor.

Oyunda Rusya’nın Beslan şehrinde 2004 yılında 1148 insanın rehin alınmasıyla gerçekleşen ve 186’sı çocuk olmak üzere 334 kişinin hayatını kaybettiği bir okul baskınının öncesi, saldırı anı ve sonrası iki çocuğun gözünden anlatılıyor. İzleyici çocukların savaşa ve ayrıştırıcı politikalara safça anlam vermeye çalışmalarına tanık oluyor.

Wijs yazdığı oyunu şu şekilde tanımlıyor: “Çocuklar için imkânsız gibi görünen bir konuyu anlatma çabası, aslında bunu herkese anlatma çabasıdır.” The Daily Telegraph’tan Claire Allfree oyunda olumsuz olayların daha sonra gerçekleşeceği bilgisine rağmen, oyunun bu beklentiyi tutarlı ve zekice boşa çıkardığını çünkü karakterlerin olanların korkunçluğunu merak ve kahkahayla saptırdığını söylüyor.

Tiyatro D22, 10. senesinde bu oyun için oyuncularını konservatuvardan yeni mezun genç meslektaşlarına alan açmak adına ilk defa gerçekleştirdiği bir seçmeyle belirledi. Bu özelliğiyle de D22 için özel bir proje olan Bu Taraftan Daha Güzelim oyunu İKSV’nin Gülriz Sururi-Engin Cezzar Teşvik Ödülü desteğiyle izleyicilerle buluşuyor.

Bu Taraftan Daha Güzelim oyunu, 16 Kasım Perşembe 20.30’da Kadıköy Boa Sahne’de, 25 Kasım Cumartesi 20.30’da Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde ve 27 Kasım Pazartesi 20.30’da Alan Kadıköy’de sahnelenecek. Etkinliklerin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Künye:
Yazan: Carly Wijs
Çeviren: Melisa Kesmez
Yöneten: Can Kulan
Oyuncular: Simge Sabancılar, Emrecan Karakurum Hareket Tasarımı: Gizem Erdem
Dekor-Kostüm Tasarımı: Nilsu Baldan
Işık Tasarımı: Yasin Gültepe
Reji Asistanı: Burhan Akaray
Afiş Tasarımı: Alpgiray Kelem
Fotoğraflar: Eren Sanrı
​Medya Sposoru: tiyatrolar.com

0
3538
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage