21 AĞUSTOS, CUMARTESİ, 2021

Tanja Ostojić’in “Mis(s)placed Women?” Atölyesi İstanbul’da

Tanja Ostojić, “Mis(s)placed Women?” başlıklı performans sanatı atölyesini Performistanbul ve Tarabya Kültür Akademisi iş birliğiyle 7 - 9 Eylül tarihleri arasında İstanbul’un çeşitli kamusal alanlarında gerçekleştirecek.

Uluslararası sanatçılarla farklı sosyal çevrelerden gelen kişilerin katkılarını da içeren performanslar, performans serileri, atölye çalışmaları ve temsili performanslardan oluşan “Mis(s)placed Women?” sanat projesi, 2009’da bu yana devam ediyor. Projede geçici veya uzun süreli göçmenler, savaş ve doğal afet mültecileri ile queerler, evsizler ve hayatlarını kazanmak için dünyayı dolaşan gezgin sanatçıların da çok iyi bildiği, “yerinden edilme”yi konu alan bazı günlük yaşam faaliyetleri somutlaştırarak aktarılıyor. Proje kapsamındaki bu performanslar Ostojić'in geçmiş birçok çalışmasında öne çıkan nitelikteki, hareket hâlinde olma ve özellikle de kadın bedeni üzerinden göç temaları ile güç ve kırılganlık ilişkilerini ele alıyor.

“Mis(s)placed Women?” atölyesinde Ostojić, bireylerin yerinden edilme deneyimleri üzerinden canlı sanat pratikleri ile metodolojilerini inceleyecek. Atölyede katılımcılar göç, marjinalleşme, yerinden edilme, maruz kalma ve ayrıcalıklı olma konularındaki deneyimlerini karşılıklı paylaşacak ve “Mis(s)placed Women?” performanslarının bazılarını hayata geçirme fırsatı yakalayacaklar. Atölyeye 31 Ağustos’a kadar başvuru yapılabilecek.

İngilizce ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyenin çıktıları, dokümantasyon görüntülerinin de yer aldığı halka açık bir söyleşi formatında yayımlanacak ve “Misplaced Women?” sanat projesinin blogu ile proje arşivine eklenecek. İlk toplantı ve tanışma Performistanbul’un Galata’da bulunan binasında, geri kalan atölye ve performanslar da İstanbul’un çeşitli semtlerinde yapılacak. Ayrıca 25 Eylül Cumartesi günü saat 17:30’da Beykoz Kundura Sinema’sında izleyicilerin de katılabileceği atölye sunumları hakkında katılımcılarla söyleşi düzenlenecek.

Görsel künyeleri: “Mis(s)placed Women?” performans, Tanja Ostojić. Yer: Le Grand Escalier de la Gare de Marseille-Saint-Charles, Fransa, 2013. 
​Katılımcılar: Jane Kay Park, Emma-Edvige Ungaro, Alix Denambride, Kim Mc Cafferty, Robyn Hambrook, Helen Averley, Patricia Verity and Tanja Ostojić, Préavis de Désordre Urbain (PDU), Marseille

0
1735
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle